69 ilden büyük olan ilçe IMF'ye borç verebilecek

Nüfusu itibariyle 69 ilin şehir merkezindeki nüfusundan daha kalabalık olan, borcu olmayan ve hatta IMF'ye borç verebilecek seviyede olan Gazientep'in Şahinbey Belediyesi adını son yıllarda yaptıkları projelerle duyurdu.

69 ilden büyük olan ilçe IMF'ye borç verebilecek
69 ilden büyük olan ilçe IMF'ye borç verebilecek
GİRİŞ 09.07.2013 06:10 GÜNCELLEME 09.07.2013 19:45
Bu Habere 27 Yorum Yapılmış

Ömer Süt'ün haberi...

Son 4 içerisinde bütçesini  7 kat arttırarak Türkiye'deki ilçe belediyelerin tamamından ve 6 büyükşehrin bütçesinde daha büyük bir bütçeye sahip Şahinbey Belediyesi, aynı zamanda borçsuz bir belediyeye dönüşmüş durumda. 200 milyon TL'lik borcunun 2018 yılına kadar olan kısmını ödeyen Şahinbey Belediyesi, bütçesinin yüzde 80'ini ise yatırımlara aktarmış gözüküyor. Kısacası ekonomik olarak kendini güçlü hisseden Şahinbey Belediyesi, IMF'ye borcunu sıfırlayan günümüz Türkiyesi'nde Uluslararası Para Fonu'na 100 milyon dolar borç vermeye hazır.

Belediyenin bu başarısında katkısı bulunan Şahinbey Belediyesi Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, projelerini haber7.com'a anlattı. Genel Yayın Yönetmenimiz İbrahim Erdoğan'ı ziyaret eden Başkan Tahmazoğlu, Şahinbey ilçesinin nüfus olarak büyüklüğünden bahsederken ilginç bilgilere yer verdi.

NÜFUS OLARAK BÜYÜKŞEHİRLERDEN BİLE BÜYÜK

2012 yılı sonu itibariyle 783 bin kişinin ilçe merkezinde yaşadığını ifade eden Tahmazoğlu, Şahinbey'in 69 ilin merkezi ile beraber Malatya, Ordu, Eskişehir, Mardin, Sakarya, Balıkesir, Tekirdağ, Trabzon, Denizli, Kahramanmaraş ve Van (Şehir merkezindeki nüfus itibariyle) gibi büyükşehirlerden daha büyük olduğunu belirtti.

"IMF'YE BORÇ VERMEYE HAZIRIZ"

Belediye olarak IMF ‘ye 100 milyon dolar borç vermeye hazırız açıklamasında bulunan Tahmazoğlu, bu durumu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a iletmesi için Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e ilettiğini sözlerine ekledi.

Şahinbey'deki  kentsel dönüşüm projesinin Türkiye'deki kentsel dönüşüm projelerine örnek olacak bir şekilde devam ettiğini söyleyen Tahmazoğlu konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı:

TÜRKİYE'YE ÖRNEK OLABİLECEK BİR KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ

"Şu anda Türkiye'deki en kapsamlı kentsel dönüşüm çalışmasını yapıyoruz. Polisiye hiçbir olay olmadan 2 bin 500 evin yıkımını gerçekleştirdik. Yıktığımız yerlere karşı  5000 konut yapıyoruz. Bir kısmı bitti bir kısmını da devam ettiriyoruz. Ve bunu TOKİ'nin yapamadığı bir fiyata yapıyoruz. Toplamda 88 metrekare olan 2+1 daireyi 38 bin TL ye satışa sunduk. 8 bin lirası peşin kalan 30 bin lirası da 10 yıl taksitle ödemesi yapılıyor. Bu da TOKİ'ye göre daha avantajlı bir fiyat. Talep çok olduğu için hemen yeni bir konut inşaatına başladık. 1000 aileyi daha büyük bir daireye aylık 400 TL taksitle 10 ay vadeyle ev sahibi yaptık.  2 ay sonra kuralarını çekeceğiz. Böylelikle dar gelirli vatandaşlarımızı n konut sahibi olmasını sağlıyoruz. Bunun yanında 1000 konutluk bir sanayi sitesi yapıyoruz. Küçük esnafın hepsini oraya taşıyacağız ve yine 10 ay vade ödemeyle iş yeri sahibi yapacağız. Boşalan yerleri de gönül rızasına dayalı olarak kentsel dönüşüm ile yenilemiş olacağız. Böylece şehrin çöküntülü alanlarını da temizlemiş oluyoruz. Şahinbey' de 35 bin konut yapımıyla ilgili müteahhitlere ruhsat verdik. 5 bin tane de biz yapıyoruz. Yani yaklaşık 200 bin kişilik konut yapıyoruz. Buna rağmen hala konut açığı var. Yeşil Vadi projemiz 3 ayağı olan bir proje. Hem 1 milyon 700 bin metre kare yeşil alan, hem 12 kilometre uzunluğunda 50 metre genişliğinde bir ana yol açıyoruz. Üçüncüsü de 35 bin konutluk 150 bin kişilik bir yaşam alanı."

KAMULAŞTIRMAYA DEV BÜTÇE

Tahmazoğlu, bu işe ayırdığımız çok ciddi bir kamulaştırma bütçemiz var. Şu ana kadar 268 milyon TL'lik kamulaştırma yaptık. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'in dediğine göre büyükşehir belediyeleri bile kamulaştırmaya bu kadar bütçe ayıramıyor. Kamulaştırdığımız yerlerde çok hızlı bir şekilde vatandaşın parasını nakit olarak ödüyoruz. Bunun dışında hızlı nüfus artışımız olduğu için yeni alanlar planladık 550 bin kişinin yaşayacağı imar alanları açtık, dedi.

TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK PARKI ŞAHİNBEY'DE OLACAK

Şahinbey'de inşaatı devam eden şehir parkının, Türkiye'nin en büyük parkı olacağını belirten Tahmazoğlu, Eylül'de faaliyete geçecek olan parkta vatandaşlar su kayağı yapabilecek, kayıklarla 86 bin 500 metrekarelik gölette dolaşabilecek. 

Tahmazoğlu, 33 bin kişiye kurs vererek vatandaşlarla çok verimli ve sağlam diyaloglar kurduğunu dile getirirken 16 bin öğrenciye de üniversite hazırlık kursu verdiği ifade etti. Bunun yanında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na da örnek olan evlilik okullarının açıldığını belirten Tahmazoğlu, bu sayede mutlu bir toplum huzurlu bir nesil yetiştirmeyi hedefliyoruz açıklamasında bulundu. Buna paralel olarak ‘Hoş geldin Bebek Projesi' ile 10 binin üzerinde ziyarette bulunan Tahmazoğlu, Sağlık Bakanlığı'ndan alınan izinle aileleri bilgilendirdiğini sözlerine ekledi.

Sosyal Market Projesi'nden bahsederken heyecanı gözlerinden okunan Tahmazoğlu, projenin Türkiye'deki diğer projelerden farklı olduğunu şu sözlerle açıkladı:

"TÜRKİYE'DE BİR İLKİ GERÇEKLEŞTİRDİK"

"Alışveriş merkezi gibi bir sosyal market açtık. Bu market projesinde ihtiyaç sahibi aileleri tespit ediyor, onlara birer kart veriyor ve düzenli olarak ailedeki birey sayısına göre 150 ile 500 TL arası olmak üzere her ay puan yüklüyoruz. Aileler de bu puanlarla her türlü ihtiyaçlarını gideriyor. Şu anda 3 binin üzerinde aile buradan ihtiyaçlarını karşılıyor. Bu işi fakirin gururunun incitmeden yapmış oluyoruz. Bu şekilde Türkiye'de bir ilki gerçekleştirmiş olduk. Ayrıca ailelere bu kartlar haricinde aylık 250-550 lira arasında nakdi yardımlarda bulunuyoruz. Bunu da hem İçişleri Bakanlığı'ndan hem Sayıştay'dan onaylattık. Buna ayırdığımız yıllık yaklaşık 20 milyon TL bütçemiz var."

Tahmazoğlu son olarak Şahinbey ile Kilis arasında, mevcut organize sanayilerin tamamından büyük olan bir organize sanayi bölgesi kuracağını belirtti. 

PROJELERİ GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ

omer.sut@haber7.com

Haber7

YORUMLAR 27
  • polat 10 yıl önce Şikayet Et
    işte size türk çocuğu. inanınki bi antepli olarak her zaman gurur duyduk sayın başkanımızla inş büyük şehire geçersiniz:) yaptıklarınız için teşekkür ediyoruz .
    Cevapla
  • VATANSEVER 10 yıl önce Şikayet Et
    FURKAN DEMİR ARKADAŞIM 2. Borçla yapılıyor diyorsunuz ama sanırım projelerin yap işlet devret modeliyle gerçekleştirildiğinin farkında değilsiniz ve son olarak merkez bankasının rezevrlerinin kiralık olması çok komiksiniz gerçekten böyle bir durumda enflasyonun ve faiz oranlarının günümüz seviyesinde olması mümkün değildir çünkü size göre merkez bankası rezevrleri tamamen dış sermayeye ait siz galiba 2013 ü 2001 ile karıştırıyosunuz
    Cevapla
  • VATANSEVER 10 yıl önce Şikayet Et
    FURKAN DEMİR ARKADAŞIM 1 . Merkez bankası anonim bir şirkettir demek güldürme beni :)) madem ekonomist edasıyla konuşuyorsun merkez bankasının devletin kurduğunun ve neden kurulduğunun işlevlerininde neler olduğunun farkındasındır umarım mükemmel projeler asla borca dayalı değildir devlet yap işlet devret modeliyle anlaşma sağlıyor ve halkın parasına yani vergilere dokunulmadan ihaleyle en yüksek fiyat ve en iyi koşullara sahip uygun firma yada firmalar topluluğuna projeyi yaptırıyor ve halk bu projeden yararlanıyor yeni iş alanı açılmış oluyor yapılan projelerde hem sosyal hemde ekonomik açıdan kalkınma sağlanıyor bundan güzel rant mı olur olursa nasıl olur bilmiyorum
    Cevapla
  • kamil hisarlı 10 yıl önce Şikayet Et
    Tebrikler.... Allah bu millete daha nice Şahinbeyler ihsan etsin.
    Cevapla
  • mustafa sakin 10 yıl önce Şikayet Et
    bunu yapma işte.. şu borç diyenler yok mu.yok borçla yönetim miş yok bilmem ne. arkadaş az uyanık ol.bu dünya böyle.malesef insanların bir kısmı kendi cebineyüklü girmeyince kendisini hep mazlum görüyor..hep haklı.hep devlet adaletsiz.hep suçlu..a arkadaşım senin sırtından dünyanın faizlerini götürdü dünya ülkeleri.hemde göz göre göre yaptı bunu.ımfydi bankerlerdi.e bunlarabi ses çıkar be adam.neden çalışana meyve verene taş derdindesin...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Gazze'de toplu mezar dehşeti! Canlı canlı gömmüşler
Adli tıp raporları ortaya çıktı! Katilleri başıboş köpekler