PKK yerine Peşmerge ne anlama geliyor?

.

  • GİRİŞ18.12.2018 08:36
  • GÜNCELLEME19.12.2018 08:44

Pentagon Fırat’ın doğusuna yönelik operasyonu durdurmak için peşmerge planını devreye soktu.
Plan Suriye’nin kuzeyinde PKK işgalindeki bölgelerin peşmergeye bırakılmasını içeriyor. Bu sayede Türkiye’ye “PKK terör örgütü konusundaki güvenlik tehdidi ortadan kalktı” mesajı verilecek.

 

 

2014’TE TÜRKİYE’YE DAEŞ-PKK DAYATMASI
2014 Ekim ayında Ayn el Arab (Kobani) bölgesinde DAEŞ terör örgütü ile PKK-PYD terör örgütü arasındaki sözde çatışmalarda Türkiye’ye “PYD’ye yardım et” çağrısı yapılmıştı. Bu açıkça “ya PYD ya DAEŞ” dayatmasıydı.

TÜRKİYE O DAYATMAYA PEŞMERGEYLE KARŞILIK VERMİŞTİ
Türkiye ABD’nin terör örgütü dayatmasında sunduğu seçenekleri reddetti. Plana planla karşılık verdi. Irak’ın kuzeyindeki Barzani’ye bağlı peşmergelerin Suriye’de Ayn el Arab’a geçişini sağladı. Bu durum PKK için can sıkıcıydı. Çünkü terör örgütü Suriye’de kendisine ortak istemiyor, Barzani peşmergesinin gelmesine karşı çıkıyordu.

 

 

PKK O PEŞMERGELERİ “MİT’İN ELEMANLARI” DİYE FİŞLEMİŞTİ
Yaklaşık 700 kişilik Peşmerge grubu 2014 Ekim’den itibaren onların Rojava olarak adlandırdıkları bölgelere giriş yaptı. O peşmergeler Esed rejimine muhalif olan aynı zamanda PKK karşıtı Suriye Ulusal Kürt Konseyine bağlı ve Barzani’ye yakın diğer silahlı gruplarla birleşti. Terör örgütü Suriye’deki peşmergelerin Türkiye’ye yakın olduğunu öne sürüp onları “MİT’in adamları” olarak da fişlemişti.

PEŞMERGE SAYISI 8 BİNE ULAŞTI
2014’ten bu yana ABD’nin de Irak’ta DAEŞ ile mücadele kapsamında eğittiği peşmergelerin sayısı 8 bine ulaştı. Bugün onların bir kolu Suriye’de hala duruyor.

TÜRK ASKERİ GİRMESİN DİYE O PEŞMERGELERİ GETİRECEKLER
Şimdi Pentagon’un planı o 8 bin peşmergeyi Suriye’de Fırat’ın doğusuna yerleştirmek. Bu bölgedeki PKK-PYD teröristlerini çekip alanı Peşmerge’ye bırakmayı tasarlıyorlar. Bu sayede Türkiye’nin güvenlim endişesini ortadan kaldıracaklarını düşünüyor ve Fırat’ın doğusuna yönelik operasyonun iptal edilmesini ön görüyorlar.

PEKİ DAHA ÖNCE NEDEN YAPMADILAR?
ABD “PKK yerine peşmergeyi getirelim, operasyondan vaz geçin” önerisini sunuyor. Ama ortada kafa karıştırıcı bir durum var. Suriye’de madem DAEŞ’le mücadele ediliyor madem ille de Kürt silahlı grup deniliyor o zaman bundan önce bir çok defa ABD’ye “PKK ile ittifakını bırakın bakın bunlar da Kürt üstelik Türkiye ile aralarında bir sorun yok” diye peşmerge önerisi getirilmişti. ABD bu alternatifi her seferinde geri çevirmişti.

OBAMA “HAYIR” DEMİŞTİ
2016 Aralık ayında Mesut Barzani’nin oğlu Mesrur Barzani Washington’da Pentagon yetkililerine “PYD yerine Rakka’da Peşmerge’yi destekleyin, bu sayede Türkiye ile aradaki buzları da eritirsiniz” önerisinde bulunmuş ancak Beyaz Saray’daki son günlerini geçiren Obama yönetimi bu teklifi reddetmişti.

ABD ZORDA KALINCA O PLANA SIĞINDI PEKİ GÜVENİLEBİLİR Mİ?
ABD’nin hem PKK ile hem de Barzani Peşmergesiyle arası iyi. PKK yerine Peşmerge ilk bakışta olumlu duran bir seçenek. Ancak neden bunu Türkiye daha önce teklif ettiğinde kabul görmedi de şimdi ABD işler zora girince son çare olarak ortaya sunuyor. Bu soru cevap bulmalı. Tamam PKK ile Peşmerge arasında mesafeler var ikisi aynı şebekenin ürünleri değil. Biri terör örgütü diğeri ise muhatap aldığımız bir yönetimin silahlı unsuru. Suriye’de bugüne kadar bir çok defa karşı karşıya geldiler, PKK bunları hiçbir zaman Suriye’de istemedi bunların tamamına eyvallah ama Türkiye’nin Suriye’de yaptığı ve yapmayı planladığı askeri operasyonların bir değil iki amacı var. Biri PKK tehdidini ortadan kaldırmak diğeri Suriye’de PKK ve DAEŞ gibi teröristlerden temizlenen toprakları Suriye halkına iade etmek. Bu Azez’de, Cerablus’ta, El Bab’ta, Afrin’de böyle oldu. Şimdi Tel Abyad, Ayn el Arab, Rasulayn, Münbiç hatta Rakka’da da olacak. Bu saydığımız şehir ve kasabaların halklarının çoğunluğu Arap ve Türkmen üstelik bunların kendi yerel silahlı unsurları var, neden o toprakları bu insanlar kendileri yönetmesin de PKK yerine Irak’tan getirilen Peşmergeler idare etsin, ABD bu soruları da içtenlikle ve yüzde yüz emin olunacak şekilde cevaplamalı.

 

Yorumlar1

  • Kızıl Elma 5 yıl önce Şikayet Et
    Yok kardeşim, al birini vur birine. Hepsi aynı ve aynı hedefe çalışıyor. Güzelleştirmeyin.
    Cevapla Toplam 1 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat