‘Hatay sınırına tampon bölge şart’

.

  • GİRİŞ12.08.2017 09:49
  • GÜNCELLEME12.08.2017 09:49

Hatay-İdlib sınırı El Kaide’nin Suriye kolu El Nusra’nın (Heyet-ül Tahrir Şam) tehdidi altında, Hatay-Afrin sınırında da YPG/PKK var. Yani Hatay terör örgütleriyle sınır komşusu durumunda. Tıpkı Fırat Kalkanı öncesinde Kilis’in olduğu gibi. Çünkü o zamanda DAEŞ burnumuzun dibinde, Afrin de yine YPG/PKK’nın kontrolündeydi ve hemen her gün Kilis’e sınırın öte yakasından füze yağıyor, insanlar ölüyordu. Gerçi şu anda Hatay’a yönelik böyle bir saldırı söz konusu değil ama bundan olmayacak anlamı çıkmaz, çıkmamalı. Açıkçası tehlike geliyorum diyor. Hem de daha fazlasıyla. Şöyle ki; emekli Tuğgeneral, Dr. Naim Babüroğlu’na göre, Pakistan-Afganistan sınırında Peşaver’e yerleşen ve buradan yaptığı eylemlerle dünyanın başına bela olan El Kaide, şimdi de Hatay-İdlib sınırına yerleşiyor ve yeni bir Peşaver’e sahip olmayı hedefliyor. Dolayısıyla, müdahale edilmemesi halinde, El Nusra yarın öbür gün Hatay’a füzeler, bombalar atabilir ya da Türkiye uzantıları ve hücreleriyle, sadece sınır değil, büyük kentlere yönelik ses getirici eylemler yapabilir. Tabii bu tehdidin bir boyutu. Diğeri de ABD’nin El Nusra’ya müdahale bahanesiyle YPG/PKK güçlerinin Afrin’den bu bölgeye doğru sarkmasını desteklemesi. Dahası, bölgeyi doğrudan kendisinin vurması. Nitekim bu yönde işaretler de var. O nedenle her iki tehdidin de ortadan kaldırılması kaçınılmaz. Niyesini Babüroğlu anlatıyor:

“Sınır kapısını ele geçiren bir örgütten söz ediyoruz. Hiçbir sınır duvarı aşılamaz değil dünyada. Meksika sınırında ABD yıllardır her türlü teknolojiyi kullanmasına rağmen insan kaçakçılığını engelleyemedi. Hem de Meksika düz sınır, bizim orası da biraz dağlık, daha riskli. O nedenle hem Afrin’deki YPG/PKK hem de İdlib’deki El Nusra ortadan kaldırılmadığı sürece ne Cilvegözü sınır kapısını çalıştırabilirsiniz ne de sınırlarınız emniyette olur. Dahası, Suriyeli sığınmacılar nedeniyle sınır kentlerimiz demografik açıdan felç olmuş durumda. Örneğin, Hatay’da 500 binin üzerinde sığınmacı var. Bunların yüzde 50’si de 18 yaş ve altı. Bu şu demek potansiyel olarak herhangi bir terör örgütüne gidebilir çünkü işi gücü yok, kaybedeceği bir şeyi yok.”
Fırat Kalkanı benzeri bir harekât gerekiyor yani? 

“TSK, ÖSO ile beraber doğrudan El Nusra karşısında operasyon başlatırsa zayiat verme ihtimali artabilir çünkü DAEŞ çekilmişti Nusra ise İdlib’de duruyor ve kendisine katılan diğer cihatçı örgütlerle güçlenmiş durumda. Onun için, Türkiye bunu yapacağına, Tel Rıfat, İdlib’in kuzeyi, Afrin’in güneyi şerit olarak düşünün, bir de dönün Reyhanlı’ya doğru sınır boyunca aşağıya doğru yavaş yavaş gidip Suriye’de tampon bölge oluşturup diğerlerini de Rusya, Suriye, İran’a bırakmalı. Onlar tamponun ötesinde ne yaparlarsa yapsınlar. Yani Fırat Kalkanı kadar derin olmayan Hatay sınır boyunca Suriye toprağında 4-5 kilometre Suriye’ye doğru bir emniyet şeridi oluşturulursa teröristlerin girmesi, sızmaları engellenir. Tabii bu Rusya ile yapılacak anlaşmaya bağlı.”
Türkiye’nin kozları

ABD’nin de El Kaide’ye müdahale bahanesiyle YPG/PKK koridorunun önünü açabileceğini, ancak şu anda daha çok Rakka’ya odaklandığını belirten Babüroğlu devam ediyor:
“Sonuçta, ABD açısından da düşünseniz diğer açıdan da her durumda kaybedecek olan biziz. O nedenle, akılcı olan Rusya, dolaylı olarak Suriye ile anlaşıp ‘ben sınırda hakimiyeti sağlayayım, siz de buraları alın, yeter ki temizlensin burası’ demek. Bunu yaparken de Türkiye’nin elinde şöyle kozları var. İdlib’in içinde bulunan ÖSO benzeri bazı grupları Türkiye desteklediği için insani yardımlar devam ediyor onlara. Dolayısıyla, içeriden o grupları da El Nusra’nın üzerine gönderecek. Yani Rusya, Suriye oraya harekât yaparken bu ılımlı dediğimiz Türkiye’nin desteklediği unsurlarda El Kaide’ye karşı Türkiye’yi koruyacak şekilde müdahil olurlar.”
Bölgede ne kadar terörist vardır?

“Yapılan tahminlere göre, aileleriyle beraber yaklaşık 30 bin El Nusra elemanı olduğu söyleniyor. Ve bunların kaçabileceği tek yer de Türkiye. Kuzeyde Afrin’i YPG/PKK tutuyor. Türkiye’de oradan kantonu tutuyor. Dolayısıyla ya Türkiye’ye ya da Fırat Kalkanı yaptığımız bölgeye El Bab’a doğru kaçacaklar. Oraya kaçtığında da kimi görecek karşısında? ÖSO ile TSK’yı. Yani sonuçta iki tarafta da Türkiye var. Bu da büyük bir tehdit. Onun için, Türkiye’nin ne yapıp edip Rusya ile anlaşması lazım...” 

Milliyet

Yorumlar3

  • İslam 6 yıl önce Şikayet Et
    El nüsra ne zaman terör örgütü oldu gavur ağzıyla konuşmayın zalim esat İsrail. Rusya'ya karşı savaşıyor namuslarını koruyorlar.
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • Melisa Sinem 35 6 yıl önce Şikayet Et
    Aynen öyle. Ben de onu diyecektim
    Toplam 1 beğeni
  • Melisa Sinem 35 6 yıl önce Şikayet Et
    El Nusra suriyedeki mazlumların kurduğu cihat örgütü. Milliyet yazarı kendi vatanını savunanı terörist cihatçı ilan edecek kadar cahil yada art niyetli
    Cevapla Toplam 1 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat