Nedir bu felaket günü?

  • GİRİŞ14.05.2017 06:15
  • GÜNCELLEME15.05.2017 06:48

15 Mayıs, Filistinlilerin “Büyük Felaket” günü. İsrail'in Filistin toprakları üzerine işgal devletini kurduğu 14 Mayıs'ın 24 saat sonrası. Çünkü o 24 saat içerisinde Filistin'in haritası değiştirildi, yüzbinlerce Filistinli evsiz, topraksız, vatansız, kimliksiz bırakıldı.

Filistinliler Nekbe gününde yine sokaklarda. Peki nedir bu Nekbe? Filistinliler, Nekbe'de neyi anıyor? Ellerindeki anahtarların anlamı ne?

İsrail 14 Mayıs 1948'de Filistin toprakları üzerinde işgal devletini kurdu. Türkiye'nin de aralarında bulunduğu çoğunluğu Arapların oluşturduğu 13 ülke BM'in Filistin konusundaki çözüm planına karşı olsa da, BM Genel Kurulunda yapılan oylamada 33 “evet” oyu alan İsrail, İngiltere'den bağımsızlığını ilan etti.

NEDEN FELAKET GÜNÜ?
İsrail'in bağımsızlık ilanının ardından 48 Arap-İsrail savaşı patlak verdi. Bu süre içinde yüzlerce Filistinli katledildi, bugün Yafa, Hayfa ve diğer İsrail kentleri o tarihlerde Filistin toprağıydı. Yüzbinlerce Filistinli evlerinden edildi, bu toprakları terk etmek zorunda kaldı.

Evlerinden kovulan Filistinliler bugün Suriye, Lübnan ve Ürdün'deki mülteci kamplarında yaşam mücadelesi veriyor.

İşte Filistinliler İsrail Devletinin kuruluşunu temsilen 14 Mayıs'ın bir gün sonrasını yani 15 Mayıs'ı felaket günü ilan etti. İlk felaket günü 1998 yılında anıldı.

1998'den bugüne İsrail kentlerinde, Kudüs'te, Batı Şeria'da, Gazze Şeridinde, Lübnan'da, Suriye'de ve Ürdün'deki mülteci kamplarındaki yaklaşık 12 milyon Filistinli, 14 Mayıs 1948 sürecinde yaşanan trajediyi Felaket Günü etkinlikleriyle anıyor.

ANAHTARIN ANLAMI
Filistinliler, o gösterilerde genellikle ellerinde anahtar veya anahtar çizili pankartlar taşıyor. Bunun anlamı “1948'de evimizi terk ettik ama anahtarlar hala bizde, yarın evlerimize geri döneceğiz ve bu anahtarlarla kapımızı açacağız.

NEKBE'NIN RESMİ: HANZALA
Filistinli dünyaca ünlü karikatürist Naci Ali, 1948'deki felaket sırasında 10 yaşındadır. 10 yaşındayken evini terk etmek zorunda kalmıştır. Naci Ali daha sonraki yıllarda Hanzala olarak anılıyor. Hanzala, Ali'nin çizdiği bir karakterdir. 10 yaşındadır, annesinin adı Nekba'dır. İnsanlara sırtını dönmüştür çünkü herkese küstür, Filistinlilerin yaşadığı felakete sessiz kalan dünyaya arkasını dönerek tepki göstermiştir.

1948'teki savaşın ardından 1949'da ateşkes yapıldı. Ateşkesin ardından evlerini terk eden Filistinliler geri dönmek istedi. Ancak İsrail, onların evlerini ya yerle bir etti ya da o evlere Yahudileri yerleştirdi. Böylece Filistinlilerin geri dönüşlerini engelledi. Bugün yaklaşık 6 milyon Filistinli, Ürdün, Suriye ve Lübnan'daki mülteci kamplarında yaşam savaşı veriyor ve evlerine geri dönecekleri günün hayalini kuruyor.

İŞGAL 69 YAŞINDA
Filistin toprakları tam 69 yıldır İsrail işgali altında. Ve işgalin boyutu her geçen gün daha da genişliyor. 69 yıl içerisinde Filistin’in haritası defalarca değişti, her değişimin sonunda ise işgal toprakları daha da büyüdü.

Yorumlar2

  • vatandaş 6 yıl önce Şikayet Et
    Bence işgal 69 yaşında değil, 99 yaşında. Çünkü Filistin'i, Osmanlı toprağı iken önce İngilizler işgal etti. Zaten yazıda bu belirtiliyor "İsrail, İngiltere'den bağımsızlığını ilan etti" deniyor. Şimdi sevgili Filistinli kardeşlerimiz bu durumu düzeltmelidir. İngiltere'nin işgali ifade edilmez ise "Osmanlıya karşı yapılan, en hafif deyimiyle vefasızlıklar unutulmuş ve hatalardan ders çıkarılmamış olur. Filistin için asıl felaket OSMANLI KUVVETLERİNİN FİLİSTİN'DEN ÇEKİLMEK ZORUNDA KALMASIDIR. Bu gerçek idrak edilmedikçe evlerinin anahtarı ellerinde kalır...
    Cevapla
  • asım 6 yıl önce Şikayet Et
    24 de lozanda büyük bir zafere imza atıldığını söylüyorlar. gerçektende onlar için büyük bir zafer, memleket için büyük bir felaket. cephelerde verilmeyen yerler, keğit üzerinde gözlerini kırpmadan verilmiş. yıkılmayan koca köklü devlet bir kalemde param parça edilmiş. ona buna hiç uğruna peskeş çekilmiş. alemi islam perperişen hale getirilmiş. geride dinmeyen gözyaşları kalmış. imza atan canlı yayında itirafen ben lozanı okumadan imzaladım tek nüsha neye imza attığımı bilmiyorum deme cüretini göstermiş. rabbim hesabını burada da oarada da sorsun
    Cevapla Toplam 2 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat