İstanbul'un en gözde ilçelerini kıskandıracak

İstanbul'un en büyük ve en hızlı büyüyen ilçesi Bağcılar'ın yeni dönemdeki hedefi 'Kongre ve ticaret merkezi' olmak.

İstanbul'un en gözde ilçelerini kıskandıracak
İstanbul'un en gözde ilçelerini kıskandıracak
GİRİŞ 22.09.2014 11:37 GÜNCELLEME 22.09.2014 16:06
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Ferhat Esnek'in röportajı

Kentsel dönüşüm, hastaneler, oteller, kongre merkezleri, eğitim kurumları, yeni metro hatları... Bağcılar Belediyesi şu günlerde inanılmaz bir değişim ve dönüşüme girdi

İstanbul’un en gözde ilçelerini bile geride bırakacak ve kıskandıracak projelerle mega kent İstanbul’un örnek ilçesi olma yolunda hızla ilerleyen Bağcılar Belediyesi’nin yeni dönemdeki hedefi 'Kongre ve ticaret merkezi' olmak.

Haber7’nin konuğu olan Belediye Başkanı Lokman Çağrıcı, 3. dönem başkanlığındaki hedeflerini anlattı.

Bir vakitler ‘varoş’ diye küçük görülen ilçemiz gerçekleştirdiğimiz yatırımlarla gelişiyor. Artık ülkemizde olmayan Avrupa’da da örneği çok az bulunan yatırımları hayata geçirdik’ diyen başkan Çağrıcı, önümüzdeki 5 yılda yapacakları proje ve hizmetleri paylaştı.

Yerel Seçimlerde rekor seviyede oy alarak yeniden belediye başkanlığı görevine layık görüldünüz. Halkın hizmetine sunduğunuz önemli projelerinizden bahseder misiniz?

Geleceğimizi sağlıklı, bilgili ve donanımlı bir nesle teslim etmek istiyoruz. Yaklaşık 200 bin öğrencimiz okullarımızda eğitim görüyor. Bir vakitler ‘varoş’ diye küçük görülen ilçemiz gerçekleştirdiğimiz yatırımlarla gelişiyor. Artık ülkemizde olmayan Avrupa’da da örneği çok az bulunan yatırımları hayata geçirdik. “Sanal Gerçeklik Modülü” olan “8D Sinema” ilçemizde hizmet veriyor. Bilgi Evleri, Gençlik Kampları ve İzci Kamplarımız yoğun ilgi görüyor. Yine dünyada benzeri olmayan bir kompleks olarak Engelliler Sarayı’nı inşa ettik. Burada rehabilite olan engellilerimiz kurslardaki 35 branşta meslek öğreniyor. Firmalarımızla görüştürüyoruz. Onları iş sahibi yapıyoruz. Kadın ve Aile Kültür Sanat Merkezimiz muazzam bir görevi yerine getiriyor. Yine, Nostalji Bahçeleri Projemiz devam ediyor. Kiraz, kayısı, Fındık ve Kestane bahçelerimizde hemşehrilerimle dalından meyve yiyoruz ve piknik yapıyoruz. Prestij caddelerimiz de ilçe sakinlerimiz tarafından beğeniyle karşılanıyor. İlçemize öğrencilerimizin ücretsiz yüzebileceği 10 tane kapalı yüzme havuzu yapıyoruz. Kazım Karabekir, Evren ve 100 Yıl mahallelerimizdeki yüzme havuzları hizmet vermeye başladı. Diğerlerinin inşaatı devam ediyor. 

Bu dönemdeki projelerinizden en öne çıkanlar hangileri olacak?

Bağcılar artık metrosu ve tramvayıyla anılıyor. Havalimanına ve çevre yollarına yakın bir konumda bulunan Bağcılar cazibe merkezi haline gelmiştir. Bu yolda da ilerlemektedir.Yeni dönemde de önemli projelerimizi hayata geçirmeyi planlıyoruz. İstanbul’un en büyük meydanı 55 bin metrekarelik alan ile Bağcılar Meydanı olacak. Meydan’ın çevresindeki yolları yerin altına alacağız. İstanbul Büyükşehir Belediyemiz meydanın altına 1250 araçlık otopark inşa edecek. Ayrıca 200 dönümlük bir araziye Botanik Park inşa edeceğiz. Bildiğiniz gibi ulusal medyanın büyük bir kısmı Bağcılar’da bulunuyor. Bunun için de Medya Parkı planlıyoruz. Radyo ve televizyon için stüdyoların bulunacağı, sosyal tesisiyle, yürüyüş alanlarıyla basın mensuplarının buluşma adresi olacak. Burada Basın Müzesi de düşünüyoruz. Yeni Mahalle'de, Halk Sarayı'nın önüne “Bilim Müzesi” yapacağız. 60 - 70 milyonluk bir projedir.  Bağcılar Bilim Müzesi tasarlanırken fonksiyonlar ve içeriği düşünerek güneş ve gezegenleri simgeleyen bir yerleşim planladık. Planetaryum önünde geniş bir avlu bulunacak. İçinde otopark, konferans salonları bulunacak.  Yeni dönemde 1500 kişilik açılır kapanır tavanlı amfitiyatro projemiz var.

KONGRE MERKEZİ OLMA YOLUNDAYIZ

Uluslararası düzeyde bir kongre merkezine ihtiyacımız var. Bu ihtiyacımızı gidermek için de 26 bin metrekarelik alana kongre merkezi yapacağız. Ticari anlamda orta vadede kongre turizmini geliştirmeye çalışıyoruz. 212 Alış Veriş Merkezi’nin karşısında yeni inşa edilecek otelin de 16 salonu bulunacak. Burada çok önemli programlar düzenlenecek. Yanında metro istasyonu da olacak. İstanbul’da Haliç Kongre Merkezi’nden sonra büyük bir salon yok. Mahmutbey Köprüsü ile Basın Ekspres Yolu arasında kalan bölümde, Merkezi İş Alanı (MİA) bölgesi haline getirdik. Beş yıldızlı oteller ve iş merkezleri şu an hizmet veriyor. Sağlık alanındaki projelerimiz de devam ediyor. Yeni hastaneler inşa ediyoruz. Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi inşaatı tamamlandı. Bağcılar Devlet Hastanesi yanında da Kadın Doğum Hastanesi hizmet verecek. 

Sosyal ve kültürel yaşama katkı sağlayacak projeleriniz var mı?

“İÇKİSİZ HİZMET VEREN 5 YILDIZLI OTEL BAĞCILAR’DA” 

Bağcılar Belediyesi olarak beş yılda altı uluslararası sempozyum düzenledik. Bu sempozyumlarda tanınmış yerli ve yabancı konukları ağırladık. Her geçen gün ilçemiz kültürel olarak da gelişiyor. Hemşehrilerimin de bu yönde talepleri, arzu ve istekleri var. Biz de onların tavsiye ve temennilerini alarak projeler üretiyoruz. İlçemizin kongre ve turizm merkezi olması için çalışmalar yürütüyoruz. Retaj Royal Otel de önemli bir hizmeti yerine getiriyor. Bu otel içkisiz 5 yıldızlı bir otel. 13 tane 5 yıldızlı otel de yolda. MİA bölgemizi kongre vadisi olarak hizmete geçireceğiz. İlçemiz havalimanına ve karayollarına yakın olması sebebiyle de büyük bir cazibe merkezi olma yolunda ilerliyor. Barbaros Mahallesi Bilgi Evi ve Spor Kompleksi, Demirkapı Katlı Otopark ve Pazar Alanı, Göztepe Katlı Otopark ve Pazar Yeri, Hürriyet Kültür Merkezi, Kadın ve Çocuk Konukevi, Mahmutbey Aile Sağlığı Merkezi, Mahmutbey Trafik Eğitim Parkı vs. bu dönemde en önemli projelerimizden birkaç tanesi. Ayrıca Kaymakamlık ve belediye hizmet binamızı da bu dönem inşa edeceğiz. Ulaşım hizmetleri başta olmak üzere, Bölge Parkımız için, Gençlik Merkezimiz için İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Kadir Topbaş’a çok teşekkür ediyorum. Kirazlı-Metrokent metro hattı Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açıldı. Yine Mahmutbey-Mecidiyeköy metro hattı inşaatı da başladı. Avrupa otobanı ve havaalanı aksı üzerindeki ilçemizde, kentsel dönüşüm ile otopark meselesi çözülmüş olacak,  yeşil alanlarımız da Avrupa standartlarına ulaşmış olacak.  İSTOÇ, MASSİT, OTOCENTER, AUTOMALL ile Bağcılar, İstanbul’da çok önemli bir yerde bulunuyor. Yakın gelecekte çok daha iyi bir noktada olacak.  Vizyon hedefimiz, “Kongre ve Ticaret Şehri Bağcılar”.



Bağcılar ilçesi havalimanı ve önemli geçiş yollarının kavşağında bulunuyor. Yoğun bir trafik yaşanıyor. Bu konudaki çalışmalarınızı anlatır mısınız?



METRO HATLARININ HEYECANINI TAŞIYORUZ

İlçemizdeki trafik yoğunluğunu azaltmak için otoparklar, kavşaklar ve yollar inşa ediyoruz. Başakşehir Kirazlı- Bağcılar metro hattı da ulaşım kolaylığı sağlıyor. Zeytinburnu-Kabataş Tramvay hattını da hemşehrilerim yoğun şekilde kullanıyor. Bağcılar, nüfusu açısından İstanbul’un en büyük ilçesi. Bağcılar - Zeytinburnu Tramvay Hattı ve Başakşehir - Bağcılar Kirazlı - Otogar Metro Hattı’nı hizmete alınmasının ardından 18 km’lik Mecidiyeköy - Kağıthane - Alibeyköy - Mahmutbey arası ikinci metro hattının da hizmete girmesini heyecanla bekliyoruz. Temeli atıldı. Ayrıca inşaatına başlanacak Bakırköy İDO - Bağcılar Kirazlı Metro Hattının 2017 yılında hizmete alınmasıyla ilçemiz yaklaşık 50 km’lik metro ağına kavuşacak. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin raylı sistem yatırımlarından en çok istifade eden ilçelerinden biri olacağız. 

İstanbul’un en çok öğrencisi olan ilçesisiniz. Eğitim konusundaki çalışmalarınızı anlatır mısınız?

EĞİTİME ÖNCELİK VERİYORUZ



Bağcılar Belediyesi olarak her zaman eğitim önceliğimiz oldu. Okullarımızın mantolama çalışmasını tamamladık. Güvenlik kameraları yerleştirdik. Eğitim yuvalarımızı sağlıklı ve güvenli hale getiriyoruz. Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında yenilenen ilçemiz sosyal ve kültürel anlamda da değer kazanıyor. Kemerburgaz Üniversitesi ile Medipol Üniversitesi Hastanesi hizmet veriyor. 3. bir üniversitenin yüksek okul proje çalışmaları da devam ediyor. Avrupa otobanı ve havaalanı aksı üzerindeki ilçemizin, kentsel dönüşüm ile otopark meselesi de çözülecek. Şu an 13 Bilgi Evi’nde 30 bine yakın öğrencimiz eğitim görüyor. 22 mahallemizde de Bilgi Evi inşa edeceğiz. Enderun Yetenekli Öğrenciler Merkezimiz de önem kazandı. İlçe genelinde 82 bin 261 öğrencimizin test edilmesiyle hayata geçirdiğimiz proje meyvesini vermeye başladı. Öğrencilerimiz, ‘Dönüştür Kazan’, ‘Sensörlü Sandalye’, ‘Robotlu İşlematör’, ‘Robot’ gibi projeleriyle dikkat çekiyorlar.  

Kentsel Dönüşüm Projesi Bağcılar’da nasıl devam ediyor? Bu konuda neler söylersiniz?

KENTSEL DÖNÜŞÜM DEVAM EDİYOR

Bağcılar’da kentsel dönüşümü hemşehrilerimin yüzde yüz mutabakatıyla sürdürüyoruz. Göztepe, Kemalpaşa, Demirkapı, Evren, İnönü, Merkez, Sancaktepe ve Çınar mahallelerinin bir kısmını Kentsel Dönüşüm Alanı olarak ilan ettik. İlçemizde yaklaşık 8 bin bina 24 bin de bağımsız birim (bir binadaki daire sayısı) yenilenecek. Şu ana kadar yaklaşık 410 konutu proje kapsamında yeniledik. 6306 Sayılı Kanun’un geçmesinin ardından 854 riskli yapı belirlendi. Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki 6306 Sayılı Kanun’un çıkmasıyla birlikte proje hız kazandı. Bağcılar’ın çilesini çeken hemşehrilerimin sefasını sürmesini istiyorum. Yani yerinde dönüşümü gerçekleştiriyoruz. Projemizi bu anlayışla sürdürüyoruz. Otoparklı, depreme dayanıklı yeni yaşam alanları kuruyoruz. 

Bağcılar’da asayiş sorunu ile ilgili çalışmalardan bahseder misiniz?

İlçemizdeki cadde ve sokaklara MOBESE kameraları yerleştirdik. Okullarımızda da güvenlik kameraları bulunuyor. İlçe Kaymakamlığı, İlçe Emniyet Müdürlüğü ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile uyumlu çalışma gösteriyoruz. Bu anlamda diğer kamu kurum kuruluşları ve Sivil Toplum Kuruluşları ile örnek bir çalışma sergiliyoruz. Katılımcı belediyeciliğin örneklerini veriyoruz. Toplumun huzuru için çalışıyoruz. 

YORUMLAR 4
  • Mahmut Gencer 9 yıl önce Şikayet Et
    ...... Tenekeyi parlatsan hiç çeyrek altın eder mi?
    Cevapla
  • Halil Kütük 9 yıl önce Şikayet Et
    BAŞKANIMIZI TEBRİK EDİYORUM.. Bağcılar Belediye Başkanımız ve ekibini tebrik ediyorum. Gerçekten bu ilçeye çok büyük ve farklı hizmetler yaptıklarına şahit oluyoruz. Ben aynı ilçede oturmuyorum ama yapılanları ilgi ile izliyorum. Toplumun ihtiyacı ile ilgili her konuda proje geliştiren başkanımızın yaptıkları arasında bir iş var ki, tüm projelerin üzerinde diye düşünüyorum. Evinde yalnız yaşayan, kendi ihtiyaçlarını göremeyen yaşlılara ekipler gönderiliyor. Bu ekipler bu insanların evlerini tepeden tırnağa temizliyorlar. Allah'ım ne büyük hizmet. Bir an için kendinizi o insanların yerine koyduğunuzda bunu çok daha iyi anlıyorsunuz. Özellikle bu projenin diğer belediyeler tarafından da uygulanmasını arzu ediyorum. Hatta ve hatta, eğer yaşlı çiftin veya yaşayanın imkanı varsa, bu işin yaygınlaştırılması anlamında bu işler çok küçük bedeller karşılığında da yapılabilir diye düşünüyorum. HER ŞEY İNSANIMIZIN MUTLULUĞU İÇİN. TEBRİKLER BAŞKANIM, SENİNLE GURUR DUYUYORUZ. HALİL KÜTÜK STK KURUCU BAŞKANI
    Cevapla
  • osman öztürk 9 yıl önce Şikayet Et
    Ey Avrupa !. Ey İngiltere Gözünüz İstanbul Görsün İstanbul !
    Cevapla
  • mehmet 9 yıl önce Şikayet Et
    LOKMAN BAŞKANA ÇAĞRIM!. ALLAH rızası için göztepe mahallesindeki orhangazi caddesi ve bitişik parklardaki çöp ve cam kırıntılarını temizletsen de yollarda yürüyebilsek biz yine sana çok teşekkür edeceğiz! bu büyük projelerinizin yanında bunları yazmam doğru olmazdı ancak hergün burada yaşayan biri olarak ızdırap duyuyoruz! saygılarımla!
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Hamas'tan ateşkes açıklaması: Kapıyı kapatmadık
Yüzyılın en büyük projesi olan "Kalkınma Yolu projesi"nin bölge için neden önemli?