Her beyanname icraata dönüşür mü?

  • GİRİŞ07.10.2015 10:07
  • GÜNCELLEME07.10.2015 10:07

İktidar sorumluluğu taşıyan siyasi partilerin tavrı, elbette ki diğerlerinden farklı olacaktır. Başbakan Ahmet Davutoğlu partisinin seçim beyannamesini üç aşamada sunmuştur. Bunlardan ilki, yapısal bir programın esaslarını işaret etmekteyken, ikincisi doğrudan doğruya toplumun ve ülkenin karşı karşıya bulunduğu sorunlara ve sosyal taleplere cevap verecek ağırlıktadır. Üçüncü aşama ise, ülkenin sadece kısa dönemli değil, uzun dönemli yürüyüşünü etkileyecek, geleceğini belirleyecek makro projelerden oluşmaktadır.

İktidar yolu

“Uzun dönemli icraat tecrübesine sahip olmuş iktidar partilerinin seçim sürecinde önünde iki soru durmaktadır. Bu partiler yürüttükleri politikaların ekonomik parametrelerle uyumlu olmasına özen göstermek durumundadırlar. Bu sebeple bütçe denkliği, enflasyon riski gibi konular, onları zaman zaman sosyal ve ekonomik politikalar arasında ekonomi lehine bir tavır almaya itebilir. İkinci mesele ise ülkenin gelişme çizgisini daha üst bir seviyeye çıkarmaya dönük hamleler yapmakla ilgilidir.” 

Elbette ki bu ikincisi riskli bir konudur, kısa vadede bütçe dengesi, enflasyon oranı dışında dünya piyasalarını ve ödemeler dengesini de dikkate alarak yürütülmesi gereken yeni bir stratejiyi zorunlu kılar. Büyük değişimleri başlatan siyasetin bürokratik kadroları, mevcut durumu kalıcı olarak algılayarak, yeni hamleleri sadece risk olarak görmezler aynı zamanda bir belirsizlik olarak yorumlayarak tutucu bir eğilime yönelebilirler. Burada önemli olan, hükümet partilerinin bürokratik endişeleri aşacak bir siyaset üretmesi, yapısal değişim programlarında aşılan engellerin ortaya çıkardığı sorunların daha üst reformlarla çözülebileceği gerçeğinden hareket ederek duraksamamasıdır. 

Bilhassa “iktidar partilerinin popülizme kaymadan daha gerçekçi, tutarlı, sürdürülebilir politikalara dayalı bir seçim beyannamesi hazırlaması onun sorumluluğunun bir gereğidir. Kimse muhalefetten, özellikle Türkiye’deki gibi iktidar olma ümidini bile taşımayan muhalefet partilerinden, böyle bir sorumluluk üstlenmesini zaten beklemeyecektir.”

yazının devamı için tıklayınız

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat