PKK'nın şer ittifakı

.

  • GİRİŞ16.02.2017 07:29
  • GÜNCELLEME17.02.2017 07:44

Irak’ta Başbakan Haydar el İbadi ile eski Başbakan Nuri el Maliki arasında kriz var.

Maliki’nin yeniden başbakanlığa oynadığı ve aralarında PKK’nın da bulunduğu gruplarla bir şer ittifakına girdiği belirtiliyor.

Nuri el Maliki, başbakanlığı döneminde Musul’un DAEŞ tarafından işgalinden dolayı suçlanmıştı.
Sonrasında görevi bırakıp Cumhurbaşkanlığı yardımcılığına getirildi.

Maliki Dava Partisinin lideri, aynı partiden olan Haydar el İbadi ise Maliki’den boşalan başbakanlık koltuğunda oturuyor.

Maliki’nin kendi başbakanlığında bir hükümet oluşturma için hazırlık yaptığı öğrenildi.
Bu bağlamda Talabani’nin Kürdistan Yurtseverler Birliği, Goran Hareketi, Haşdi Şabi militanları ve PKK-PYD ile görüşmeler gerçekleştirdiği biliniyor.

Nuri el Maliki’nin kurmaya çalıştığı ittifak Kuzey Irak medyasında “şer ittifakı” olarak adlandırıldı.
PKK-PYD terör örgütü, Haşdi Şabi militanları, Talabani ve Goran hareketinin bulunduğu bileşime en büyük desteğin de Tahran’dan geldiği vurgulandı.

Bas gazetesinin edindiği bilgilere göre PYD’nin ele başı Salih Müslim son günlerde sık sık Bağdat’a gidiyor. Haşdi Şabi Genel Komutanı Hadi El Amiri’nin de aralarında bulunduğu Şii liderlerle Salih Müslim arasında da bir takım görüşmeler yapılmış.

Kuzey Irak Bölgesel yönetiminin Maliki etrafında toplanan Tahran merkezli ve içerisinde PKK-PYD’nin de bulunduğu şer ittifakından rahatsızlık duyduğu kesin.

Zira PKK’nın Kuzey Irak’ta Kandil ve Şengal’deki yapılanması devam ediyor. Bağdat hükümeti her ne kadar “çekilin” dese de PKK Şengal’i boşaltmadı.
Irak Parlamentosunun kararıyla Bağdat hükümetine bağlanan ancak ipleri Tahran’da olan Haşdi Şabi militanları ile PKK terör örgütü arasındaki ittifak da devam ediyor.

Tüm bunlar olurken Irak Başbakanı Haydar El İbadi’nin de Maliki’nin lideri olduğu Dava Partisinden istifa edip yeni bir parti kurma hazırlığı yaptığı iddia edildi.

Irak’ta siyasi kriz bu şekilde devam ederken geride bıraktığımız hafta sonu Bağdat’ta Şii lider Mukteda Sadr yanlılarının hükümet binasının bulunduğu yeşil bölge önünde gerçekleştirdikleri protestolar, müdahale sonucu şiddet olaylarına dönüştü.

Sadr yanlıları geçtiğimiz Nisan ayında da benzer gösteriler düzenlemiş ve parlamentoyu basmışlardı.
Mukteda Sadr’ın İran’a mesafeli duruşu ve İran’ın kontrolündeki asker ve siyasilere yönelik tepkileri var.

 

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat