Yerel seçim şifresi... İşte 13 ilin sırrı

Pazar günü milyonlar gönül verdikleri siyasal partilere oy vermek için sandık başına gitti. 30 Mart 2014 Yerel Seçimleri Ankara'daki belediye başkanlığı yarışı ile akıllarda kalacak gibi dururken gözden kaçan bir veri de enteresan bir tablo ortaya çıkarıyor.

Yerel seçim şifresi... İşte 13 ilin sırrı
Yerel seçim şifresi... İşte 13 ilin sırrı
GİRİŞ 01.04.2014 06:37 GÜNCELLEME 01.04.2014 07:28
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Türkiye genelinde aralarında Manisa ve Adana'nın da bulunduğu 13 ilde il genel meclisindeki çoğunluk ve belediye başkanlığı başka partide bulunuyor. Uzmanlar bunu toplumda kutuplaşmanın daha da artması olarak yorumluyor.

Türkiye bir seçimi daha geride bıraktı. Ak Parti sandıkların yüzde 97'si açıldığında gelen sonuçlara göre 44.19'luk oyla seçimlerin lideri durumunda bulunuyor. AK Parti ülke genelinde 50 tane belediyenin belediye başkanlıklarını alırken Türkiye'nin batı kıyılarında CHP egemenliği gözükürken güneydoğuda ise BDP hakimiyeti ortaya çıktı. 194 bin 502 sandıkta oylar sayılırken bu seçimde ilk kez büyükşehir statüsüne sahip olan iller de seçime katıldı. İl/Genel Belediye Meclisi Seçimi Noktasında ise ortaya enteresan bir tablo ortaya çıktı. Türkiye genelinde 13 ilde Belediye Başkanları CHP, BDP veya MHP'den seçilmesine rağmen il genel meclislerinde çoğunluğun AK Parti'ye geçtiği gözüktü.

HARİTA 1
İl Belediye Başkanı seçimi oy oranı (Sarı: Ak Parti Mavi: BDP Kırmızı: CHP Bordo:MHP Gri: Bağımsız)

HARİTA 2

İlçe meclisi-il genel meclisi oy oranı

İki harita incelendiğinde Türkiye haritasının daha fazla bir kısmının sarıya boyandığı gözüküyor. Yani bu bölgede Ak Parti seçmeninin aday hassasiyeti göstererek başka partiye oy verdiğine inanılıyor. Konuyla ilgili olarak açıklamalar yapan seçimlerin deneyimli ismi AG Araştırma Başkanı Adil Gür, "Partilerin başarısını hesaplarken 30 tane şehirde ilçe meclisi adayları seçildiğini 51 tanesinde ise il genel meclisi seçimi yapıldığını unutmamak lazım" diyor. Gür toplumda kutuplaşmanın son yıllarda eskisinden daha çok arttığını belirterek 12 ilde belediye meclisindeki çoğunluk oranları ile belediye başkanına oy verme tutumları arasında farklar olabileceğini anlatıyor.

MANİSA BİR ÖRNEK

Adil Gür, "Parti ile adayların aldığı oylar da farklılık gösterebilir. 2009 yerel seçimlerinde CHP belediye seçimlerinde yüzde 33 oy aldı. Kemal Kılıçdaroğlu ise yüzde 38 oy aldı. Bu adaya verilen oy ile partiye verilen oy arasındaki farktan kaynaklanıyordu. Ayrıca bazı illerde seçmenler seçilmesini istemedikleri adayların karşısındakilere oy veriyorlar" dedi. Gür Manisa'daki seçim yarışını da bu verdiği örneğe benzetti.

ÖNEMLİ OLAN TAHMİN DEĞİL

İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde öğretim üyesi olarak görev yapan Dr. Emre Erdoğan 12 ilde oluşan farkların doğru bir gösterge olmayacağını ifade ediyor. Erdoğan, "Merkez ve çevre oyları farklıdır. Örnek olarak Çanakkale merkezde CHP kazandı ama civar ilçeleri başka partiler de kazanabiliyor" dedi.Öte yandan seçim sonuçlarını tahmin etmenin çok da önemli bir şey olmadığını vurgulayan Erdoğan, "Önemli olan oy verme davranışını anlamaktır" diyor.Ülke seçmenini ekonomik olarak geleceğe yönelik umut beslediğini açıklayan Erdoğan seçmendeki 17 Aralık algısıyla ilgili olarak , "AK Parti yolsuzluk konusunda sürekli olarak kendilerine komplo kurulduğuna işaret etti. İletişim tercihleri seçmenler nazarında başarılı oldu" dedi. Erdoğan oy verme davranışlarında bu seçimde partizanlık konusunun da önemine dikkat çekti.

(Belediyeleri başka partilerin il meclislerini ise AK Parti'nin domine ettiği iller Manisa, Burdur, Isparta, Adana, Hatay, Giresun, Çanakkale, Zonguldak, Bartın, Sinop, Giresun, Kars, Bitlis.)

KAYNAK: HÜRRİYET
YORUMLAR 1
  • yusuf kenan 10 yıl önce Şikayet Et
    Geçersiz sayılan 1.5 milyon oyun %70 i Ak partinin... . Bu oylar tekrar incelenirse birçok il ve ilçe ak partiye geçecektir. Ayrıca Adana, manisa ve özelliklede Ankarada Ak partinin içine sızan tuzluklar pusulada chpye çizik atarak oyların geçersiz olmasını sağlamışlar. İşte Harita 2 bize bunu anlatıyor.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Gaziosmanpaşa'daki toprak kaymasının yaşandığı anlar ortaya çıktı!
Abdülkadir Selvi'den ilginç iddia! Özel'in Erdoğan'a teklifi bu olacak