Kürtler nerede?

Yukarıdaki sorunun cevabı oldukça basit olmakla birlikte, ilginç bir şekilde, PKK dünyası tarafından ısrarla yanlış cevaplanan bir soru.

  • GİRİŞ01.11.2014 12:27
  • GÜNCELLEME02.11.2014 11:26

Bu sualin coğrafi, sosyolojik, siyasi ve jeopolitik unsurları var. PKK’nın verdiği cevapların Kürtleri konumlandırdığı yer, içinden çıkılmaz bir kısır döngünün oluşmasına yol açıyor. Öncelikle basit bir tespitle başlayalım. Kürtler Mezopotamya’da yaşıyor. Mezopotamya ise Ortadoğu’nun kalbi konumunda. Bu basit verili hakikatin bize söylediği tek şey, Kürtlerin bölgede yaşanan gelişmelerden bağımsız her tutumunun kısa vadede sahicilik krizi, ortada vadede siyasi maliyetler, uzun vadede ise ciddi bir yabancılaşmanın önünü açacağıdır. 

Bu durumu tespit etmenin kolay yollarından birisi de, sadece Irak işgali sonrası, Ortadoğu’ya dair bölgede ve dünyada yapılmış olan, sayısı belki de binden fazla resmi ve sivil konferanstaki Kürt temsili, başlığı veya katkısının oranıdır. Ortadoğu’daki krize dair Kürtlerin de gündem olduğu ya da söyleyecek sözlerinin olduğu -akademik, stratejik veya aktivist- toplantı sayısı bir elin parmaklarını geçmez. Kaldı ki, bu az sayıda toplantının da büyük bir kısmı sadece ‘Kürt sorunu’ üzerine olduğundan, yine şümullü bir Ortadoğu tartışmasındaki ‘Kürtlerden’ bahsetmek mümkün değildir.

Bu durumun bir açıklaması olması gerekir. Burada yaşanan kopuşun, bölgedeki hâkim unsurların Kürt ilgisizliği kadar, Kürtler adına meydanı tahkim edenlerin bölgeye dair yaşadıkları yabancılaşmadır. Mesela Kürt elitlerinin, Arap İsyanlarını, baştan aşağı ‘küresel sol komplocu’ çapsız analizlerin peşine düşerek okumaları ibretliktir. Kürt sosyolojisine rağmen geliştirdikleri zımni İslamofobik ve açık İslamcıfobik dil üzerinden ele aldıkları ‘Arap Baharı’, yıllardır süregelen yabancılaşmanın ulaştığı noktayı göstermektedir. Arap isyanlarının dinamiklerini dışarıdan okumayla neticelenen bu yaklaşım, Mezopotamya’nın en organik unsuru olan Kürtleri süreçlerin dışında bırakmaktan başka hiçbir şeye yaramıyor.

Yazının devamını okumak için tıklayınız...

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat