Barzani de nereden çıktı?

  • GİRİŞ20.03.2019 08:29
  • GÜNCELLEME21.03.2019 09:33

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile İP Genel Başkanı Meral Akşener, Antalya’da ortak miting düzenledi. O mitingde bir de sinevizyon kuruluydu. Ekranda ise Başkan Erdoğan’ın Irak’ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin lideri Mesut Barzani ile görüntüleri vardı.

 

 

Kılıçdaroğlu ile Akşener, o görüntüleri izletip, kendilerine yönelik “teröristlerle işbirliği yapıyorsunuz” suçlamasına yanıt vermiş olmuşlar.
Yani “Erdoğan bizi terörle suçluyor ama kendisi de Barzani ile görüşüyor” demek istemişler. Yani Barzani’yi PKK ile bir tutmuşlar.

Madde madde sıralayalım.
1- Başkan Erdoğan, CHP ile İP’yi, terör örgütü PKK’nın siyasi uzantısı HDP ile kurdukları ittifaktan bahsediyor. HDP, PKK’nın bir numaralı destekçisi. Daha önceki gün 2007’de bir polisimizi şehit eden PKK teröristi, cezaevinde intihar etti. Onun için en az 10 HDP milletvekili Diyarbakır’da provokasyon ve terör propagandası yapmaya kalktı. CHP ile İP’nin ortaklık ettiği HDP bizzat kendisi “biz PKK’nın yanındayız” diyor.

 

 

2-Buna cevap olarak Kılıçdaroğlu ile Akşener, Barzani görüntüsü servis etti.
Ancak Barzani ile PKK bir değil. Bunu söyleyen de biz değiliz. Barzani de söylüyor ama asıl bizzat PKK kendisi söylüyor. Suriye ve Irak’ı takip edenler gayet iyi bilir, Barzani’nin Irak ve Suriye’deki peşmergeleri yıllardır PKK ile uzantısı PYD teröristleri ile çatışma halindedir. Siyasi olarak da silahlı olarak bu ikisi hep karşı karşıyadır.

3-Barzani’yle görüşmeye gelince.
1997’de Meral Akşener’in İçişleri Bakanlığı yaptığı dönemde Barzani’nin Peşmergeleri ile TSK ortak olarak PKK’ya karşı çekiç güç operasyonları düzenlemişlerdi, İP Genel Başkanına hatırlatmak lazım.

4-Ecevit döneminde de Barzani ile siyasi bir çok kez görüşmeler gerçekleştirildi. Bir zamanlar “Karaoğlan” diye lanse edilen Kemal Kılıçdaroğlu’na da bunu hatırlatmak gerek.

5-Burada asıl olan Barzani’yi savunmak değil. Ama Kılıçdaroğlu ile Akşener, Barzani üzerinden Başkan Erdoğan’a “sen de teröristlerle görüşüyorsun” tarzında bir suçlama yapınca izah etmek şart oldu.
Barzani’nin PKK ile arasındaki mesafeye dikkat çektik.
Barzani’nin önceki yıllarda Akşener döneminde de DSP döneminde de Türkiye ile yakın ilişkiler içerisinde olduğunu da gösterdik.
Bir de şu var. Bu iki isim şu an Barzani’yi terörle suçlasa da Barzani için 2 yıl önce ne diyorlardı, ona bakalım.

6-Barzani 25 Eylül 2017’de Kuzey Irak’ta referandum yapmaya kalktı. Türkiye buna şiddetle karşı çıktı. Çünkü Irak’ın toprak bütünlüğünü savunuyordu. Peki Kılıçdaroğlu referandum sürecinde ne demişti?
Hatırlatalım, Kemal Kılıçdaroğlu Barzani’nin korsan referandumu için “referandum yapmak haklarıdır” demişti, üstüne bir de Barzani’ye bağlı referandum heyetiyle görüşmüştü.

7-Türkiye Kuzey Irak’la ve Barzani’yle yıllardır siyasi, askeri ve ekonomik ilişkilere sahip. Siyasi olarak referandumda Başkan Erdoğan, Barzani’yi bizzat ikaz etmiş, sonrasında Barzani’yi destekleyen ABD, referandum günü Kuzey Iraklı Kürtleri ortada bırakınca, sandıktan koca bir skandal çıkmıştı. Neticesinde Barzani, Başkan Erdoğan’ın dediğine gelmişti.

Sonuç olarak Barzani ile görüşmek bir terör örgütüyle görüşmek değildir.
Barzani Türkiye için bir komşudur.
İlişkiler de günün durumuna göre şekillenir.
 

Ve bunların hepsinde Türkiye sözün öncelikli sahibidir.
Şayet bir gün Barzani, PKK’yla aynı safa düşerse, kulağını da bizzat Başkan Erdoğan çeker.
 

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat