Meclis aritmeği oyunları ve başkanlık

  • GİRİŞ26.05.2015 09:33
  • GÜNCELLEME27.05.2015 09:56

Bir önceki cümlenin seçimler için kurulacak en anlamsız cümlelerden birisi olduğu muhakkak. Lakin 22 Temmuz 2007 Seçimlerinden bu yana, seçimin en önemli meselesi olması gereken ‘kim kazanacak’ tartışması fiilen anlamsızlaştığı için, 2015 Seçimlerine dair giriş cümlesinde dile getirilen tartışmanın yapılması bile başlı başına yeni bir durum olarak kabul görüyor.

Bu tartışmayı mümkün kılan dinamik ise iktidardaki partinin dışında başka bir partinin seçimleri kazanma ya da iktidar partisinin hemen arkasından seçimlerden çıkma ihtimalleri değil. Zira bütün araştırmalar ve genel beklenti, böylesi ihtimallerin açık bir şekilde söz konusu olmadığını söylüyor. O halde nasıl olurda, seçimi kazanacak ve üstelik kendisinden sonraki partiye göre açık ara kazanacak bir parti varken, bu tartışmalar yapılabilir? Bu durumun tek sebebi parlamenter sistemin iktidar üretme meylinden ziyade, iktidardan uzaklaşma eğilimidir. Buna Türk tipi parlamenter sistemin marazlarını, seçim mekaniğini ve Meclis aritmetik kurallarını ekleyince,
mezkûr tartışmanın rahat bir şekilde yapılabilmesi mümkün oluyor.

Liberal düzeneğin bir iktidar çözümü olarak sunduğu, özünde açık bir iktidar krizi olan ‘koalisyon formülüne’ Türkiye uzunca yıllar katlandı. Dolayısıyla koalisyon fikri de, tecrübesi de ülkemizde bilinmedik bir durum değil. Kaldı ki, cari sistem uzun yıllar istikrara ve iktidar üretme maliyetine ‘koalisyon eğiliminde’ de başarılı oldu. Yıllarca seçimlerden iktidar edecek aktörü üretmek yerine, iktidar krizi anlamına gelen parçalı, anlamsız ve istisnasız, her seferinde krizle nihayete eren düzeneği tekrarlayıp durdu.

Saha araştırmaları bu duruma dair farkındalığın had safhada olduğunu da gösteriyor. Yapılan çalışmalarda, toplumun ezici bir çoğunluğu -yüzde yetmişi- tek başına iktidar görmek istediğini söylüyor. Bu iktidarın kim olacağı sorulduğunda ise yüzde altmış beşi ‘AK Parti’ cevabını veriyor. Dolayısıyla toplumun kahir ekseriyeti, parlamenter sistemin çıktı eğiliminden farklılaşarak, sarih bir şekilde, seçimlerin iktidar üretmesini istiyor. Buna layık gördüğü partinin AK Parti, isminin de tek başına iktidar olduğunu dile getiriyor.

Yazının tamamını okumak için tıklayınız...

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat