Gezicilerin hedefindeki İstanbul'un vitrin ilçesi

AK Parti'nin dev projeleriyle adeta uçuşa geçecek olan Başakşehir İstanbul'un modern yüzü olmaya devam edecek. Doğal vadi yapısı ve belediye projeleriyle yıldızı parlayan ilçeyi, Başakşehir Belediye Başkan Adayı Mevlüt Uysal anlattı. Uysal'a göre Başakşehir, Gezi eylemcilerin birinci hedefindeydi. Bakın niye?

Gezicilerin hedefindeki İstanbul'un vitrin ilçesi
Gezicilerin hedefindeki İstanbul'un vitrin ilçesi
GİRİŞ 20.02.2014 09:31 GÜNCELLEME 27.02.2014 18:23
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Merkezi hükümetin 3. Havalimanı, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kanal İstanbul projeleriyle Başakşehir adeta uçuşa geçecek. Başakşehir'in mevcut Belediye Başkanı ve yeni dönem adayı Mevlüt Uysal Haber 7'yi ziyaret ederek, belediyenin vizyon projeleriyle çehresi değişen Başakşehir'i Haber 7'ye anlattı.

Yeni dönem için çıtayı daha da yükselttiklerini belirten Başkan Uysal, "Başakşehir'de yaşamak ayrıcalıktı. Önümüzdeki yıllarda ise özellikle dev projelerin kazanımlarıyla Başakşehir bambaşka bir merkez olacak" diye konuştu.

Geçtiğimiz günlerde bizzat Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla coşkulu bir tören yapıldı ve Avrupa'nın en büyük şehir hastanesi Başakşehir Kent Hastanesi'nin temeli atıldı. Başakşehir'e sağlıktan yaşama, eğitimden sosyal alanlara kadar yatırımların sürdüğünü belirten Başkan Uysal, özellikle Taksim Gezi Parkı olaylarından sonra üç büyük proje ile birlikte Başakşehir'in neden hedef alındığını anlattı.

İşte Mevlüt Uysal'ın Haber 7'ye özel yaptığı açıklamalar:

Başakşehir İstanbul'un modern şehircilik anlayışıyla kurulan bölgelerinden bir tanesi. Başakşehir'in bu yönünü ve gelişimini anlatabilir misiniz?

Başakşehir'in ilçe olmasıyla birlikte nüfusu 200 bin idi. Şimdi 350 bin, yapılaşma aşamasından sonra ise 1 milyon hedefi var. Bu şu manaya geliyor; Kurulan bir ilçenin mevcut nüfusun yüzde 20'si, yüzde 80'i yeni kurulacak ya da yapılaşacak bir yapı. Burada da ilçemizi şekillendirirken yeni kurulacak bir ilçe olmanın avantajlarını yaşıyoruz. Başakşehir, 1994 yılında Başbakanımızın büyükşehir belediye başkanı olduğu dönemde İstanbul'da yeni konutlar üretme, yeni yerleşim alanları oluşturma çabasıyla kurulan bölgelerden oluşan bir bölge. Bunun için Başakşehir İstanbul'un vitrini, yeni yüzü, şehircilik anlayışının yeni şekli. Karayolları, yol ulaşımı, büyükşehir ulaşımı, metrosu. Bunlara baktığımız zaman bizim ilçe belediyesi olarak altından kalkamayacağımız büyük yükler de bir şekilde hükümet tarafından, bakanlıklar tarafından, büyükşehir tarafından karşılanıyor. Mesela, Türkiye'de ilk defa bir spor hastanesi, bir sağlık şehri kuruluyor. Bunlara baktığımız zaman gerçekten çok önemli bir misyon biçiliyor Başakşehir için. O misyonu inşallah biz adım adım gerçekleştiririz.

HALKALI ÇÖPLÜĞÜ OLARAK BİLİNİYORDU AMA...

Başakşehir, Halkalı çöplüğü diye bilinen bir yerdi. Artık İstanbul'un en güzel yerlerinden biri olarak bilinen bir yer. Örneğin iki ay önce Emlak Konut dairelerini satışa sundu. 2 bin civarında daireye 25 bin talep geldi. Bu Başakşehir'in vatandaş algısında da gelecekteki İstanbul'un en güzel yerlerinden birisi olacağını gösteriyor.

AK Parti Başakşehir Belediye Başkan Adayı Mevlüt Uysal, Haber7 Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Erdoğan, Haber7 Yayın Koordinatörü Osman Ateşli ve Haber7 Editörü Samet Tunçer'in sorularını yanıtladı.

Başakşehir'de ulaşım alanlarında da çalışmalar var. Özellikle metro ve yeni bağlantı yollarıyla ilgili. Bunlardan bahsedebilir misiniz?

Şu an Başakşehir'in şöyle bir sıkıntısı var. Ulaşım aksları ve nüfus birlikte planlanmış ama fiilen gerçekleşenlere baktığımız zaman hızlı bir şekilde 150 bin nüfus gelmiş. Ulaşım akslarında planlanan hala gelemeyenler var. Böyle olunca bizim organize sanayinin girişinden Başakşehir'in bir girişi var, hem organize sanayide çalışan 300 bin nüfus, 25-30 bin iş yerinin trafiği, hem de arka tarafta Başakşehir in Kayaşehir'in trafiği var. Öyle olunca bizim Başakşehir trafiğimiz İstanbul'da en çok problemli ilçelerden birisidir. Ama planlanan ulaşım akslarına baktığımız zaman İstanbul'un önümüzdeki yapıları, imarları gerçekleştikten sonra ulaşımı en rahat ilçelerden birisi haline gelecektir. Şu anda 3. Havalimanı yapılıyor, bize 13 km. Tam ortasındayız. Şu anda 3. Havalimanına giden yolun ihalesi yapıldı. 2015'te bu yol açılmış olacak. 3.köprünün yolu Arnavutköy'den Çatalca'ya ulaşıyor ama onun bir Kuzey Marmara bağlantı yolu var. Bizim oradan mevcut otobana paralel bir yolumuz daha var. Bunun adı Kuzey Marmara bağlantı yolu. Bu yol bizim tam ilçeden geçiyor. Bu yol 1.köprüye, 2.köprüye ve 3.köprüye gidiyor. Toplu ulaşım olarak baktığımızda da zaten yeni planlanmış bir bölge olarak oradaki nüfus hesaplanınca, öncesinden metrosu planlanmış. Ancak bu metronun uzatılıp direkt vatandaşın oturduğu bölgeden itibaren hareket etmesi sağlanması lazım, o da 2017'lerde tamamlanmış olacak. Marmaray'ın da devamınında Bahçeşehir'e entegresi var. Bunlara baktığımız zaman Başakşehir ulaşımı en rahat yer olacak. Şu anda ise Kayaşehir'de normal olarak ulaşımı en rahat, arka taraftan yollar var. Kayaşehir'in giriş çıkışını sağlayan yollarda trafik kilitleniyor. Ama asıl yapılması gereken yerler yapıldığı zaman çok rahat bir ulaşım aksı olacak.

BAŞBAKANIMIZ 30 AYA İNDİRDİ

Ne kadarlık bir süre var bununla ilgili olarak?

3. Köprü'ye giden yol 2014 sonu gibi bitecek. Kuzey Marmara bağlantı yolu dediğimiz yolun, proje ihalesi yapıldı. 2015 sonu en geç 2016 gibi hizmete girmiş olucak. Metronun devamı, dün temeli atılan Kent Hastanesi'nin orada 11 tane ihtisas hastanesi vardı. Bir tane daha eklendi 12 oldu. O da Türkiye'de ilk defa bir spor hastanesi. Dün Başbakanımız temeli atarken oradaki imalatçı firmayla pazarlık etti. 36 ayı 30 aya indirdi. Bugünden itibaren saysak hastane 2.5 senede bitecekse ulaşım daha kısa sürede bitmek durumunda.

GEZİCİLER DEV PROJELERİ VE BAŞAKŞEHİR'İ HEDEF ALDI

Başakşehir'in kuzey sınırında yapılacak Türkiye için devasa projeler var. 3. Köprü, 3. Havalimanı ve Kanal İstanbul'un Başakşehir'e nasıl etkisi olacak?

İlk olarak projelerin nasıl engellenmeye çalışıldığından bahsetmek istiyorum. Geziciler çıktı 3. Köprü'yü, 3. Havalimanı'nı ve Kanal İstanbul'u yapmayın dediler. Projelerin hepsi Başakşehir'e uzanıyor. Yani böylece direkt Başakşehir'i hedef aldılar. 3. Havalimanı ile şu anki mevcut havalimanının ve 3. Köprü'nün geçiş güzergahının tam ortasındayız. Kanal İstanbul zaten bizim oradan planlanıyor ve oradan geçecek. Dün Başbakanımız da 'Kanal İstanbul'u yapacağız ve buraya yakın bir yerden de geçecek' dedi. Ama henüz yerini ilan etmedi. Bunlara baktığımız zaman hele hele Kanal İstanbul projesi ile Başakşehir'in İstanbul'da oluşturulacak yeni kent, yeni yerleşim alanı bilinci Başakşehir sınırlarında oluşuyor ve Arnavutköy'e doğru çıkıyor. Böylece 3. Köprü'yü de, Havalimanını da besleyecek ilçe Başakşehir. Nüfus olarak, ulaşım aksı olarak, şehir olarak. O projeler Başakşehir ile bütünleşmiş oluyor birnevi.

Anlattıklarınıza göre Türkiye'nin en büyük projelerine talipsiniz.Bu noktada Başakşehir' de önümüzdeki dönemde vizyon projeleriniz neler olacak, neler planlıyorsunuz?

Başakşehir için vitrin ilçe ve İstanbul'un örnek ilçesi diyoruz. Çok iddialı sözler bunlar. Burada ilçe belediyesi olarak bizim yapacaklarımız var. Büyükşehir Belediyesi'nin, hükümetin yapacakları var. Hükümetin yapacakları büyük mega projeler Büyükşehir'in ise ulaşım aksları vesairedir. Eğer biz o iddialı duruşumuzu devam ettireceksek bizim de iddialı şeyler yapmamız lazım. Bizim bir sloganımız var; "Ne yapıyorsak en iyisini yapalım". İlk başladığımız günle birlikte kurban kesim alanı yapalım dedik. Türkiye'nin en iyisini kurduk. Modern bir Pazar yeri yaptık.

Özelliği nedir peki bu projelerin?

Örneğin Kurban kesim ve pazar alanının kapalı otoparkı, asansörleri, yürüyen merdivenleri, ısıtması ve havalandırması var. Aslında bir pazar değil, bir AVM. Kameralarla takibi var, marketlerdeki gibi taşıma araçları var. Bir AVM'nin otoparkı nasıl ise aynı otopark sistemi var. Kapalı otoparka geldiğiniz zaman dışarıdaki led ekrandan içeride kaç tane boş park yeri olduğunu görebiliyorsunuz. Çöp konteynır sistemi yaptık. Birçok belediye yeraltı çöp konteynır sistemi oluşturuyor. Şu anda bizim yaptığımız hem sistem olarak en düzenlisi. Yaklaşık 2 yıl araştırdık. Dünya'daki en yeni sistemi kuralım istedik. GPRS sistemiyle çöp konteynırlarının içerisinin boş mu, dolu mu olduğunu merkezden takip eden bir sistem oluşturduk. Dünya'da ilk bu. Öte yandan Kültür Merkezi yaptık. Kültür merkezi gerçekten İstanbul'daki ilçe belediyeleri içinde bizimki kadar büyük yoktur. 1200 koltuğu var, yaklaşık 600 m sahne genişliği var. Açılışını Londra Filarmoni Orkestrası ile yaptık. Bunu şu manada söylüyorum; öyle bir orkestranın gösteri yapabileceği kadar iyi bir sahnemiz var. Biz buna ilave olarak işletme sistemini de öyle kurduk ki Türkiye'de ilk defa bir belediye kültürel faaliyetlerini özel bir tiyatro sahnesi gibi. Yani bilet satarak ücretli bir şekilde işletiyoruz. A sınıfı oyunlar sergiliyoruz. Bunlarla birlikte spor salonlarımız, parklarımız, ağaçlandırmamız ve yeşillendirmemiz var.

Birçok üniversitede olmayan kampüs büyüklüğünde bir İmam Hatip Lisesi yaptınız. Nasıl olduğunu anlatabilir misiniz?

Belediye İl Milli Eğitim'e bir katkıda bulunduysa bunu öyle çok ön planda tutmuyoruz. Çünkü biz yeni bir ilçeyiz, diğer kurumların, birimlerin eksikleri varsa bunları telafi edecek işler de yapmamız lazım. Mesela Başakşehir'e yakışan bir karakol yaptırdık. Yaptıracağımız okul Türkiye'nin ve İstanbul'un en güzel okulu olsun istedik.Bahçeşehir'deki vadi projemiz yeşil alan olarak 1500 dönümü kamu kullanımına açılması düşünülüyor. O bölgenin tamamını, halkın rahat vakit geçirebileceği, içinde kültür merkezinin olduğu, alışveriş yapabileceği, gelip dolaşabileceği bir yer olarak planlıyoruz. Sadece yaz aylarında fotoğraf çektirmek için günlük herhalde 20-30 gelin damat geliyor. Sular Vadisi'ndeki gölet 350 dönüm. Biz 1500 dönüme çıkartmayı planlıyoruz.

Bu yüzden mi hedef alınıyorsunuz. Özellikle Gezi parkı olayları sonrası?

Evet. Biz Bahçeşehir'deki göleti 5 kat büyüteceğiz dediğimizde bu yüzden hedef alındık. Onlar da 'Ya buraya bina dikerseniz?' diyorlar. Böyle bir mantık üzerine hareket ediyorlar. Ama oturup konuşsak 'evet bu proje çok güzel diyecekler'.

İNSANLAR AKIN AKIN GELİYOR

Bizim şu anda Başakşehir'deki projelerimiz gerçekleştiği zaman Sular Vadisi'nde yazın biz 25-30 bin kişiyi ağırladığımız oluyor. Özellikle Ramazan akşamlarında. Ve bunların en az 3/2'si o ilçenin dışından geliyor. Bağcılar'dan, Bahçelievler'den, Bakırköy'den insanlar akın akın geliyor. Metro geldikten sonra çok daha hareketlenecek. Şu anda bizim ilçemiz yapı itibariyle hem geniş hemde oluşumu derelerden ve tepelerden oluşuyor. Yani ortada vadi, kenarlarda yamaçlar ve tepeler. Vadilere sosyal alanlar, tepelere konutlar oluyor. Bizim sular vadisi gibi 5 tane vadimiz var. Her biri sular vadisinden daha büyük ve daha uzun.

O DA GEÇERSE BOĞAZ DA GELMİŞ OLACAK

O projenin benzerlerini mi uygulayacaksınız oralara?

Evet. Yapılaşmalar ve vadisi oluşmuş. Şimdi Kayaşehir'de inşaatlar devam ediyor. O vadiyi yapmak durumundayız. Vadinin bir tanesinden de Kanal İstanbul geçme ihtimali var zaten. O da geçerse boğazda gelmiş oluyor. Biz ne diyoruz; Bahçeşehir'de 1500 dönüm rekreasyon alanı yapacağız. Şimdi bir başka ilçede '1500 dönümü bulup da, yerleşim yerleri arasında bir rekreasyon alanı oluşturucağız' deme ihtimali var mı? yok tabiki. Çünkü böyle bir alanı yok. Gidersin ilçe dışında Beykoz'a dersin bilmem ne köyünde rekreasyon yapacağım ama etrafında yerleşim alanı yoktur. Yerleşim alanının ortasına böyle bir yeri ancak Başakşehir yapabilir. Etrafında yapılaşma ve ortada vadi var çünkü.

VATANDAŞLARIMIZA 'DESTEK KART'

Birkaç bölgemizde maddi durumu iyi olmayan vatandaşlarımız var. O vatandaşlarımız için 'Destek Kartı' projemiz var. İstanbul'da yaşayıp da bu akşam evde çocuklara yiyecek bir şey var mı diyen bir aile varsa bu hepimizin ayıbıdır belediye olarak. Bölgemizde oturan insanların böyle bir sorunu varsa bu bizim en büyük kusurumuzdur. O manada evde aile reisi olarak anneyi kabul ediyoruz. Anneye biz kart veriyoruz. Akşam evde çocuklarının mutlak yiyecek ihtiyacını karşılasın. Her ay 220 lira para veriyoruz.

Kaç aileye yapılıyor bu yardım?

7 bin 500 aileye yapılıyor. Tabii bu yardımların bir kısmına her ay, bir kısmına 3 ayda 1, bir kısmına 6 ayda 1 olmak üzere gerçekleşiyor. Ayrıca biz ikinci olarak yılda bir sefer giyim yardımı da yapıyoruz. Bu tür ailelerin en büyük sıkıntısı mahcubiyet yaşamak, birilerinin giymemiş, kullanmamış olduğu giysileri almak. Bu yüzden biz bir kart veriyoruz ve kendileri gidip mağazalardan alıyorlar. Düşünün bir aile daha önce hiç mağazaya gidip ailecek alışveriş yapamamış ama biz destek kart sistemiyle her ailede kaç kişi varsa, sayı başına 100 lira ödüyoruz ve kendileri istediği gibi alışveriş yapıyor.

DESTEK KART PROJEMİZİ UYGULAMAYI PLANLAMIŞLARDI

2011 seçimlerinde de bir siyasi partinin genel başkanı bizim destek kart projemizi Türkiye'de hilal kart olarak vermeyi planlamıştı. Biz yaklaşık 4 yıldır bu projeyi uyguluyoruz ve çok önemlidir. Yani ben şuna inanıyorum Başakşehir'de eğer bu akşam çocuklarım ne yiyecek diye telaşlanan bir anne varsa, bize ulaşmamışsa, ya o mahalledeki komşuların kusurudur ya da yeni gelmiştir. Çünkü bize ulaşan herkese muhakkak o hizmeti sağlıyoruz. Açlığın dini, imanı, siyasi görüşü olmaz diyoruz. CHP'nin ilçe başkanı bize bir fakir yönlendirirse CHP'den geldi demeyiz. İhtiyacı varsa anında karşılarız. O manada da hiçbir ayrım olmaması gerekir.

Evde bakım hizmetleri ve sağlık taramalarından da bahsedebilir misiniz?

Sağlık taramalarımız ve evde bakımlarımız var. Yaşlı ailelerimizin bazılarının bakacak kimseleri yok veya bakacak yakınları var ama bakmıyor. Bunları tespit ediyoruz, yaklaşık 450-500 aileye periyodik bir şekilde evde bakım hizmeti veriyoruz. Bunlar, yaşlı çiftin her hafta evine gidip temizliğinin ve yemeğinin yapılması, 15 günde bir genel temizliğinin yapılması şeklindedir. Bu şekilde ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Sağlık taramasıyla ilgili değişik dönemlerde, değişik şekillerde yapıyoruz. Bütün okullarımızı okul başladığı dönemde sağlık taramasından geçiriyoruz. Bazı aileler imkansızlıktan değil ihmalden dolayı çocuklarındaki değişiklikleri fark edemiyorlar. Mesela çocuğun gözünde bir problem var, çocuk şikayet etmediği zaman anne-baba fark etmiyor. Bu ciddi bir problem, onların hepsini tarıyoruz. Esnaflarımızıda biz ciddi bir şekilde sağlık taraması ve hijyen konusunda takip ediyoruz. Mesela ekmek fırını işleten bir esnafın fırında çalışan çalışanının belirli bir hijyen kurallarına uygun olması lazım ki bir sıkıntı olmasın. Gidip ceza yazmadan önce biz sağlıklı bir şekilde nasıl çalışılması gerektiğini öğretiyoruz. Sağlık kontrollerini yapıyoruz. Ondan sonra takibine başlıyoruz. Sağlık takibiyle ilgili rakam çok büyük. Bizim her yıl taramadan geçirdiğimiz 35-40 bin öğrencimiz var. Devamında esnaflarla baktığımız zaman 40-50 bin kişi bizim sağlık taramamızdan istifade etmektedir. Bir de Türkiye'de ilk defa uyguluyoruz. Her eve fiberoptik kablo çalışmamız var. Onun devamında her evde 1gb'lik internet erişimi olacak. Öyle olunca sağlık hizmetininde internet üzerinden takibi, aile hekimi hastasını internet üzerinden takip edebilecek hale geliyor.

Başkanım Başakşehir'li olmanın avantajları nelerdir? Sosyal yaşam anlamında, insanlara nasıl imkanlar sunmakta belediyeniz?

Başakşehir'li olmak modern yaşam ve doğal yapısı olan bir ilçenin tüm avatantajlarını beraberinde getiriyor. Çevre ilçelerden dahi bölgemize gezmeye haftasonunu geçirmeye gelenler var. Yani çevre ilçelere de avantaj sağlıyoruz. Biz belediye olarak bir kere kültürel faaliyetler noktasında İstanbul'un en iyisi olduğumuzu düşünüyoruz. Ramazan etkinliklerimiz, kültürel faaliyetlerimiz olsun en iyisi olduğumuzu düşünüyoruz. Rekreasyon alanı olarak zaten ilçemizde olanların diğer ilçelerde olabilme ihtimali yok, çünkü mekanları yok. Bir sular vadisi'ni Güngören'de Bağcılar'da nereye yapacaksın? Var mı böyle bir imkan? Ekonomik imkan olsa arazi imkanı yok.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 4
  • ne oldu? 9 yıl önce Şikayet Et
    HAyırdır düşman oldunuz...
    Cevapla
  • Temiz Bey 10 yıl önce Şikayet Et
    Neden Gezici söyleniyor, hani Çapulcuydu bunlar !. benim için yalnız çapulcudur bunlar !
    Cevapla
  • yaşar sağlam 10 yıl önce Şikayet Et
    YERİN DİBİNE BATSIN İSTANBUL.. Bir şehri bu kadar büyütmek ,Bu ülkeye yapılabilecek en büyük KÖTÜLÜK, Halbuki SİVAS, MALATYA, ERTZİNCAN arasına , YENİ bir SANAYİ ŞEHRİ kurulsa, Ülkenin Her tarafı eşit olarak kalkınmış olur ve dünyaya örnek olur.
    Cevapla
  • hursit dilaver 10 yıl önce Şikayet Et
    inşallah başarılı olacaksın başkan... kaya şehirden hayırlısı ile daire aldık. aman bizi zora koşma başkan. allah selamet versin. fenertepeden taksime direk otobüs koysan iyi olur.kayaşehirde var,bizim tarafta yok. yap bir güzellik.. başarılar başkanım.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Tarihi ziyaret sonrası MSB'den Irak mesajı: Hazırız!
Fitch Ratings'den Türkiye açıklaması: 'Atılması gereken adımlar var'