Yıldırım'dan engelli vatandaşlara müjde

AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım, kentte engelli vatandaşların hiç düşünülmediğini söyledi.

Yıldırım'dan engelli vatandaşlara müjde
Yıldırım'dan engelli vatandaşlara müjde
GİRİŞ 24.03.2014 13:39 GÜNCELLEME 24.03.2014 13:39
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım, İzmir'de 500 bine yakın engelli olmasına rağmen, kentte engellilere dönük altyapı ve erişim olanaklarının yetersiz olduğunu söyledi. Yıldırım, "Bu sorunları çözmek için çok büyük para ve projeler gerekmiyor. İş başına gelirsek engelli ya da engelsiz, sorunlardan bezmiş olan hemşehrilerimizi 5 yıl içinde rahata kavuşturacağız" dedi.

Yıldırım, Türkiye genelindeki engelli, yaşlı, şehit yakınları ve gazilerin yararlanması için hazırlanan 'Ücretsiz ulaşım hakkı' projesinin tanıtımını yaptı. Balçova'daki Beyzade Kır Bahçesi'nde yapılan toplantıya AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nükhet Hotar, belediye başkan adayları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve çok sayıda kişi katıldı. AK Parti Genel Merkez Sosyal İşler Başkanlığı tarafından hazırlanan projenin tanıtımından önce, engelli mehteran takımı gösteri yaptı. Yıldırım, tüm şehit ve gazilere minnet borçlu olduklarını tek vatan, tek ülke ve tek millet kavramından vazgeçmeyeceklerini söyledi. Şehit ve gazileri hiçbir zaman unutmadıklarını vurgulayan Yıldırım, onların kemiklerini sızlatacak hiçbir şeye müsaade etmeyeceklerini dile getirdi. Proje kapsamında 65 yaşın üzerindeki herkesin ücretsiz ulaşım hakkından yararlanacağını belirten Yıldırım, şöyle konuştu:

"Yaşlılar, demiryolları ve denizyollarının şehir içi hatlarından, belediyelerin toplu taşıma araçlarına ücretsiz binecek. Demiryolları ve denizyollarının şehirlerarası hatlarından ise yüzde 50 indirimli olarak yararlanacak. Engel oranı yüzde 40'ın üzerinde olanlar, 1 refakatçisi ile ücretsiz ulaşım ve indirimli seyahat hakkından yararlanacak. Engellilere demiryolları ve denizyollarının şehirlerarası hatları da ücretsiz olacak. Şehirlerarası otobüs firmalarında yüzde 40 oranında engelli olduğunu belgeleyen kişiler yüzde 30 indirim alacak. Şehit yakını veya gazilerin kendisi, eşi, 25 yaşından küçük çocukları ve evlenmemiş olan çocukları ile tüm aile ücretsiz seyahat hakkından faydalanacak."

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından verilen mevcut 'Engelliler için kimlik kartı' ile ücretsiz seyahat hakkından yararlanılacağını belirten Yıldırım şöyle devam etti: "Kimliklerinde engel oranı belirtilen vatandaşlar sadece kimlik ibrazı ile ücretsiz ulaşımdan ve indirimli seyahat hakkından faydalanacak. Engelli kimlik kartı bulunan vatandaşların mevcut kartlarını yenilemelerine gerek kalmayacak. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından yeni basılan ve üzerinde 'Ulaşımda refakatçi hakkı vardır' ibaresinin yer aldığı kimlik kartını ibraz etmeleri gerekecek. Ücretsiz ulaşım hakkı tüm Türkiye'de geçerli olacak."

"İZMİR'İN ALTYAPISI YETERSİZ"

Bakan olduğu dönemde engelliler çok kapsamlı projeler yaptığını söyleyen Yıldırım, İzmir'de 500 bine yakın engelli bulunduğunu, ancak, İzmir'in altyapısı ve erişim olanaklarının yetersiz olduğunu savundu. AK Parti adayı Binali Yıldırım, şöyle konuştu:

"İnsan odaklı çalışır ve insanı severseniz, yapacağınız şeyler vardır. Geçen bir vatandaş umumi tuvalet sıkıntısı olduğunu söyledi. Bir alaturka ve yanına alafranga tuvalet koyarsanız engelli tuvaleti olur. Son 11 yılda engellilerle ilgili özel yasa çıkaran hükümetimiz var. Engellilerin hukukunu oluşturduk. Elbette daha fazlasını yapacağız. 2001 yılında engellilere verilen sosyal destekler eski parayla 3 katrilyon iken, 2013 yılı sonunda verilen sosyal destek miktarı 23 katrilyona çıktı. Toplu ulaşımda şehir içi ve şehirlerarası ulaşımda farklı uygulamalar vardı. Belediyelerin insafa kalan uygulamalarını değiştirdik."

"30 İLÇEDE ENGELLİ NOKTASI KURACAĞIZ"

İzmir'de göreve gelmesi halinde engellilerin karşılaştığı tüm sorunları gidereceklerini belirten Yıldırım şunları söyledi:

"İş başına gelirsek bu şehirde engelli ya da engelsiz, sorunlardan bezmiş olan hemşehrilerimizi 5 yıl içinde rahata kavuşturacağız. İzmir dünya şehri ve marka olacaksa bu salonda bulunanlar sayesinde olacaktır. Gelirin artması ve nüfusun artmasıyla şehirler gelişmiyor. Şehirlerin gelişmesi altyapının gelişmesi, binaların güzelleşmesi, yeşil alanların artması, yol düzenlemeleri ve hayatı kolaylaştıracak projelerle mümkündür. Şehirde yaşayan herkes düşünülmelidir. Şehitleri ve gazileri görmezden gelen bir yönetim, ne kadar iş yaparsa yapsın kıymeti yoktur. Biz ilimizde ve 30 ilçe belediyelerinde engelli noktası oluşturacağız. Engelliler bu noktalara gelerek sorunlarını anlatacak. İlçelerde akülü araçların şarj edilmesi için noktası kuracağız."

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nükhet Hotar da ücretsiz ulaşım hakkı kanununu çıkartarak engellilerin önemli bir sorununu giderdiklerini söyledi. Hotar, "Artık herkes belediyelerin insafına kalmadan, rahatlıkla seyahat edilebilecek. Hizmetlerin devam etmesi ve emeklerin boşa gitmemesi için seçimde destek istiyoruz" dedi.

YORUMLAR 2
  • mehmet asil 10 yıl önce Şikayet Et
    .... Binali Yıldırım ile her yaştan her kesim yenilikle tanışacaktır.
    Cevapla
  • mehmet asil 10 yıl önce Şikayet Et
    .... Binali Yıldırım ile her yaştan her kesim yenilikle tanışacaktır.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Savunma Sanayii'nde bir ilk! ABD, Türkiye'den almaya başladı
İstanbul için deprem uyarısı! En riskli 5 ilçe...