Terörle ve FETÖ’yle doğru mücadele

  • GİRİŞ21.08.2017 09:03
  • GÜNCELLEME21.08.2017 09:03

Terörün bir gün herkesi vurabileceğinin son örneğini Barcelona’da gördük. Ve yine hemen herkes terörle, teröristle kesintisiz mücadelenin ve özellikle istihbarat paylaşımında uluslararası işbirliğinin önemi üzerine sözler sarf etti, sarf ediyor. Tabii bu açıdan sadece Türkiye’nin net ve samimi olduğu da çok açık. Hem tüm terör örgütlerine karşı tek başına yürüttüğü mücadele hem de aldığı yol açısından. Bunda da Fetullahçı Terör Örgütü’ne (FETÖ) indirilen darbenin etkisi çok fazla. Çünkü MİT, TSK ve Emniyet teşkilatındaki temizlik nedeniyle önceden doğru istihbarat, dolayısıyla da etkili müdahale oluyor. Yani kocakulak doğru çalışıyor, yanıltmıyor, vatanını seven gerçek asker ve polisler de terörle, teröristle amansız bir mücadele veriyor... Örneğin son iki yılda yurt içi ve yurt dışında yapılan operasyonlarda binlerce terörist etkisiz hale getirildi, önceden alınan duyumlarla da çok sayıda terör saldırısı önlendi. Ancak bunlar terör bitti, bitiyor anlamına gelmiyor... Nitekim teröre karşı yürütülen bu mücadeleyi konuştuğum eski MİT Müsteşar Yardımcısı Cevat Öneş’in tespitleri ve uyarıları da aynı yöndeydi:  

“Şunu kabul edelim ki sınır güvenliğini sağlamada önemli adımlar atıldı. Özellikle IŞİD’in sınırımızdan uzaklaştırılması işte Fırat Kalkanı operasyonunun başarısı da zaten burada. Yani IŞİD gibi küresel bir terör örgütünün sınırlarımızla paralel konuşlanışı, yapılanışı ortadan kaldırıldı ve şimdi Rakka bölgesinde de hemen hemen IŞİD son günlerini yaşıyor. O bakımdan bir defa böylesine bir tehdit ortadan kalktı.
PKK’yla gerçekten sınır içinde de sınır dışında da etkili mücadeleler yapıldı. O bakımdan terör faaliyetlerinin azaldığını görüyoruz fakat bu terörün bitirildiği anlamında değil tabii ki. Terörün her an yeniden tırmanış gösterebileceği şartları Türkiye ortadan kaldırmış değil. Türkiye’nin kendi içinde kendi siyasal mücadelesinde bir barış ortamını yaratıcı, işbirliğini artırıcı toplumsal rahatsızlıkları asgari düzeye indirici politikalara ihtiyaç var eksikliklerimiz burada gözüküyor. 2019’a giden süreçte yine siyasi partilerimizin seçmenlerini konsolide edici tavırları ortaya çıkarsa son seçimlerde de olduğu gibi terör olaylarının yeniden tırmanış göstermeyeceğini kimse söyleyemez.”
FETÖ temizliği
FETÖ’nün TSK bünyesinde, Emniyet teşkilatında, MİT’te, yargı sistemi ve bürokraside temizlenişinin terörle mücadele açısından önemli bir gelişme olduğunu ve bunun güvenlik güçlerinin operasyonlarını da pozitif şekilde etkilediğini belirten Öneş devam ediyor:
“Fetullahçı terör örgütünün bu kurumsal yapılar içerisindeki maalesef çalışmaları ve çeşitli provokasyonları önemli şekilde ortadan kaldırıldı. Bunun emniyet teşkilatının, Silahlı Kuvvetlerin operasyonlarına ve istihbarata şüphesiz pozitif şekilde yansıdığını söyleyebiliriz. FETÖ’nün çok önemli güç kaybına uğradığı ve bunun da devlet faaliyetlerinde, devlet yapısında bir pozitif durum ortaya çıkardığı açık. Ancak FETÖ’nün kurumsal yapılardaki etkinliğinin sürekliliğe sahip şekilde ortadan kaldırılması siyasi ayağının da ortaya çıkarılması ve sıfırlanmasıyla sonuçlanacak bir olaydır. O bakımdan FETÖ’nün siyasi ayağının ortaya çıkarılması çok önemlidir.” 
* Yani asıl çözüm siyasi ayakta?
“Tabi bununla yüzleşmemiz lazım. Geçmişte gördüğümüz FETÖ ve benzeri yapıların çalışmalarının tekrarlanmaması için siyasetin de samimi şekilde özeleştiri vermesi gerekiyor. Tabii ki bu bize Cumhuriyetin ne kadar değerli olduğunu, Cumhuriyetin nitelikli demokrasiyle, laik demokrasiyle taçlandırılmasının kaçınılmaz olduğunu da gösteriyor...”

Milliyet

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat