Nasıl bir güvenli bölge olacak?

....

  • GİRİŞ16.01.2019 12:47
  • GÜNCELLEME18.01.2019 08:41

Suriye’nin kuzeyindeki güvenli bölge nasıl şekillenecek? 32 kilometrelik hat, ABD’nin dediği gibi PKK teröristlerine mi bırakılacak yoksa Türkiye’nin denetiminde mi olacak?

 

 

GÜVENLİ BÖLGE KAÇ KİLOMETRE OLACAK VE NERELERİ KAPSAYACAK?

ABD Başkanı Trump’ın sözünü ettiği alan yaklaşık 32 kilometre derinliğinde. Türkiye sınırından güneye doğru inen bir hattı kapsıyor. Masadaki güvenli bölge Fırat Kalkanı ile özgürleştirilen Cerablus’tan itibaren de Suriye-Irak sınırına kadar yani yaklaşık 460 kilometre boyunca uzuyor. 

 

 

ABD’NİN GÜVENLİ BÖLGE PLANI NE?

ABD’nin niyeti 32 kilometre derinliğinde, 460 kilometre uzunluktaki güvenli bölgenin PKK teröristlerini korumak amacıyla kurulması yönünde. Bu hattı da kendileri çekildikten sonra Körfez ülkelerinden getirilen askerlerin denetimine vermeyi planladılar. Amerikalılara kalsa hiçbir kabul edilir tarafı olmayan bu planı dayatmaya kalkacaklardı.

TÜRKİYE’NİN HAMLESİ ABD’NİN PLANINI BERTARAF ETTİ

Benzer planı 2016’da o dönemki ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de gündeme getirmiş, Türkiye anında reddetmişti. Türkiye ABD’nin bu tutumuna karşı tecrübeli hareket ederek önce “Fırat’ın doğusuna yönelik operasyon” mesajını çok net şekilde verdi ardından bu mesajın içini dolduracak düzeyde sınır hattına Cumhuriyet tarihinin en geniş kapsamlı operasyonunu yapacak boyutta askeri sevkiyat gerçekleştirdi. Yani Türk askerinin öncü hamlesi ABD’nin güvenli bölgeyi PKK’yı korumak için inşa etme amacını engelledi.

TÜRK ASKERİ NEREDE KONUMLANACAK?

Güvenli bölge 32 kilometre. Bu hattın tamamının ABD kontrolüne bırakılmayacağı yani PKK’yı koruma amaçlı olmayacağı kesin. Peki nasıl şekillenecek noktasında ise bazı alternatifler ön plana çıkıyor. Onların başında da hattın ikiye bölünmesi. Yani en az 15 kilometrelik alanın Türkiye denetimine bırakılması.

CERABLUS’TAN IRAK’A KADAR 460 KM’DE YENİ BİR SINIR HATTI MI KURULMUŞ OLACAK?

Türk askerinin sınırdan 5 kilometre içeriye girmesi ve 5 kilometre sonrasında 10 kilometrelik derinliğe de Özgür Suriye Ordusunun konuşlandırılması gibi bir plan var. Böylelikle toplam derinliği 32 kilometre olan güvenli bölgenin yarısı Türkiye’nin kontrolünde olacak. Türk askeri 5, ÖSO 10 kilometre olmak üzere 15 kilometrelik bir hat. Bu alanın ilk 5 kilometresinin yeni bir sınır hattı olabileceği de konuşuluyor.

TÜRKİYE’NİN KONTROLÜNDEKİ HATTA HANGİ ŞEHİRLER DAHİL?

Güvenli bölgede Türkiye sınırına yakın PKK işgalindeki Ayn el Arab, Rasulayn, Tel Abyad gibi şehirlerin terörden tamamen kurtarılması ön görülüyor.

TÜRK ASKERİYLE PKK ARASINDA KİMLER OLACAK?

Türkiye’nin önceliği sınır güvenliği ve PKK terör örgütünü sınırdan uzak tutmak. Güvenli bölge en çok bu önceliğin sağlanmasında yer tutuyor. Türk askeri Suriye sınırının bir bölümünü kontrol altında bulundururken arada ÖSO’nun konuşlanacağı daha geniş bir hat kurulacak ve PKK terör örgütünün Türkiye sınırından tamamen püskürtülmesi de sağlanmış olacak.

FIRAT KALKANI BÖLGESİ VE İDLİB ÖRNEKLERİ

Türkiye Cerablus’a kadar olan sınır hattını terörden temizledi. Fırat Kalkanı bölgeleri operasyonla güvenli bölge konumunda bulunuyor. Bununla birlikte Rusya ile yapılan anlaşma çerçevesinde İdlib-Halep arası da yine Türk askerlerinin gözetleme noktalarının bulunduğu alanlar olarak “çatışmasızlık bölgeleri” adıyla güvenli hale getirildi. Şimdi Fırat’ın doğusundaki PKK işgalinde bulunan ve Irak sınırına kadar uzayan Suriye toprakları da kurtarılmış olacak.

M4 OTOYOLUNUN DURUMU?

ABD’nin önceliği Irak-Suriye arasında Halep’e kadar uzanan M4 otoyolunun kontrolünün sağlanması. Trump’ın sözünü ettiği 32 kilometrelik güvenli bölge bu otoyolu da kapsıyor. Ancak güvenli bölgenin yarıya bölünme ihtimali yani Türkiye sınırından itibaren ilk 15 kilometrelik alanın Türkiye’nin denetimine bırakılma olasılığında bu otoyol ABD tarafında kalmış olacak. ABD, gerek PKK terör örgütü gerekse Suriye’ye konuşlandırmayı planladığı Arap askerleriyle Türkiye sınırından daha güneydeki bölgelerde işgali kalıcı hale getirmek istiyor. Bu plan dahilinde ABD askerlerinin Suriye’den çekilmesi halinde de vekalet güçler vasıtasıyla işgal devam edecek ve ABD kontrolünde olacak.

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat