Topbaş: Dünyada bir rant iştahı var

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, kentsel dönüşüm ile ilgili konuştu.

Topbaş: Dünyada bir rant iştahı var
Topbaş: Dünyada bir rant iştahı var
GİRİŞ 12.05.2014 15:24 GÜNCELLEME 12.05.2014 16:30

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, kentsel dönüşümün ranta çevrilmeden üzerinde hassasiyetle durulması gerektiğini belirterek, "Bazı sıkıntılar yaşanmakta. Maalesef dünyada bir rant iştahı var. Bununla mücadele etmek kolay değil" dedi.

İstanbul Ticaret Odası'nda (İTO) Kentsel Dönüşümün Sosyal Boyutu Sempozyumu düzenlendi. Sempozyuma Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Kadir Topbaş, Mimar ve Mühendisler Grubu Başkanı Murat Özdemir, İTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gökhan Murat Kalsın ve çok sayıda sektör temsilcisi katıldı.

Toplantıda konuşma yapan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, toplantıyı çok önemsediğini belirterek, "İstanbullu olarak gerçekten karda mıyız, zararda mıyız? Böyle bir bakış açısıyla bu günü değerlendirmek mümkün. Bir gerçek var, dünya nüfusu artmakta. 7 milyar dünya nüfusundan bahsederken yakın bir gelecekte 9 milyara gidecek olan bir dünyadan bahsediyoruz. Kentler hızla gelişerek, dengeler bozulmaya başlandı. Bize düşen kent yönetimi, karar organları olarak bu dengeleri doğru kurmak ve korumak" dedi.

"HER YÖNETİCİYE GÖRE FARKLI ADIM ATILDI"

Yönetimlerin kendi ideolojik yapılarına göre şehirlerde farklı çalışmalar yaptığını belirten Topbaş, "Kentler hangi fonksiyonları, işlevleri üstlenecekler, bunların kararını vermediğimiz için bugün maalesef yöneticilerin kendi siyasi perspektifleri doğrultusunda şehirler gelişti. Her yöneticiye göre yeni, farklı adımlar atıldığını görmekteyiz, bu da gelecek adına kaygı verici. Kurumsal planlar yapılmalı" diye konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yönetiminde ulusal planlamaların hazırlığının yapıldığını belirterek, "Geç kalınmıştır ama gelecek adına, devletin bekası adına bunların yapılması gerektiğini hepimiz bilmekteyiz" şeklinde konuştu.

Sanayi devrimiyle göçlerin kentlere doğru yoğunlaştığını belirten kadir Topbaş, "Kentlilik sosyolojik bir evrimdir" dedi.

"KÖPRÜNÜN YETMEDİĞİ DURUMLARI YAŞAMAKTAYIZ"

İstanbul'un bugün ki sorunlarının daha da farklı olduğunu belirten Topbaş, "Bu gün bizim ihtiyaçlarımız farklı. Buna göre kullanım kararlarımızı bugün ortaya koymak zorundayız. Geçmişi tabi ki korumalıyız, ama bugün şartlar bize farklı şeyler sunuyor. Bugün 15 milyonluk, Avrupa'nın 23 ülkesinden büyük bir İstanbul var. Köprüdeki sıkıntıyı çözmek adına yeni alternatifler bulmak zorundasınız. Bu gün köprünün de yetmediği durumu yaşamaktayız. Bize düşen bu kentlerde önemli değerlerin geleceğe aktarmak konusunda hassasiyet göstermek. Yeni yaşam alanlarını yaşam ilişkileri doğurur hale getirmek. Sosyal yapıya dikkat etmek. Bizi biz yapan hassasiyetlerimiz var" dedi.

KADİR TOPBAŞ'TAN "SİTE" ELEŞTİRİSİ

Londra'da yapılan bir rezidansın her koşuldan insanı barındıracağını belirten Kadir Topbaş, yapılan site modeli evlerin insanlar arasında ayrışmaya yol açtığını söyledi. Başkan Topbaş, "İstanbul'da siteler tarzında ayrıştırılmış, ekonomik durumları aynı durumda olan insanlar birbirleriyle ilişki kuruyor, diğerini hissetmiyor. Belli yerde yaşayanlar arka sokaklardaki problemlerin farkında değiller. Aradaki uçurumlar giderek artmakta, makas açılmakta" diye konuştu.

Başkan Topbaş, gelecekte şehirlerin en ciddi probleminin güvenlik problemi olacağını söyledi.

"KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ RANTA ÇEVİRMEMELİYİZ"

"14 dairelik bir yapıda komşusunun öldüğünü duymuyorsa bu sosyal bir vakadır" diyen Topbaş, "Bizim sosyalleşme adına ortak mekan sayısını arttırmak zorundayız. İnsanlar sokağa çıktıktan sonra aidiyet duygusu ortaya çıkıyor. Burada hassasiyeti ortaya koymak zorundayız" şeklinde konuştu.

İstanbul'da bir deprem riski söz konusu olduğunu yineleyen Topbaş, "Kentsel dönüşümü İstanbul için bir şans olarak görmeliyiz. Bir ranta çevirmeden üzerinde hassasiyetle durmalıyız. Bazı sıkıtılar yaşanmakta. Maalesef dünyada bir rant iştahı var. Bununla mücadele etmek kolay değil" dedi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Ankara’daki Aleviler Turgut Altınok’u destekleme kararı aldı!
İstanbul'a yeni tünel: Süre 30 dakika kısalacak, açılış tarihi belli oldu!