İdlib'de Suriye kazandı

Suriyeli muhaliflerin İdlib vilayet merkezini ele geçirmeleri haklı olarak basında geniş yer buldu.

  • GİRİŞ30.03.2015 09:45
  • GÜNCELLEME30.03.2015 09:45

Muhalifler halihazırda önemli bir kısmını ellerinde tuttukları İdlib'in, merkezine doğru son 4-5 gündür operasyon başlatmışlardı. Çeperdeki kontrol noktalarını birer birer düşürdükten sonra önce merkezdeki önemli noktaları aldılar ardından da tüm hakimiyeti ele geçirdi. Rakka'dan sonra ilk defa bir vilayet merkezi muhaliflerin eline geçerken Esed rejiminin şebbihaları da fazla mukavemet gösteremeden güneye doğru kaçtı. 

Operasyona dair belki ilk altının çizilmesi gereken konu, muhaliflerin birlikte ve eşgüdümlü hareket ettikleri zaman ne kadar verimli olabilecekleri. Operasyondan önce 7 muhalif grup bir araya gelerek Fetih Ordusu'nu kurdu ve ortak operasyon odasından "İdlib Gazvesi"ni yönetti. Bu gruplar Ahrar'uş-Şam, Cund'ul-Aksa, Ceyş'ul-Sunne, Liva'el-Hak, Ecnad'uş'Şam, Feylak'uş-Şam ve Cebhet'un-Nusra idi. (Bu gruplara ait ayrıntılı bilgiyi SETA'dan Kılıç Buğra Kanat ve Can Acun ile benim kaleme aldığım "Sınırları Aşan Kriz: Suriye" analizinde bulabilirsiniz) Her grup kararlaştırılan yönden merkeze doğru saldırıya geçti ve nihayetinde gruplar ortada buluştuklarında rejim muhaliflere stratejik bir kayıp vermiş oldu. 

Koordinasyonun zaferi 

Basın bu yedi gruptan sadece Cebhet'un-Nusra'yı gördü. Suriye rejimi ve yardakçıları da İdlib'in Cephet'un-Nusra tarafından ele geçirildiğini, hem rejimin yapmasını umdukları varil bombası saldırılarını vs. meşrulaştırmak için hem de Batı'yı alarme etmek için işleyip durdular. Utançlarını Cebhet'un-Nusra bahanesiyle örtmeye çalıştılar. Oysa Suriyeli hemen her grup tarafından sevinçle karşılanan bu kazanım tüm Suriyelilerin kazanımı ve Cebhet'un-Nusra, Fetih Ordusu'nun unsurlarından sadece birisi. 

Esed apolojistleri, bir sosyal medya kullanıcısının mizahi ifadesiyle, kendilerini üç bahaneyle avutmaya çalışıyorlar: 1- İdlib muhalifler için bir tuzak 2- İdlib'in ele geçirilme videoları sahte 3- İdlib diye bir yer yok. Oysa İdlib, Suriye'deki çatışmaların ortak bir özelliğinin sadece bir tekrarı: Muhalifler kara muharebesinde çoğu yerde rejime, şebbihalarına ve İran-lı/cı milislere üstünlük sağlıyorlar. Rejimin en büyük kozu ise havadan çoluk çocuk, sivil vs. ayırt etmeksizin ölüm yağdırabilmesi, füzelerle bir tuşla toplu katliamlar gerçekleştirebilmesi. Yani rejimin elinden gelişmiş füzelerini ve hava hakimiyetini alsanız rejim de İran da ilk uçakla kendilerini Cenevre'ye, müzakere masasına atarlar. 

yazının devamı için tıklayınız

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat