Balıkesir'i büyükşehir heyecanı sardı

Şehir merkezinde resmi olarak 266 bin olan ancak 300 binin üzerinde nüfusa sahip olan il genelinde ise 1 milyon 154 bin nüfuslu Balıkesir'in meclise sunulan Yasa Tasarısındaki 13 büyükşehir adayı ilin arasında yer alması kentte büyük bir heyecana ve hareketliliğe yol açtı.

Balıkesir'i büyükşehir heyecanı sardı
Balıkesir'i büyükşehir heyecanı sardı
GİRİŞ 15.10.2012 13:14 GÜNCELLEME 15.10.2012 13:14

En başta Balıkesirliler ile siyasetin her kesiminden büyükşehir için olumlu görüşler verilirken, MHP'li Belediye Başkanı ile muhalefet partilerinden ise tasarıdaki büyükşehir yapılanmasıyla ilgili ciddi kaygılar dile getiriliyor.

7'DEN 70'E BÜYÜKŞEHİRE EVET

Balıkesir'i yıllardır 'köy' benzetmesiyle yeren yerli halk kentin gelişmemesinden şikayet ederken, son yıllardaki değişim rüzgarları ekonomide ve sosyal hayatta fark edilir gelişmeleri beraberinde getirdi. Ancak özellikle Balıkesirli gençler, üniversite tercihlerini mutlaka başka büyükşehirlerden yana kullanıyor. Buna sebep olarak ise kentin küçük ve beklenen sosyal aktiviteye cevap verememesi gösteriliyor. Balıkesir'in gelişip büyümesini de en çok genç kesim istiyor. Üniversite idealinin harp okulunda okumak olduğunu, subay olmak istediğini söyleyen Fatma Toprak (17) isimli lise son sınıf öğrencisi, "Balıkesir büyükşehir olmalı. Ben daha gelişmiş yerlerde olmak isterim. Büyükşehir Balıkesir için iyi olabilir, ama bence içerik olarak iyi değil. Biz gezmek istiyoruz ama gezecek çok fazla bir yer yok. Daha çok yer olmasını isterim, daha çok gelişebilir diye düşünüyorum. Büyükşehire olumlu bakıyorum" dedi.

Vergi Dairesi Başkanlığında İnsan Kaynakları biriminde görevli Başar Zorlu isimli memur da Balıkesir'in çoktan büyükşehir olması gerektiğini söylüyor. Büyükşehirin ili başta ekonomi olmak üzere her yönden geliştireceğini belirten Zorlu, "Balıkesir'in Büyükşehir Belediyesi olmasının yer yönüyle katkı sağlayacağına inanıyorum. Karar doğru ve beklentimiz de Büyükşehir Belediyesi olmasıdır. Bizler açısından iyi olacağını düşünüyorum" dedi. Yine adını açıklamayan Balıkesirli bir bayan vatandaş, Balıkesir'in büyükşehir statüsüne alındığından bilgisi olmadığını, röportaj sırasında öğrendiği bu habere çok sevindiğini belirtirken duygularını şu şekilde dile getirdi;

"Hayırlı uğurlu olsun inşallah, çok sevindim. İlimizin büyükşehir olacağını duymamıştım, Balıkesir'i seviyorum, gayet güzel bir il. Özellikle ilçeleriyle çok zengin. Yeni ilçelerin de olacak olması çok önemli."
Bazı vatandaşlar ise büyükşehir olmayı desteklerken yasa tasarısında yer alan bazı noktaların kafalarda soru işareti bıraktığını, öncelikle bunların netleştirilip kaygıların giderilmesi gerektiğine vurgu yapıyor. Şehrin tanınmış işadamı ve siyasetçilerinden Tahir Korucuğulları, milli şuur ile değerlendirildiğinde tasarıda ciddi kaygılarının bulunduğunu belirtti. Korucuoğulları, "Tasarı henüz kanunlaşmadı, kanunlaştıktan sonra son şekline bakacağız. Şu anda bazı tereddütlerimiz var. Bunların en başırnda gelen bunun (büyükşehir yasası) eyalet sistemine dönüştürüceleği. Daha sonra başkanlık sistemine dönüşebileceği gibi bazı tereddüt ve endişelerimiz var. İnşallah böyle olmazsa ve büyükşehir olmasıyla beraber bazı yatırımların gelmesiyle Balıkesir'e birşeyler kazandırılacak ise uygun görüyorum. Ama aksi halde o tereddütlerimizin mutlaka giderilmesi gerekir. Tasarıdaki durum, yönetim biçimi, idari bölünüş; verilen yetkiler, mahalli idarelere verilen merkeziyet gibi bazı yetkiler bizi bu konuda endişelere sevk ediyor. Yani meseleye milli şuur açısından baktığımızda böyle endişelerimizin olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.

Birçok vatandaşa göre ise Balıkesir'in büyükşehir olması çok gecikmiş bir karar. Balıkesir'in büyümesi beklenirken nüfus ve sanayisi daha güçlü illerin kendilerini ön plana çıkarıp il olma peşinde koşmasıyla daha da küçülmesiyle ilgili kaygılarını dile getiren Özkan Dönderdi isimli vatandaş, büyükşehirin Balıkesir'i gerçekten büyütecek bir proje oarak gördüğünü söyledi. Özkan Dönderdi, "Doğma büyüme Balıkesirliyim. Büyükşehir yıllar önce olması gereken birşeydi. Hep aklımızda vardı zaten 'Balıkesir bölünecek, Bandırma, Edremit, Ayvalık il olacak' diye. İşte şu an büyükşehir olunca bölünme olayı olmayacak. O bakımdan gayet güzel, sevimli ve olumlu" dedi.

Kentteki küçük esnaf kesiminden Ahmet Uslu büyükşehirin büyük hizmetler getireceğini, bir an önce yasanın gerçekleşmesi gerektiğini söyledi. Büfecilik yapan Ahmet Uslu, "Ben Balıkesir'in büyükşehir belediyesi olmasını istiyorum. Bu şekilde merkezi yönetimden Balıkesir'e daha büyük katkı payı geleceğini biliyorum. Şehirlerimiz, köylerimiz daha düzenli olacak. Mesela bizim köyün yolu toz, duman. Büşükşehir olduğu zaman yatırımları Büyükşehir Belediye Başkanı bizzat kendisi yapacak. Ekonomide daha büyük katkı olacağına inanıyorum, yatırımların geleceğini biliyorum, merkezi yönetimden daha çok para geleceğini biliyorum" diye konuştu.

İŞ DÜNYASI BÜYÜK DÜŞÜNÜYOR

Balıkesir Ticaret Odası (BTO) Balıkesir'in bir an önce büyükşehir olması gerektiğini savunuyor. İş dünyasının genel düşüncesini yansıtan BTO'nun bu beklentisinde son derece olumlu ve umutlu bir bekleyiş içerisinde olduklarını ifade eden BTO Genel Sekreteri Erdoğan Dur, büyükşehirin Balıkesir'i tam anlamıyla bir cazibe merkezi yapacağını söyledi. Olumsuz ve endişeli yaklaşımları da normal bulduklarını ifade eden Erdoğan Dur, şunları söyledi;
"Balıkesir vilayetimizin yeni tasarıyla birlikte büşükşehire dönüşecek olması Balıkesir Ticaret Odası ve Balıkesir iş dünyası açısından gerçekten sevindirici bir olay. Bizim bölgemiz çok geniş bir coğrafyaya yayılmış durumda. Hem Marmara hem Ege Denizine 300 kilometreye yakın kıyı şeridi olan çok geniş bir coğrafyaya yayılmış büyük bir vilayet. Hem ekonomik hem de sosyal anlamda planlanıp programlanması, insanlara belediyecilik hizmetlerinin götürülmesi büyük önem arz ediyor. Bu hizmtlerin de mutlaka planlı, programlı ve güçlü bir yerel otorite tarafından götürülüyor olması daha fazla anlam ifade edecektir. Belli güçlerin bir araya gelmesi, ekonomik anlamda daha güçlü bir yerel yönetim, her şeyden önce mevzuat açısından, bürokrasi açısından güçlendirilmiş bir yerel yönetim olacak. Büyükşehir yapılanmasındaki büyükşehir yapısının sorunları çözmede, özellikle işletmelerin de daha sorun çözücü pozisyon alacağını düşündüğümüzde yatırımlar açısından da Balıkesir vilayetinin cazibe merkezi olacağını ve büyükşehirin bu açıdan faydalı olacağına inanmaktayız."

BELEDİYE BAŞKANI İSMAİL OK: "BÜYÜKŞEHİRE EVET, AMA BU HALİYLE DEĞİL"

Balıkesir Belediye Başkanı İsmail Ok da Balıkesir'in mutlaka büyükşehir olması gerektiğine inandığını, bunun böyle olması gerektiğini istediğini ve savunduğunu, ancak mevcut tasarıda çok mahsurlu bulduğu hatta karşı çıktığı maddelerin bulunduğunu, bunların yasa tas arısı TBMM'de komisyonda iken derhal müdahale edilerek düzeltilmesi gerektiğini söyledi. Bunun üniter yapıyı bozacak derecede önemli olduğunu vurgulayan MHP'li Belediye Başkanı İsmail Ok, tasarıda valilerin görev veyetkilerinin çok önemli kısımlarının büyükşehir belediyelerine devredilmesinin çok sakıncalı olduğunu söyledi. Daha önceki bir röportajda kendisinin yasadaki bu mahsurlu yönü dile getirmesi nedeniyle büyükşehire karşı olduğu şeklinde yapılan habere tepki gösteren İsmail Ok, Balıkesir Belediye Başkanı olarak Balıkesir'in büyükşehir olmasını istediğini, buna evet dediğini kaydetti. Büyükşehir yasasındaki mahsurlu bulduğu noktaları da anlatan Belediye Başkanı İsmail Ok, endişesinin özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi için geçerli olduğunu vurguladı. Konuyla ilgili görüşlerini paylaşan Belediye Başkanı İsmail Ok, şunları söyledi:

"Bu soruya evet yada hayır diyerek toptan bir cevap vermem söz konusu değil. Çünkü ilk Türkiye'nin gündemine düştüğünde Sayın Başbakanımız tarafından gündeme getirildiğinde, daha kimse görüşünü ifade etmeden bana gelen soru üzerine açık ve net şekilde Balıkesir'in Büşükşehir Belediyesi olmasının Balıkesir'in menfaatine olacağını, gelişmesine ciddi katkılar sunacağını, daha kısa sürede daha radikal çözümlerle var olan sorunların giderileceğini ve Balıkesir'in gelişmişllik düzeyinin artacağını ifade etmiştim. Yine aynı yerdeyim, duruşum bozmadım. Fakat bir yasa tasarısında eksiklikleri ifade etmek, kamuoyu ile paylaşmak bunu toptan 'red' anlamına gelmez. Artık önümüzde varsayımlardan öte Türkiye Büyük Millet Meclisine gelen bir yasa tasarısı var. Bu tasarıda öyle bir madde var ki ülkemiz için son derece tehlikeli. Büyükşehire evet, ama mahsurlu yönlerini söylemek bizim görevimiz. Valilerimizin yetkililerinin çok önemli bir kısmı belediye başkanlarına devrediliyor. İl Özel İdarenin kalkması, İl Genel Meclisinin kalkması ve köylerimizin tamamı da belediyemizin yetki alanına terk ediliyor. Valilerin yetkileri tamamen tırpanlanmıyor, ama çok önemli ciddi kısımları Büyükşehir Belediye Başkanlarına devrediliyor. Bu da benim en çok mahsurlu bulduğum ve karşı çıktığım nokta. Bu ne demektir? Köylerin de tamamen büyükşehir belediyelerine devredilmesi. Balıkesir gibi Ege, Marmara, Akdeniz, Karadeniz, İç Anadolu ve ülkemizin büyük çoğunluğunda bu değişimin hiçbir mahsuru olmayabilir. Ama özellikle ülkemizin bir bölümünde, Güneydoğu Anadolu Bölgesinde ciddi bir terör olayı var. Ayrılıkçı, yıkıcı, bölücü bir terör olayı var. Bu durum ortada iken şimdi Güneydoğudaki bütün köylerimizi neredeyse Büyükşehir Belediye Başkanlarının, milletvekillerinin Kandil'den, İmralı'dan belirlendiğini taraflı, tarafsız herkesin tamamen kabul ettiği bir ortamda siz bu köyleri bu terör örgütünün büyükşehir belediye başkan adayını belirlediği bir yönetim tarzıyla muhatap eder, devletten uzaklaştırırsanız Türkiye'nin üniter yapısına, ülkenin ve milletin bölünmez bütünlüğüne dinamit koymuş olursunuz. Bunu ifade etmek bizim en asli görevimiz. Bunu ifade ediyor diye de Balıkesir Belediye Başkanı İsmail Ok'un 'büyükşehire karşı çıkıyor' denmesini yüce Türk milletinin ve özellikle Balıkesir halkının takdirlerine sunuyorum. Ülkenin içerisinde bulunduğu durum ortadayken büyükşehir yasa tasarısının bu haliyle meclisten geçmesi ülkeye yapılacak olan en büyük kötülüklerden birisi olur. Bu düzenlemeyi bu mahsurları ortadan kaldırarak yaparsak o zaman büyükşehirden beklenen güzellikler, büyükşehir ile illerimizin gelişimi ivme kazanacaktır. Ama kalkar da bu haliyle geçirirsek bu Türk milletinin Allah muhafaza birliğine, bütünlüğüne, devletin bölünmez bütünlüğüne konulmuş bir dinamittir. Öyleyse bu yasa tasarısı meclisten geçmeden önce bu mahsurlu tarafı mutlaka kaldırılmalı, gözden geçirilmeli. Yoksa yarın geri dönüşü çok daha zor ve tehlikeli süreçleri, çok daha büyük, terör örgütünü devletin imkanlarıyla besleyen alanları oluşturmuş oluruz ki bu da son derece tehlikeli. Ben buradan büyükşehire evet diyorum, ama şu ifade ettiğim konunun mutlaka gözden geçirilmesini, daha komisyonda iken düzeltilmesini, sağduyu sahibi herkesten özellikle iktidar partisinden ve muhalefet partilerinden bu konuda birlikte çalışmalarını ve yasanın öyle çıkarılmasını rica ediyorum. Bu şekilde düzeltilirse büyükşehir yasasının ülke ve milletimiz için, Balıkesir'imiz için faydalı olacağına inanıyorum."

Öte yandan, Balıkesir'in büyükşehir olması halinde İl'e kazandırılacak yeni ilçelerle alakalı mevcut durum ise bir muammaya dönüştü. Merkez ilçede iki yeni ilçe (Altıeylül ve Karesi) öngörülen tasarıda Edremit'e bağlı Altınoluk beldesinin de ilçe olması öngörülüyor. Tasarıdan önce Ayvalık'a bağlı Altınova beldesinin de ilçe olması bekleniyordu. Körfez bölgesinde hem AK Parti hem muhalefet partilerinin beldelerle ilgili yoğun itirazlarının bulunduğu, tasarıda yer alan Altınoluk beldesinin ilçe olmasının rafa kaldırıldığı, Ankara'da bu konularda yoğun kulisler yapıldığı kaydedildi.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Harita paylaşıldı! Çok sayıda il için peş peşe uyarılar
İzmir'de deprem!