FETÖ'cü ABD'li diplomat: Trump Gülen'i iade edebilir

.

  • GİRİŞ09.02.2017 07:41
  • GÜNCELLEME10.02.2017 08:16

Obama döneminde ABD Dışişleri Bakan yardımcılığı yapan önemli bir isim, Trump’ın FETÖ elebaşını Türkiye’ye iade edebileceğini söyledi.

Obama yönetiminde çok sayıda FETÖ destekçisi diplomat vardı.
FETÖ’nün en çok bel bağladığı bakanlıklardan biri de Dışişleri Bakanlığıydı.
ABD Dışişleri Bakanlığının, Türkiye’yi de içine alan Avrasya’dan sorumlu bakan yardımcısı Amanda Sloat, Obama döneminin en önemli FETÖ savunucusu diplomatlarından biriydi.

15 Temmuz darbe girişimi sonrası Amanda Sloat, “Gülen'in takipçilerinin de darbeye iştirak ettiğine dair bazı söylentiler var fakat Gülen'in darbe emrini verdiğine dair bir kanıt yok. Bu konuda somut deliller ortaya konmalı” demişti.

Amanda Sloat hala FETÖ’yü savunuyor. Savunurken de Trump’ın FETÖ elebaşını sınır dışı edeceğini söylüyor, bunun ABD yasalarına aykırı olduğunu iddia ediyor.

19 Temmuz’da Türkiye’nin resmi iade başvurusu da Amanda Sloat gibi FETÖ’cü diplomasiye takılmış ve Obama yönetimi Türkiye’den gelen 85 kolisi dolu belgeyi mahkemelere göndermemişti.

Şimdi iade süreciyle ilgili yeni adımlar atılıyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD Başkanı Donald Trump’la yaptığı görüşmede FETÖ elebaşının iadesi gündem başlıklarından biriydi.
Trump, telefonu kapatır kapatmaz CIA Başkanını bu konuyla görevlendirdi ve Türkiye’ye gönderdi.

Bugün Ankara’da CIA Direktörü Mike Pompeo’nun önüne FETÖ ve PYD dosyaları konuluyor.
Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın dün açıkladı, Trump’ın FETÖ elebaşının iadesi için çalışmalara başlayacağını söyledi.

İşin bu noktaya gelmesi ise ABD’deki firari FETÖ’cüleri bir hayli tedirgin etti.
Firariler ABD’deki sosyal medya hesapları ve haber sitelerinde Erdoğan-Trump görüşmesini itibarsızlaştırmaya çalışan mesajlarla yayınlar yaptılar.

Oysa ABD’de FETÖ’yü destekleyen Obama ekibi bile artık FETÖ’den umudu kesmiş durumda.
Obama’nın Dışişleri Bakanlığının eski diplomatlarından olan Amanda Sloat, Foreign Policy dergisine yazdığı makalede yeni dönemde Türk-Amerikan ilişkilerini masaya yatırdı.

Öncelikle Trump’ın Türkiye ile ilişkilere önem verdiğini ve ilişkileri yeniden başlatmak amacında olduğuna dikkat çekti.

Türkiye için PYD ve FETÖ başlıklarının vazgeçilmez olduğunu söyledi.
Obama’nın başlattığı ABD-PYD ittifakının devamı için Trump’ın baskı altında olduğunu vurguladı.

Ancak buna karşın Trump’ın FETÖ konusunda elinden geleni yapacağına dikkat çekti.
“Trump Gülen’i geri göndererek Erdoğan’ı yatıştırabilir” dedi.

Amando Sloat, ABD Dışişlerinde görevliyken 15 Temmuz sonrası Türkiye’den iade için “ille de kanıt lazım” diyenlerin başında geliyordu.

“Trump, Gülen’i iade edecek” derken de yine kanıtlardan bahsetti.
Türkiye’nin gönderdiği 85 koli dolusu belgeyi sümen altı eden Sloat, Trump’ın bu konuyu ABD yasalarını ihlal ederek de olsa çözüp, Gülen’i sınır dışı edebileceğini söyledi.

FETÖ konusunda Trump’ın Obama gibi düşünmediği ve onun gibi hareket etmeyeceği bir gerçek. FETÖ’cü Obama ekibi de bunun farkında.

Onlara göre artık ok yaydan çıktı. CIA Başkanı, Ankara dönüşü sonrası gereken adımları atmaya başlayacak.

Ancak belli ki Anti Trumpçılar da FETÖ elebaşının iadesinin yasalara aykırı olduğu palavrasıyla karşı bir kampanya yürütecekler.

 

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat