ABD büyükelçilikleri casus yuvası mı?

  • GİRİŞ13.10.2017 07:37
  • GÜNCELLEME14.10.2017 09:21

ABD’nin Türkiye’deki FETÖ casusları enseleniyor. FETÖ’cü casusların adresi ise ABD elçilikleri.
Washington inkar etse de dünya genelinde ABD elçilikleri bir anlamda CIA üssü gibi kullanılıyor. İşte örnekleri.

2014 BERLİN ELÇİLİÇİĞİNDE ABD İÇİN ÇALIŞAN ALMAN CASUS ÇIKTI
ABD’nin Almanya Başbakanı Merkel’i dinlediği ortaya çıktıktan sonra CIA devreye girdi. Amaçları Merkel’i dinlediklerine dair oluşturulan Almanya Meclis komisyonunda olup biteni öğrenmekti. Alman Bunun için Alman istihbaratından bir ajanla irtibata geçildi. Alman ajanı ABD için casusluk yapmaya başladı. Dinleme skandalını soruşturan komisyondan bilgi sızdırdı, casus 218 dokümanı ABD’nin Berlin büyükelçiliğine sattı, Amerikalılar bu iş için Alman casusuna 25 bin Euro ödedi. Temmuz 2014’te Alman istihbaratı, ABD’ye casusluk yapan ajandan şüphelenip, evine baskın gerçekleştirdi. ABD hesabına çalışan Alman istihbaratçı Alman polisi tarafından yakalanıp, tutuklandı. Almanların muhatabı Berlin’deki ABD büyükelçiliğiydi, büyükelçi John B. Emerson Almanya Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı ve iki ülke arasındaki dinleme skandalına ABD büyükelçiliği merkezinde yürütülen casusluk skandalı eklenmiş oldu.

AVRUPA’DAKİ ABD ELÇİLİK BİNALARI DİNLEME MERKEZİ OLARAK KULLANILDI
Dinleme skandalında ortaya çıkan ilginç bir detay vardı. Önce Fransızlar uyandı. ABD’nin Paris büyükelçilik binasının çatı katında sonradan eklenen bir yapı fark edildi. Burası dinleme istasyonuydu.
Elektromanyetik dalgaların geçişine imkan tanıyan özel materyallerden yapılmış ve boyayla üzerine pencere resmi çizilip kamufle edilen bir oda tespit edildi. CIA ve NSA elemanlarının Fransa’daki dinleme operasyonlarını Paris büyükelçilik binasının çatı katındaki bu üsten yürüttüğü ortaya çıktı.

AYNI YÖNTEM ABD’NİN DİĞER BÜYÜKELÇİLİKLERİNDE DE UYGULANDI
ABD büyükelçiliklerinin casus üssü olarak kullanılması sadece Fransa’ya özel bir durum değil. Almanya dinlenirken Berlin’deki ABD büyükelçiliği, İspanyollar dinlenirken Madrid’deki ABD büyükelçiliği, Hırvatlar dinlenirken Zagreb büyükelçilikleri dinleme üssü olarak kullanılmıştı. Avusturya, Nijerya, Küba, İsviçre, Venezuela, Meksika, Bulgaristan, Bosna, İsveç, Polonya ve hatta İsrail’deki ABD büyükelçiliklerinin de CIA ve NSA’in dinleme operasyonlarında üs olarak kullanıldığı öğrenilmişti.

OSLO’DAKİ ABD BÜYÜKELÇİLİĞİNDE ORTAYA ÇIKAN CASUSLUK SKANDALI
2010 yılında Norveç’te ABD kaynaklı bir casusluk skandalı ortaya çıktı. Adres Oslo’daki ABD büyükelçiliğiydi. ABD’nin Oslo büyükelçiliğinde yuvalanan CIA ajanları, 2000 yılından itibaren 20 kadar Norveçli eski asker ve polisi casus olarak kullanmaya başlamıştı. Emekli asker ve polisler, Norveç’te 10 yıl boyunca ABD büyükelçiliğine bilgi sattı. Oslo büyükelçiliğindeki Norveçli casuslarla ABD’li ajanlar, 10 yıllık süreçte on binlerce Norveçlinin fişlendiği özel bir sistem oluşturdu. Skandal Kasım 2010’da ortaya çıktığında ABD büyükelçiliğinin casusluk faaliyetindeki rolü de deşifre oldu.

DANİMARKA VE İSVEÇ’TEKİ ABD BÜYÜKELÇİLİKLERİNDEKİ CASUSLUK SKANDALI
ABD, 2000 yılında Norveç’te fişleme için başlattığı operasyonun benzerini Danimarka ve İsveç’te de yürüttü. Casusluk üssü olarak ABD’nin Kopenhag ve Stockholm büyükelçilikleri kullanıldı. Binlerce Danimarkalı ve İsveçli, Danimarka ve İsveç vatandaşı olan ama ABD adına çalışan casusların getirdiği bilgilerle fişlendi.

FETÖ CASUSU ABD ELÇİLİĞİNDE SAKLANIYOR
Yıllarca Almanya, Fransa, Avusturya, İsveç, Norveç, Danimarka ve daha bir çok ülkedeki büyükelçiliklerini casusluk üssü olarak kullanan ABD’nin Türkiye’deki elçilikleri şu an FETÖ casuslarına ev sahipliği yapıyor. Bundan önce de bir çok işbirlikçi casus ABD adına ABD’nin Türkiye’deki büyükelçilik ve konsolosluk binalarında gizlenmişti. Mesela 1982’de yıllarca ABD hesabına çalıştıktan sonra yakalanan emekli NATO askeri Turan Çağlar gibi.

 

 

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat