Erdoğan'ın 3 yıl önceki Peşmerge hamlesi

Mesut Barzani’nin Türkiye temaslarında çok konuşulan bir konu var.

  • GİRİŞ28.02.2017 07:40
  • GÜNCELLEME01.03.2017 07:45

O da Peşmergelerin Suriye’ye konuşlandırılması. Bu durum akıllara Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 3 yıl önceki Kobani planını getirdi. Türkiye 3 yıl önce Obama’nın kurduğu PYD tuzağına karşı Peşmerge’yi sahaya sürmüştü. Trump’tan da istenen bu, PYD’ye alternatif olarak Peşmerge.

3 YIL ÖNCE BİZE ‘YA PYD YA DA DAEŞ’ DAYATMASI YAPMIŞLARDI
Tarih: Ekim 2014
Suriye’de Halep’e bağlı Ayn el Arap ya da Kobani olarak bilinen ilçesinde PYD terör örgütüyle DAEŞ terör örgütünün çatışmaları var.
Dönemin ABD yönetimi, Türkiye’yi DAEŞ’e karşı PYD terör örgütüne yardım için zorluyor.

FİNANCİAL TİMES’IN MANŞETİ
Baskı öylesine yoğun ki 17 Ekim’de İngiliz Financial Times, şu manşeti atıyor, “Erdoğan ateş hattında”.
Haberde kast edilen ateş hattının manası şöyle, “Türkiye DAEŞ ile PYD arasında tercihe zorlanıyor. Ya PYD’ye yardım edecek ya da DAEŞ yanlısı ilan edilecek”.

SİVİL HAMLESİNİ GÖRMEZDEN GELDİLER
Kobani’de çatışan PYD ile DAEŞ’in ikisini birden terör örgütü olarak gören Türkiye, sınır hattında kurulan bu tuzağa düşmemek için direniyor.
İlk plan “madem yardım isteniyor o halde sınırlarımızı açalım, çatışmalardan siviller zarar görmesin diye sivilleri alalım” oluyor.
Ancak bu hamle ABD tarafından yeterli bulunmuyor.
Çünkü asıl maksat farklı, ya PYD ya DAEŞ, ikisinden birini seçtirmek.

PYD’YE SOĞUK DUŞ ETKİSİ YAPAN PLAN DEVREYE SOKULUYOR
Ekim’in sonlarına doğru Ankara, Obama-PYD ittifakının devam eden baskısına şok bir yanıtla karşılık veriyor. Madem PYD’ye Türkiye’den yardım isteniyor. O halde Cumhurbaşkanı Erdoğan o yardıma “evet” diyor. Ve Kuzey Irak’taki Peşmergelerin Suriye’ye geçişine izin veriliyor.

BİR YARDIM DA ÖZGÜR SURİYE ORDUSUYLA GÖNDERİLİYOR
PYD’nin istediği yardıma Peşmerge dışında bir de Özgür Suriye Ordusu kanadından ekleme yapıyoruz. Suriyeli muhalifler de bizim gözetimimizde Kobani’deki çatışmalara dahil oluyor.

PYD BÜYÜK ŞOK YAŞADI
Türkiye’nin Peşmerge ve ÖSO hamlesi PYD kanadında şoka neden oldu. Zira onlar böyle bir hamle beklemiyorlardı. Üstelik Türkiye’nin yardım diye gönderdiği savaşçılar, PKK-PYD’nin düşman gözüyle baktığı Barzani’nin Peşmergeleriyle, Suriyeli muhaliflerdi.
Bu durum gelecek için PYD’nin Suriye’de işgal ettiği topraklardaki egemenliği üzerinde de bir tehdit unsuruydu. Zira bölgedeki Kürtlerin çoğunluğu PKK-PYD’ye karşı dururken, PYD terör örgütü kendisinden başka hiçbir Kürt grubun siyasi gelişimine izin vermiyordu.

CHP BUNU BİR TÜRLÜ ANLAYAMADI
Türkiye’ye “ya PYD ya DAEŞ” dayatması yapılmış. Ve biz bu tuzaktan PYD’nin düşmanı olan Peşmerge ile ÖSO hamlesiyle kurtulmuşuz. Ancak CHP’liler o gün hükümeti çok eleştirdi, “nasıl olur da Kürtlere sınırlarımızı açarız” diye. Bugün hala aynı çizgideler. Ya hakikaten cahiller ve anlamıyorlar ya da düşmanın kurduğu tuzaktan yanalar. Peşmergeyi PKK sanıp, bu dille eleştirenler oldu, “PKK’lıları sınırımıza törenle aldık” diye. Oysa PKK-PYD bile şaşırmıştı.

PYD YERİNE ROJAVA PEŞMERGELERİ
2014’te sınırımızdan geçen ve Kobani’ye giren o Peşmergeler hala Suriye’de. PYD terör örgütü onları MİT’in adamları diye tanımlıyor. Ve bu süreçte Kuzey Irak’ta 7 bin kişilik yeni bir ekip yetiştirildi. Suriye’deki PYD karşıtı ve rejim muhalifi Ulusal Kürt Koalisyonuna bağlı silahlı grup Rojava Peşmergeleri olarak adlandırılıyor.

OBAMA REDDETMİŞTİ
Aralık ayında Mesut Barzani’nin oğlu Mesrur Barzani Washington’da Pentagon yetkililerine “PYD yerine Rakka’da Peşmerge’yi destekleyin, bu sayede Türkiye ile aradaki buzları da eritirsiniz” önerisinde bulunmuş ancak Obama yönetimi bu teklifi reddetmişti.

BARZANİ’NİN ANKARA TEMASLARI
Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi lideri Mesut Barzani’nin Pazar ve Pazartesi günleri İstanbul ve Ankara’da gerçekleştirdiği temaslarda Suriye’de PYD’ye alternatif olarak Peşmerge önerisinin görüşüldüğü iddia ediliyor. Kuzey Irak kaynaklarına göre plan Trump’ın masasına konulacak. Ve PYD’nin karşı çıkmasına rağmen ABD desteğiyle Peşmergelerin Suriye’ye konuşlandırılması istenecek.

Yorumlar1

  • hakan 7 yıl önce Şikayet Et
    ha pyd ha barzani ne farkeder. İkisi de aynı. En sonunda zaten birleşmeyecekler mi?
    Cevapla Toplam 1 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat