Ortadoğu'dan yayılan tehlike

  • GİRİŞ30.07.2014 09:51
  • GÜNCELLEME30.07.2014 09:51

İlan edilen ateşkeslerin hiçbiri uzun ömürlü olmuyor. Savaş dördüncü haftasına girdi ancak durdurulamıyor. Bu defa, 2009'da olduğu gibi, Hamas İsrail'e saldırıların sonlandırılmasına çalışmıyor. Muhtemelen 2009'da ateşkesi kabullenmekle hata yaptığını, Gazze'ye barış değil esaret geldiğini düşünüyor. Geçen çatışmalar sonrasında, Hamas, ateşkesi kabul ettiğinde, Gazze'nin altyapısının yarısı çökmüş durumdaydı. 2009'da sağlanan ateşkes, Gazze'yi ve Filistin halkını belki belirli bir normalleşmeye götürebilirdi. Gazze yeniden inşa edilebilirdi.

Bu olmadı. Ateşkes sonrasında abluka artarak sürdü, Gazze'ye hiçbir ciddi yaşam perspektifi verilmedi. Dar bir sahil şeridine, 360 kilometre kareye sıkışmış iki milyona yakın Filistinli, ne karadan, ne de denizden herhangi bir çıkışa sahip. Müslüman Kardeşler'in Mısır'da iktidara gelmeleriyle, Gazze'nin Mısır'a açılan Refah kapısında ciddi bir canlılık oldu, ancak büyük ölçüde yeraltı tünelleriyle gerçekleştirilen asgari ticaret (ve doğal olarak kaçakçılık) dışında, Gazze ekonomisini canlandırabilecek herhangi bir gelişme olmadı. Mursi iktidardan darbeyle düşürüldüğünde, Mısır damarı da kesilmiş oldu. Savaş durdurulsa bile, Dünya Sağlık Örgütü, bugünkü haliyle organize olmuş bir Gazze şeridinde 2020'den sonra insanların yaşayabilmesinin çok zor olacağını açıklamış bulunuyor. 

Gelinen aşamada, 56 İsrail yurttaşına karşı, sayıları bin yedi yüzü çoktan aşmış Filistinli hayatını kaybetmiş bulunuyor. Uluslararası düzeydeki gayretlere rağmen ne İsrail'deki Netanyahu iktidarı, ne de Gazze'deki Hamas iktidarı bu koşullarda ateşkes istiyor. Netanyahu, operasyonların uzun süreceğini resmen açıkladı. Hamas da, ablukanın sürdürüleceği koşullarda ateşkesi reddediyor. İsrail, Gazze'deki yeraltı tünelleri sisteminden çok ciddi endişe duydu. Ortadoğu bir savaş alanına döndüğü için, Hamas son çatışmadan bu yana çok şey öğrenmiş, daha iyi organize olmuş ve çok daha etkili savaş düzenekleri oluşturmuş görünüyor. Coğrafi konumları hiç benzemese de, İsrail ordusunun savaştığı Hamas, giderek ABD ordusunun Vietnam'da savaştığı ve kaybettiği Vietkong gerillalarına benzemeye başladı. En önemli fark, ABD kendi ülkesinden binlerce kilometre ötedeki topraklarda savaşıyordu, İsrail kendi sınırlarında savaşıyor. Bu nedenle de, İsrail sivil halkı yaşadığı gerginliğe rağmen Netanyahu'ya muazzam bir destek veriyor.

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat