Filozof Rıza Tevfik, Abdülhamit'ten nasıl af diliyor?
Filozof Rıza Tevfik, Abdülhamit'ten nasıl af diliyor?
Filozof Rıza, Sultan Abdülhamit Han’dan böyle af dilerken, öte yandan Süleyman Nazif ve devrin önde gelen diğer edebiyatçıları Rıza Tevfik’ten sonra pişmanlık duyarak gerçeklerin farkına varmıştır.

Yorumlar30

  • zeynep ersen 6 yıl önce Şikayet Et
    mükemmel yazmıssnz allah razi olsunn bence onun hala dogrulugunu anlamayanlar utansın
    Cevapla
  • Ercan 6 yıl önce Şikayet Et
    Yalnız burada bir eksiklik var padişahım gelmemişken yada biz diye başlayan dörtlük Süleyman Nazif in riza Tevfik in değil
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • Bülent Ekrem UÇAN 6 yıl önce Şikayet Et
    Mükemmel bir yazı Meryem Hanım aklınıza yüreğinize sağlık. Ben şunuda belitmeliyim ki ABDULHAMİD Han sonrası İTTİHAT ve TERAKKİ iktidarda olduğundan ABDULHAMİD lehine neşriyat ve yazılara izin vememiştir. Buda demek oluyorki Onun hakında o kadar yasak ve tahribata rağmen günümüze ulaşan kaynaklar ABDULHAMİD Han' ı bu kadar anlatabiliyorsa yasak ve tahribat olmasaydı heralde tahmin ederimki REİSİCİHAN'ın şahsiyetinin izahatı on kat daha fazla olurdu kanısındayım. Saygılarımla
    Cevapla Toplam 4 beğeni
  • macit pekseçer 13 yıl önce Şikayet Et
    aşağıdaki bir yorum. sanki abdulhamit handan yukarı bir mertebeye çıkmışta sevilme derecesini vermeye hak kazanmış gibi bir tavır gördüm.yok şatafat içindeymiş bu hal içinde takva ne kadar olunurmuş birde diğerlerini karalama türünden cümleler üzücü. tabi ki o da kuldur hataları olmuştur ama onun sebebi ile yıkılma 30 küsur sene ertelenmiştir. ittihadı islamı desteklemek adına ona umulmadık hareketleri yapanlar(aşağıda isimleri de var) destek olsalardı belki başarılı da olurdu gerçi sonra hepsi ayrı çekti ya neyse
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • Ana muhalefet 13 yıl önce Şikayet Et
    En uzun tahtta kalanlardan birisi olmalıydı ama gözünden kaçtı demek ki!. Aybike hanım böyle dil hatalarına düşmezdi ama bu yazısında o da hata yapma özgürlüğünü kullanmışa benziyor ve kontejyanını bol bol kullanmış. Evet en uzun tahttta kalanlardan birisi Abdülhamit ama kanuni var, Fatih var. ama bu sürçme yazıya halel getirmez. zira içerik çok güzel ve yazarın yaklaşımı çok güzel. nezaketli ve üslubu düzgün bir yazar. kendisini kutlarız.
    Cevapla
  • semaver 13 yıl önce Şikayet Et
    Vallahi yukarıda kıyamet kopuyor, ben kendimi daha güvenli ber köşeye attım. Abdülhamit niye hala sevilmiyor anlamıyorum. Bu millet ne çok bölünmüş, ne çok yara almış tarihi alanlarda. neden durmadan bir şeyleri din üzerinden tartışıyoruz arkadaşlar. bu ne yahu? Aybike hanım ve Esra hanım bu sütunlarda beğenerek takip ettiğim iki değerli yazar ama siz erkekler sanki bu hanımlar Doğan medyasından buraya düşmüşler gibi durmadan saldırıyorsunuz. açıkçası siz erkekleri kınıyorum. Muhafazakar erkek böyle olmamalıdır! yazık hepinize.
    Cevapla Toplam 2 beğeni
  • kADİR 13 yıl önce Şikayet Et
    yanlış yanlış yanlış. enn uzun süre tahta kalan sultan kanuni sultan süleymandır 46 sene. yazının girişi kafadan yanlış olduğunu fark ettiğim için geri kalanındada yanlışlıklar vardır diye okuma geregi duymadım ... yanlışı düzelteyim dedimm .. vesselammmm..
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • nuri erol 13 yıl önce Şikayet Et
    daha kimler var kimler. abdülhamidi o gün yerden yere vurup zındık ilan edip tahttan indirilmesin sebep olup sonra da sevinenler arasında daha kimle var. biliyorsunuz değil mi. evet ya. mehmet akif ersoylar, elmalılı hamdi yazırlar, zamanın bedisi said nursiler. said nursiyi tamamen masum ilan edenlere bunu dediğim zaman eski said yeni said var diyorlar. inkar mı edeceksiniz. bence kalkışmayın.
    Cevapla Toplam 3 beğeni
  • faran 13 yıl önce Şikayet Et
    tarih övgüler ve sözgüler meşheri değildir... Abdulhamit diğer padişahlar içerisinde ehven olanlardandı!! ama nihayetinde itthatı islam hareketlerine uzun süre direnen biriydi..hatıralarında korkunç ve zorlu ölümden çok korktuğunu nazik yapılı biri olduğunu sıcak yatağında ölmek istediğini söyler..nihayetinde padişahlık islami bir yönetim değildi.krallıktan farkı yoktu..lüks ve şatafat içinde gücü elinde bulundurmanın verdiği o duygu içerisinde ne kadar olunabilirse okadar takvalıydı!rahmet dilerim..yüzaklarındandır ve fakat ölçü değildir..
    Cevapla
  • semaver 13 yıl önce Şikayet Et
    Bediüzzaman ayrı değerlidir, Ulu hakan ayrı.... lütfen değerlerimizi böyle kıyaslamalarla ortaya atmayalım sayın arkadaşlar. yazarımız anladığım kadarıyla objektif birisi. Bediüzzamanı na kendisinden okuduk , Abdülhamiti de. Abdülhamit hala iftiraların altında sayın yazarımız baksanıza okuyuculara? biz böyleyiz maalesef. hep eleştiririz. yazıklar olsun hepimize...
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • Akıncı 13 yıl önce Şikayet Et
    Ulu hakanın filmini istiyorum!!!. buradan aha bütün film yapımcılarına sesleniyorum. bu padişahın filmini yapmayan yapımcı tarih önhünde sorumludur. yahu lüzumsuz aşk meşk filmi yapacağınıza doğru dürüst adam gibi film çekseniz ne olur. boyunuz mu ufalır? teşekkür kardeş bu güzel yazı ıiçin.
    Cevapla
  • Eşkiya 13 yıl önce Şikayet Et
    Bacım şu Yüzellilikler meselesini de bir yazın!. Gerçekten de ilk defa duydum. biri anlatsın bana yahu. bu yüzellikler meselesi nedir Allah aşkına? Güzel yazınız için teşekkürler .
    Cevapla
  • nakkaş Hacı 13 yıl önce Şikayet Et
    Ulu Hakana laf yok!. Bir kere siz onun çektiği yükü çeken de görelim sizi. O tarihin en büyüklerinden. işinize gelmiyor diye yan çizmeyin şimdi. yazar çok doğru tespitlerde bulunmuş. abdülhamite ihanet edenler şimde kim tarafından temsil ediliyorlar bilin bakalım? ergenekoncular tarafından! dün neyse bügün de aynı kafa. Uzun lafı kısası.
    Cevapla
  • MUZAFFER 13 yıl önce Şikayet Et
    AKREP isimli yorumcuya.... Dürüst olsalardı devlete karşı gelmezlerdi demiş... devletin yanlışına ses çıkarmayan nedir." haksızlık karşısında susan dil şeytandır " Atatürk devlete karşı geldi.menderes devlete karşı geldi.özal devlete karşı geldi.tayyip devlete karşı geldi... devlet cuntanın eline geçerse kabullenmek revamıdır genç ve toysun galiba. iyi oku tek taraflı bakma...selam ve selametle...
    Cevapla
  • farkvar34 13 yıl önce Şikayet Et
    Abdülhamit romanı doğru dürüst yazılmadı. Niye? Aybike Hanım niye? mesela sizin tarihi roman yazarı olduğunuzu biliyorum. Fatih romanınız harikaydı. Abdülhamit üzerine de en fazla yazan yazarlardan birisiniz. hani roman?bekliyoruz.
    Cevapla
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat