Bu şehirde AK Parti-BDP-MHP yarışıyor!

Iğdır'da MHP belediyeyi geri almaya, BDP ise kaptırmamaya çalışıyor. Iğdır'dan milletvekili de çıkaramayan AK Parti ise bu yerel seçimlerde ilk defa belediyeyi kazanma çabasında.

Bu şehirde AK Parti-BDP-MHP yarışıyor!
Bu şehirde AK Parti-BDP-MHP yarışıyor!
GİRİŞ 24.03.2014 12:37 GÜNCELLEME 24.03.2014 12:37
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Seçim sonuçlarının en çok merak edildiği yerlerden olan Iğdır, bölgedeki seçim yarışının üç siyasi parti arasında geçtiği nadir illerden biri. Bu farkın en önemli nedenlerinden biri şehrin Azeri, Türk, Kürt ve Terekemelerden oluşan nüfus yapısı.

HERKESİN BİR PARTİSİ VAR

Al Jazeera'dan Gonca Şenay'ın haberine göre Iğdır sokaklarında hemen herkesin gönülden bağlı olduğu bir siyasi parti var fakat adaya da çok önem veriyorlar. 2009 yerel seçimlerinde belediye seçimini Demokratik Toplum Partisi'nin (DTP) kazanmasının sebebinin, diğer partilerin aday tercihleri olduğunu anlatıyor Iğdırlılar.

Hem Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) hem de Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Azeri aday gösterdiği için Azeri oylarının bölündüğü, DTP'li Mehmet Nuri Güneş'in belediye başkanlığını kazanmasının önünü açtığı belirtiliyor. Ancak yarışı kazanmış olsa da Güneş de bu görevi yerine getiremedi, çünkü KCK operasyonları kapsamında tutuklandı, 8 yıl 9 ay hapis cezası aldı.

Bu seçimlerde AK Parti'nin adayı Mustafa Buluş. Kendisinin Kürt, eşinin Azeri olduğunu söylüyor. MHP Azeri kökenli Gündüz Güneş, Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) ise Avukat Murat Yikit ile girdi yarışa. Yikit, partinin kuralı gereği eğer seçilirse koltuğu paylaşacağı eş başkan adayı Şaziye Önder ile birlikte yürütüyor seçim kampanyasını. Önder, İmralı Cezaevi'ndeki Abdullah Öcalan'ın avukatlarından biri.

BDP son 20 yılda yoğun göç alan Iğdır'ı bu seçimlerde de elinde tutmak istiyor. MHP ise Doğu'daki kalesini geri almayı amaçlıyor. Arkasına hükümet desteğini alan AK Parti ise ilk defa Iğdır'da yerel seçimin galibi olmaya çalışıyor.

Iğdırlılar şehirde ciddi bir bölünme olduğunu söylüyor. Taksici Orhan Ağrı, “Şahsın babası da olsa önemli değil. Burada önemli olan parti” diyor. Hemşire Emel Bahsi de benzer ifadeler kullanıyor, “Bu Iğdır'da ayrımcılık var” diyor.

Kentin sorunları ise bölgedeki diğer illerle hemen hemen aynı. Iğdır'ın en önemli sorunu hava kirliliği, şehirde doğalgaz yok. Altyapı, kanalizasyon sisteminin eksikliği, yolların bozukluğu Iğdırlıların hızla sıraladığı sorunları.

BDP: ŞEHRİ BİR DEFA DAHA KAZANCAĞIZ

Belediyeyi elinde tutan BDP adayı Murat Yikit, belediye başkanı seçilen Güneş tutuklandığı için sorunlar yaşandığını söylüyor. Kentin altyapı sorunlarını gidermek üzere Avrupa Birliği'nden (AB) kaynak sağlandığını da söyleyen Yikit, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından yapılan şehiriçi doğalgaz dağıtım ihalesinin tamamlanmasının ardından hem altyapı hem de doğalgaz dağıtımı için kazı yapılacağını ifade etti. BDP'nin işsizlik sorununun çözümü için projesi ise tarım ve hayvancılık projelerini geliştirmek.

AK PARTİ: ÖZEL SEKTÖRÜ KENTE ÇEKECEĞİZ

AK Parti adayı Mustafa Buluş ise işsizlik konusunda sınır kapılarının aktifleştirilmesi için çaba göstereceklerini, özel sektörü kente çekmek için gerekli düzenlemeleri yapacağını söylüyor. Buluş da tıpkı BDP'li aday gibi kenti tek defada kazıp tüm altyapı sistemini yenilemeyi aynı zamanda doğalgaz hatlarını döşemeyi planlıyor.

MHP: İŞSİZLİĞİ ÇÖZÜMÜ "IĞDIR PAZARI"

MHP adayı Gündüz Güneş'in ise işsizlik konusunda farklı bir projesi var. Güneş, Iğdır'da üretilen tarım ürünlerinin tüm Türkiye'ye pazarlanması için “Iğdır Pazarı” isimli bir şirket kurmayı amaçlıyor. “Yüzde 75'i halkın, yüzde 25'i belediyenin olacak. Iğdır'ın kayısısını, şeftalisini, turşusunu kısaca tüm ürünlerini hem Türkiye'ye hem yurtdışına satmak istiyorum. Böyle bir şirket kurulduğu takdirde işsizliğin de giderileceğini düşünüyorum” diyen Güneş, doğalgaz ihalesinin olumsuz sonuçlanması durumunda ise Erzurum'a ulaşan gazın Iğdır'a getirilmesi için çaba göstereceğini belirtiyor.

YORUMLAR 2
  • Toygar Cenk 10 yıl önce Şikayet Et
    .... Iğdır'a hizmet ve proje gerek. İcraat için Ak Parti
    Cevapla
  • Nermin İnce 10 yıl önce Şikayet Et
    2 sinide sallayın. Ak Parti ye oy verin eyy Iğdırlılar...Hizmet görün, icraat görün, ne gördünüz 5 yılda? bırakın bu yapay partileri hizmete gelin
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Yalanlara tepki gösterip borçları açıkladı! 20 günde 2 milyar TL harcamadıysanız...
Kiralık evlere yeni uygulama: 500 bin TL ceza gelebilir