Sözde “Libya” zirvesinde “Akdeniz’in Kahramanları” skandalı

.

  • GİRİŞ14.11.2018 08:30
  • GÜNCELLEME15.11.2018 08:37

Libya’daki 7 yıllık kaosa çözüm için yapılan zirve skandalla son buldu. İtalyanlar zirve içinde “Akdeniz” başlıklı gayri resmi ayrı bir toplantı tertip etti. Toplantının gizli ajandasına Türkiye çok sert tepki verdi.

 

 

SÖZDE LİBYA İÇİN TOPLANDILAR
İtalya’nın Palermo kentinde Libya Konferansı düzenlendi. Türkiye de konferanstaydı. Zirvenin amacı Libya’da 7 yıldır devam eden kaos ve siyasi kriz ortamına çözüm bulmaktı. Ancak bitime saatler kala gerçek niyetler ortaya çıktı.

PETROL ZENGİNİ LİBYA BÖLÜNMENİN EŞİĞİNDE
Libya Arap Baharı döneminde iç savaşa sahne olan ülkelerdendi. Afrika’nın en zengin petrol rezervlerinin bulunduğu Libya’da Şubat 2011’de başlayan ayaklanma Ekim ayında Kaddafi’nin öldürülmesiyle son bulmuştu. Ancak Libya’ya huzur hiçbir zaman gelmedi. Çatışmalar yıllarca devam etti. ABD destekli General Halife Hafter’in darbesi sonrasında Libya ikiye bölünme tehlikesi içerisine girdi. Çünkü 2015’ten bu yana Libya’da iki ayrı yönetim var. Biri başkent Trablus merkezli Uluslararası Mutabakat Hükümeti diğeri ise ülkenin doğusunda Tobruk merkezli darbeci Hafter’e bağlı yönetim.

 

 

İTALYANLAR SÖZDE “ÇÖZÜM ZİRVESİ” YAPTI
Libya’daki krize çözüm için İtalya’nın Palermo kentindeki toplantıya Türkiye de davetliydi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay başkanlığındaki Türk heyeti konferanstaki gizli ajandanın açığa çıkmasıyla sert tepki göstererek masayı terk etti.

AKDENİZ’İN KAHRAMANLARI DİYE AYRI TOPLANTI YAPTILAR
İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, zirvede ayrı bir toplantı tertip etti. Toplantıda darbeci General Hafter, onun en büyük destekçisi olan Mısır’daki darbeci Sisi de vardı. Zirvenin ev sahibi olan İtalya Başbakanı, darbeci Sisi ile bir diğer darbeci Hafter’i yanına alarak, gayri resmi bu toplantıyı “Akdeniz’in kahramanları Libya için bir arada” notuyla, sosyal medya hesabından paylaştı.

TÜRKİYE ÇOK SERT TEPKİ VERDİ
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay gayri resmi toplantının ortaya çıkmasıyla sözde Libya için yapılan konferansı terk etti. Oktay toplantı içinde toplantı yapan üstelik bunu gayri resmi şekilde, emri vaki politikalara alet eden İtalya’ya sert tepki gösterdi.

TÜRKİYE’SİZ AKDENİZ OLAMAZ MESAJI
İtalyanlar “Akdeniz’in kahramanları” adı altında toplantı yapıp, Akdeniz’e kıyısı olan Türkiye’yi davet etmediler. Bunun adı tam anlamıyla bir “oldu bitti” mesajıydı. Ancak onların mesajına Türkiye “Türkiye’siz Akdeniz olamaz” mesajıyla karşılık vererek, masadan çekildi. Oluşturulan tezgahı da hepsinin yüzlerine vurdu.

MESELE DOĞU AKDENİZ’DEKİ ENERJİ KAYNAKLARI MI?
Bir süredir Doğu Akdeniz’deki doğal gaz rezervleriyle ilgili krizler yaşanıyor. Türkiye İsrail’e, darbeci Sisi’ye, Rumlara ve Yunanistan’a karşı haklarını korumak için Akdeniz’deki faaliyetlerine devam ediyor. Antalya açıklarında da milli gemimizle sondaj çalışmaları yürütülüyor. Bu süreçte uluslararası hukuka aykırı şekilde yapılan çalışmalara da tepki gösteriyor. Son olarak İtalyan enerji şirketi Eni’ye ait arama gemisi, Türkiye tarafından engellenmişti.

LİBYA HALKI DEĞİL LİBYA PETROLÜ VE AKDENİZ ENERJİLERİ UMURLARINDA
Sözde Libya için toplanan ülkelerin de asıl niyetlerinin Akdeniz’deki enerji rezervleri olduğu gerçeği var. Yani Libya’da yaşanan krizler kimsenin umurunda değil. Nasıl Fransızlar 2011 Mart’ında Libya’yı NATO ile bombalamışsa bugün de Libya petrolü ve Akdeniz enerji kaynakları için batı yine kirli ittifak ve planlar yapmaya devam ediyor. Burada hesaplarını bozan tek şey ise Türkiye’nin artık eski Türkiye olmayışı.

 

 

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat