İstanbul'un su sıkıntısını bitirecek proje

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, Büyükçekmece’de yapımı devam eden İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi inşaatın basına tanıttı

GİRİŞ 02.05.2015 19:10 GÜNCELLEME 02.05.2015 19:23
Bu Habere 31 Yorum Yapılmış

Büyükçekmece’de inşaatı devam eden İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi, Atıksu Tünelleri ve Bağlantı Kolektörleri İnşaatı’nı İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Kadir Topbaş düzenlenen basın toplantısı ile kamuoyuna tanıttı. Büyükçekmece’de AK Parti'nin hiç iktidar olmadığını belirten Topbaş, "Büyükçekmece’de böyle devasa bir yatırım yapıyorsak siyasi anlayış gözetmeksizin insana ve şehre hizmet ettiğimizin nişanesidir. İstanbul’un yüzde 97’sini arıtan arıtma tesisleri kurmuşuz. Bunların yüzde 50/si biyolojik ve ileri biyolojik geri kalanını da ileri biyolojik arıtmaya dönüştürüyoruz. Hatta arıtılmış suyu geri kullanıma doğru ilerliyoruz” diye konuştu.

“DENİZ SUYUNDAN İÇME SUYU ÜRETECEĞİZ”

Konuşmasında deniz suyundan içme suyu üretileceği müjdesini de veren Topbaş, "İstanbul’a gelmesi ve gelecekte Türkiye’ye model olması için küçük çaplı olarak deniz suyundan içme suyu üretme çalışmasını başlatıyoruz. Bu bir teknolojik çalışma, hem üniversitelerimiz gelsinler burada staj yapsınlar hem mühendislerimiz yetişsin ve bu teknolojiyi Türkiye’ye getirmiş olalım. Dünyanın değişik yerlerindeki tesisleri gezdik. Amerika’dakini ben de gördüm. Arkadaşlarımız bu konu üzerinde çalışıyor. Bir bölge belirleyeceğiz. Büyük ölçekte olmayacak. Deniz suyundan içilebilir su arıtma teknolojisini getireceğiz. İhtiyacımız olduğu için değil, bu teknolojiyi şehrimize getirmek adına. Bu inovatif bir düşünce. Bunu düşünmezseniz gelecekte ihtiyaç olduğunda çantacılar dolaşır neyi nasıl satacağız diye. Ama biz İBB olarak böyle bir teknolojiyi getirirsek Türkiye’de ihtiyacı olanlar gelir bizden alır. Biz de gerektiği zaman bunu genişletir, büyütürüz. İlk defa açıkladığım bu çalışma İstanbul adına çok önemli” ifadelerini kullandı.

“DÜNYA ÇEVRE SORUNUNDA ALARM VERDİ”

Dünyanın nüfusu 7 milyar olduğunu hatırlatan Topbaş, şunları söyledi:
“Maalesef dünyanın çevre açısından çok ciddi sinyaller veriyor. Ekolojik değişimler, iklim değişimleri dünya yaşamını tehdit edici noktalara kadar çıktığı söyleniyor. Başta BM olmak üzere bütün kuruluşlar ve yerel yönetimler hatta özel sektör dahi bir alarm vermiş durumda. Sürdürülebilir ve yaşanılabilir bir dünya için çevrenin önemli olduğu dile getiriyorlar. 1994 yılı öncesi İstanbul’da 997 bin metreküp yani bugünkünün üçte 1'inden daha az su kullanımına rağmen ancak yüzde 9’u ön arıtmayla gönderiliyordu. Böyle bir durumdan İstanbul artık denizlerini tekrar kullanılabilir, denizlerine tekrar girilebilir bir İstanbul’u yaşamaktayız.” 

YORUMLAR 31
  • misafir 8 yıl önce Şikayet Et
    istanbula içme suyu sağlayan küçükçekmece gölü ile biraz daha kuzeyinde bulunan sazlıdere barajı hangi sebeplerden dolayı devre dışı bırakıldı.
    Cevapla
  • FAHRİ 8 yıl önce Şikayet Et
    Deniz suyu arıtma tesisi avşa adasında 5 yıldır kullanılıyor.
    Cevapla
  • sancar 8 yıl önce Şikayet Et
    deniz suyundan içme suyunun maliyeti çok yüksektir..çok enerji gerekir..çok zangin arap ülkelerinde abd de var..ama çok masraflı..deniz suyunun tuzunu ayrıştırmak çok yüksek ısı lazım..buharlaştırma yöntemi..çok maliyetli..öğrenmek için olabilir,ama bizim gibi enerji sıkıntısı olanlar için deniz suyundan içme suyu projesi bilgi teknoloji öğrenme amaçlı olabilir..topbaş çok iyi bir belediye başkanı..
    Cevapla
  • İSTANBUL 8 yıl önce Şikayet Et
    deniz suyundan içme suyu elde edilemez diyenler aklınıza şaşarım dünya yüzünde bir çok devlet deniz suyundan içme suyu elde ediyor örnekmi istersiniz Suudi Arabistan bizde petrol onlarda su rafinerileri var bir belgeselde görmüştüm adamlar elde ettikleri tatlı suyla çölde sebze meyve ve buğday yetiştiriyorlar ben yıllardır söylüyorum nüfusu yirmi milyona yakın olan bir metropolün su ihtiyacı barajlarla karşılanmaz
    Cevapla
  • toprak 8 yıl önce Şikayet Et
    hem deniz suyu arıtılsın hem de denize dökülen nehirler baraja veya yeraltına yönlendirilsin...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
IMF'den küresel ekonomi açıklaması: Endişelenecek çok şey var
Eray Güçlüer 'İsrail İran'a saldıracak' diyerek hedef alınacak yeri açıkladı