Gökçek: ODTÜ rektörü korkuyor ve haklı

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, ODTÜ Rektörü Ahmet Acar'la ilgili 'marjinal gruplardan korkuyor' dedi.

Gökçek: ODTÜ rektörü korkuyor ve haklı
Gökçek: ODTÜ rektörü korkuyor ve haklı
GİRİŞ 25.10.2013 14:21 GÜNCELLEME 25.10.2013 15:15

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, ODTÜ Rektörü Ahmet Acar ile iki kez bir araya geldiğini kaydederek, "Kendisi Şubat tatilini önerdi ama biz bayram tatilinde başladık. ODTÜ Rektörü Ahmet Acar marjinal gruplardan korkuyor." dedi.

Beyaz TV'de canlı yayın konuğu olan Gökçek, ODTÜ yolu ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Yol ile ilgili ortaya atılan iddiaları cevaplandıran, ayrıntıları açıklayan ve çarpıcı açıklamalarda bulunan Başkan Gökçek, "Eskişehir Yolu, Anadolu Bulvarı, Konya Yolu ve Dikmen'i birbirine bağlayacak olan yolun ODTÜ içerisinden geçen bölümüne karşı yapılan protestoların, bölgede kesilen ağaçlarla hiçbir ilgisinin olmadığını kaydederek, "Burada Gezi'nin devamını getirme gayreti var ama Allah'a şükür olmuyor. Çünkü vatandaşımız artık itibar etmiyor." diye konuştu.

ODTÜ ormanına en büyük düşmanlığı üniversite iradesinin gerçekleştirdiğini ve ağaçların kesilerek, yerlerine ruhsatsız binaların yapıldığını anlatan Başkan Gökçek, "Ruhsat işi ilçe belediyelerine ait. Bunu sorması gereken de Çankaya Belediyesi'dir. İlçe belediyesi de CHP'li olduğu için hiç müdahale etmemiş. Biz bir ara zabıt tuttuk ve tebliğ ettik 'bunlar kaçak' diye. Mahkemeye gittiler ve mahkeme de burada Büyükşehir'in yetkisi olmadığına, önce Çankaya Belediyesi'ne tebliğ etmemiz gerektiğini söyledi. Biz de mahkemelerinin yüzde 99'unu kaybettiğimiz bir dönem olduğu için uğraşmak istemedik." diye konuştu.

Yaşanan olayların tamamen ideolojik olduğunun altını çizen Başkan Gökçek, 1991 yılında Murat Karayalçın'ın belediye başkanlığı döneminde kabul edilen yol için ODTÜ'den herhangi bir değişiklik isteyip istemediklerini sorduklarını, istenilen değişikliklerin de hem ODTÜ'lü, hem Belediye'de çalışan ODTÜ mezunları hem de ODTÜ'lülerden oluşan bir firma ile birlikte çalıştığı bir grupla yapıldığını kaydetti.

"ANKARA'DA ARAÇ SAYISI 1,5 MİLYONA ÇIKTI"

Başkent trafiğine ilişkin de açıklamalarda bulunan Başkan Gökçek, kendisinin belediye başkanı olduğunda kentte 350 bin araç bulunduğunu, bugün ise bu sayının 1 milyon 487 bine çıktığını anlatarak, söz konusu yolun yapılması için gereken nedenleri de tek tek sıraladı. Başkent Ankara'da şehir dışına doğru hiçbir yolda trafik sıkışıklığı yaşanmadığını ancak şehir merkezine doğru sıkışıklıkların görüldüğünü kaydeden Başkan Gökçek, "Kızılay ve Ulus merkez olduğu için merkeze doğru sıkışıklık yaşanıyor. O yüzden de alternatifler bulmak zorundasınız. Burası da nefes borularından biri olacak."  dedi.

Bugüne kadar yolun yapılmaması nedenini de herhangi bir gerilime sebebiyet vermemek olarak açıklayan Başkan Gökçek, "Biz ODTÜ'nün içine bile girmiyoruz. Rektör de biz buraya ağaç dikmedik yol için diyor. Ayrıca 20-30 sene önce ayrılan bir yerden yol geçiriyoruz. Başka bir şey yapmıyoruz." diye konuştu.

ODTÜ Rektörü Ahmet Acar'ın geçtiğimiz günlerde düzenlediği basın toplantısından görüntülere de yer verilen programda, Acar'ın itiraz süresinin beklenmesi açıklamasına Başkan Gökçek, kış şartlarının başlayacağını kaydederek, plana yapılan itirazın bu yol ile ilgisi bulunmadığını söyledi. ODTÜ'ye çalışmalara 11 Ekim'de başlayacaklarını bildiren bir bilgi yazısı gönderdiklerini belirten Başkan Gökçek, "Parselasyon planı geçtiği zaman, söz konusu planda yol olarak planlanan yerler belediyenin tasarrufuna geçer. 12 metrenin üzerindeyse Büyükşehir'in, altındaysa ilçe belediyesine geçer.

'Siz bekleyin, dava açacağız' diyorlar. Davanın sonucu 6 ay sonra bitse, o sonucu mu bekleyeceğim. Ama beklememe gerek yok, çünkü burada bir dayatma yok. Kabul edilen bir plan var" dedi.  'Kimse yaralanmasın, olaylar çıkmasın' diye Bayram'ın son günü çalışmalara başladıklarını da kaydeden Başkan Gökçek, Büyükşehir Belediyesi olarak 24 saat esasına göre çalıştıklarının da altını çizerek gece çalışmalara başlamalarının bu nedenle bir özel durumunun olmadığını söyledi. 

Ayrıca imar planı ve parselasyon planının yürürlüğe girmesinin ardından Büyükşehir Belediyesi'nin kimseden izin almadan çalışmalara başlayabileceğinin yasal olarak hakkı olduğunu da kaydeden Başkan Gökçek, ODTÜ'nün 2003 -2013 yıllarında çekilmiş uydu fotoğraflarını göstererek, üniversite içerisinde yapılan ağaç kesimlerini ve yapılan binaları izleyicilerle paylaştı.

"ADAM KORKUYOR VE HAKLI"

ODTÜ yolu üzerinde bulunan çalışmalar sırasında defalarca ODTÜ yönetimine çağrıda bulunduklarını anlatan Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, şunları söyledi: "Ben en azından 10 televizyonda söyledim. Buradakileri söküp istediğiniz yere nakledelim. Artı, 'buradan söktüğümüz veya kestiğimiz her ağacın tam on katı, 10-15 yaş arasındaki yetişkin ağacı istediğiniz yere dikelim' dedik.

Bunu ben en az televizyonlarda 10 defa teklif ettim, sayın rektörle bir araya gelmiştik bir yerde, kendisine dedim ki, 'ne istiyorsanız yapalım, ne kadar ağaç istiyorsanız dikelim, nakledelim'. 'Ben ağaç falan istemiyorum' dedi. Kendisinin istememesinin nedeni de ODTÜ'deki eylemcilerden, militanlardan, o marjinal gruplardan adamcağız yılmış, korkuyor. Sayın Başbakanımız ODTÜ'ye gittiğinde, biz uzaya uydu atıyoruz seviniyoruz. Beyler orada her türlü protestoyu yapıyorlar. Rektör gerekli desteği vermediği için de camını çerçevesini aşağıya indirdiler. Adam korkuyor ve haklı. Bu anarşist davranışlar adamı yıldırmış halde." 

ODTÜ Rektörü Ahmet Acar ile kamuoyu önünde konuşmayı ve yüzyüze görüşmeyi çok arzu ettiğini de anlatan Başkan Gökçek, Kadir Çelik'in "Ne sorardınız kendisine?" sorusu üzerine de şu cevabı verdi: "Kendisine soracağım o kadar çok soru var ki. Mesela kendisi basın toplantısında söylediği için konuya açıklık getirmek lazım. Biz iki tane toplantı yaptık. Kendisi korkuyor, bizimle temas kurmaktan.

ODTÜ'nün tüm öğretim kadrosunu kastetmiyorum ama belli bir kısmında öyle bir şey var ki. Başbakan ile Melih Gökçek ile AK Parti'nin bir bakanıyla temas kurmak, faşizan bir idareyle temas kurarak kendisinin tecrit edilmesine sebep olacak bir olay olarak görüyor. Zaruret olmadıkça bir araya gelmiyorlar. Ben Ankara'daki birçok üniversite rektörüyle bir araya geliyorum ve tüm taleplerini, ne isterlerse yerine getiriyorum. Sorun kendilerine, şikayeti olan var mı? ODTÜ'ye ne için yapmayayım, kendisi gelmiyor toplantılara. Kendisi ifade etmiş 'iki toplantıya katıldım' diye. Söylemese söylemeyecektim, 'geldim de ifşa ettiniz' demesin diye. İki defa bir araya geldik, Cumhurbaşkanlığı'nda Genel Sekreter başkanlığında bir araya geldik. Bir de sayın bakanımızın başkanlığında emniyet müdürümüz, valimiz, içişleri Bakanlığı'nda bir araya geldik."

Bu toplantılarda ODTÜ'de neler yapılacağını konuştuklarını kaydeden Başkan Gökçek, "Sayın rektöre 'Ne istiyorsan, nasıl istiyorsan yapalım, o metodu uygulayalım' dedim. İstiyorsa inkar etsin. Dedim ki, 'Rektörüm ODTÜ'nün ihtiyacı yok mu? Biliyorum içeride asfaltınız bozuk, içeriyi asfaltlayalım, kaldırımlarını yapalım, eksikler nerede varsa ağaç dikelim, oturma grupları verelim, Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak ODTÜ'ye her türlü katkıyı verelim. Oradaki ağaçları dilediğiniz gibi devredelim, ne istiyorsanız onu yapalım sayın rektörüm.' İlk defa söylüyorum bir yayında. Bugüne kadar söylemedim çünkü ayıp kendi aramızda konuştuk diye.

Bunu basın toplantısında söylediğini görünce bana da hak doğdu. Dolayısıyla ben kendisine teklif ettim. 'Olmaz, bunlar yanlış anlaşılır' dedi. 'Ben kesinlikle böyle bir şey isteyemem, kabul edemem' dedi." diye konuştu.          Söz konusu kendisi olunca böyle bir psikoza girildiğini kaydeden Başkan Gökçek, "Oradaki marjinal gruplardan gerçekten adamcağızı korkutuyor. Hak vermemezlik etmiyorum. Can güvenliği yok adamın. Camını çerçevesini indiriyorlar. Ailesi var. Çoluğu çocuğu var." dedi. 

Rektör Ahmet Acar ile yaptıkları toplantıların ayrıntılarına ilişkin açıklamalarını sürdüren Başkan Gökçek, "Sayın rektör detayları anlatmış madem ben de anlatayım o zaman. Bize söylemiş olduğu söz, 'Burayı kaldıracaksanız ve kesecekseniz, şubat tatiline getirelim, gerilim olmasın bizim öğrencilerimiz durmazlar' dedi. Kendisine sorun. Biz de onun tavsiyesine uyduk Şubat tatili değil de bayram tatiline getirdik, olay bundan ibaret. Zorla söylettiriyor. Hadi inkar etsin, şahidi de var bunun. Şubat tatiline getirelim diyen kendisi. Buradaki öğrenciler buna müsaade etmez diyen kendisi. Şimdi de burada kalkmış diyor ki 'gerilim olmasın, emrivaki yapılmasın istedik' diye. Kendisinin dediğini yaptık." dedi. 

"ODTÜ, 'BEN İSTERSEM KESERİM, SİZE MÜSAADE ETMEM' DİYOR"

ODTÜ içerisinde öğretim görevlilerin bulunduğu villaların ve bazı dersliklerin de ağaçlar kesilerek yapıldığını, ayrıca rant amaçlı bir alışveriş merkezi teknokent de bulunduğunu kaydeden başkan Gökçek, "Dolayısıyla her şey yapılıyor ODTÜ'nün içerisine. Kesilen yerlerde herhangi bir ses seda çıkmıyor. Ne CHP'li bir milletvekili geliyor ne protesto ediliyor. Hepsi normal karşılanıyor. Çünkü ODTÜ, 'Ben istersem keserim, ama sen yol için halk için Ankara için kesersen buna müsaade etmeyiz' diyorlar" dedi.

ODTÜ'de ağaç bayramı düzenleneceği açıklamalar üzerine de Başkan Gökçek, "Yeşile sempatileri olduğunu gösterecekler ama beni de mecbur bırakacaklar ve vatandaş görsün diye ben de sökülen ormanın içerisinden ne kadar kesmişler onların fotoğraflarını takacağım. Ağaçların kesilmesi için ihale yapıyorlar, bu ihaleyi de adam alıyor gelip bizim belediyeden o ağaçların kesilmesi ve nakledilmesi için bizden istiyor ve biz yapıyoruz. Bu ilk değil ki. Bunu defalarca yapmışlar. Geçen sene ODTÜ'nün içerisinde kesilen ağaçlar ayrıca iki defa medyaya düştü. Bunlarınki ağaç meselesi değil, sırf kavga çıksın." dedi.

Belediye otobüslerinin ODTÜ'nün kapısından dönmesi ve içeri girmemesi sorusunu da cevaplandıran Başkan Gökçek, otobüslere düzenlenen saldırıların fotoğraflarını göstererek, "Şoförlerimizin can güvenliği bile yok. Bize, can ve malımıza ilişkin garanti versinler, meydana gelebilecek tahribatı ödemeyi taahhüt etsinler yeniden seferleri başlatalım." diye konuştu. 

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Tokat'taki deprem kameralara böyle yansıdı
Yeni Renault Kangoo Türkiye'de satışa sunuldu! İşte fiyatı