Katar krizi!

,

  • GİRİŞ05.06.2017 14:38
  • GÜNCELLEME07.06.2017 08:57

Suudi Arabistan başta olmak üzere 7 Arap ülkesinin Katar ile tüm ilişkileri kesmesi Ortadoğu’daki bir çok dengeyi derinden etkileyecektir.

Bölgede böylesine büyük bir gerilimin, ABD Başkanı Donald Trump’ın Riyad ziyareti sonrası yaşanıyor olması da dikkat çekici bir durum.
Bugün Katar, Suudi Arabistan ve diğer Arap ülkeleri tarafından teröre destekle, İran yanlısı olmakla suçlanıyor.
Katar bu suçlamalara gereken yanıtları veriyor.
Örneğin Suriye ile ilgili ithamlar.
Suriye’de Katar’ın 2011’den bu yana durduğu yer belli, rejimin karşısında yer aldılar. Tıpkı Suudi Arabistan gibi.
Yemen konusunda da Katar’a suçlama yapıldı.
Katar Yemen’de İran destekli Husi militanlarına yönelik koalisyonda yer aldı. Yemen’de İrancılık yapanın ise kendileri değil bugün bizzat Katar’ı İrancılıkla suçlayan Birleşik Arap Emirliklerinin olduğunu savunuyor.
Müslüman Kardeşlerden Hamas’a kadar bir çok konuda da gerekçe sıralandı.
2014’te benzer konular nedeniyle bu ülkeler yine Katar’la diplomatik ilişkilerini kesme kararı almışlardı.
O kriz kısa sürede aşılmıştı.
2015’te Kral Selman’ın tahta geçişiyle birlikte Suudi Arabistan, Müslüman Kardeşler ve Hamas konusunda yumuşama sinyalleri verdi. O dönemin Hamas lideri Halit Meşal, Suudi Arabistan’a davet edildi, aynı şekilde Körfez ülkeleri tarafından terörist ilan edilen Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Yusuf el Kardavi ile de temas kuruldu.
Suudi Arabistan, Kral Selman ile birlikte 2013’ten o tarihe kadar ısrarla devam eden Mısır’daki darbecilere destek politikasına da bir mola vermişti.

Katar’ın cevap veremediği ya da verirken zorlandığı suçlamalardan biri de Katar Emir’inin ABD Başkanı Donald Trump ilgili sözleriydi.

Mayıs ayı sonunda Katar'ın resmi haber ajansı QNA, Emir Şeyh Tamim Bin Hamid es-Sani'nin askeri okul mezuniyet töreninde yaptığı bir konuşma yayımladı.

Haberde es-Sani, İran ve Körfez ülkeleri arasında artan gerilim eleştiriyor, Hizbullah ve Hamas'a karşı anlayış gösterilmesi gerektiğini söylüyor ve ABD Başkanı Donald Trump'ın Beyaz Saray'da uzun süre kalamayacağını belirtiyordu.

Her ne kadar Katar haberin QNA sunucularına sızan bilgisayar korsanları tarafından yerleştirilmiş olduğunu ve gerçeği yansıtmadığını söylese de, Suudi Arabistan söz konusu haberin ajansın yazılı ve görsel organlarında değil sosyal medya hesaplarında da aynı şekilde yayınlandığını belirtti.

Trump’ın Riyad ziyareti sonrası ortaya çıkan Birleşik Arap Emirlikleri kaynaklı belgeler ve Katar Emir’inin Trump’la ilgili görüşleri bölgedeki tansiyonu doruğa çıkardı.

Trump’ın Suudi Arabistan ziyaretinde Suudilerle yaptığı yüzlerce milyar dolarlık anlaşma ve silah satışı gibi noktaların İran’ı hedef alacağını söylüyorduk.
O ziyaretin hemen sonrasında ilk hedef İrancılıkla suçlanan Katar oldu.

Taha Dağlı - Haber7

Yorumlar3

  • Hafsa 6 yıl önce Şikayet Et
    bir bölgede iki Arap ülkesi kavga ediyorsa oradan 5 dakika önce tombul bir amerikalı geçmiştir.
    Cevapla Toplam 8 beğeni
  • Isimsiz 6 yıl önce Şikayet Et
    Turkiyenin katarla iliskilerinin iyiye gitmesinin ardindan trump in suudi ziyaretinde bulunmasi ve basta suudi olmak uzere diger ulkelerinde bu karar almasi tesaduf olamaz.Katar Turkiyenin gercek dostu..bundan rahatsiz olan dis kuvvetlerin once katari sonrasinda turkiyeyi dislama planindan baska bir sey degil bu.
    Cevapla Toplam 8 beğeni
  • Adn-Hak Din İslâm 6 yıl önce Şikayet Et
    Müslüman müslümanın kardeşidir. Ona zulmetmez, onu (düşmanına) teslim etmez. Kim, (mümin) kardeşinin bir ihtiyacını giderirse Allah da onun bir ihtiyacını giderir. Kim müslümanı bir sıkıntıdan kurtarırsa, bu sebeple Allah da onu kıyamet günü sıkıntılarının birinden kurtarır. Kim bir müslümanın (kusurunu) örterse, Allah da Kıyamet günü onu(n kusurunu) örter. (Buhârî, Mezâlim, 3; Müslim, Birr, 58.)
    Cevapla Toplam 10 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat