Yozgat

Karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı uyarı yapıldı

14:30 30 Kasım 2015
Karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı uyarı yapıldı

Sorgun Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Elif Şimşek, karbonmonoksit gazı zehirlenmelerine uyarıda bulundu.

Şimşek, yaptığı yazılı açıklamada, bilgisizlik, yanlış kullanım ve ihmal yüzünden soba, şofben, baca zehirlenmelerinin kış aylarında özellikle alçak basınçlı havalarda tehlikeli boyutlara ulaştığına işaret etti.

Soba kullanan evlerde bu tip zehirlenmelerin sıklıkla yaşandığının altını çizen Şimşek, şunları kaydetti:

''Karbonmonoksit gazı, kömür gibi ısıtma amacıyla kullanılan her tür soba ve ocakta yanma sırasında oluşabilir. Karbon monoksit zehirlenmeleri sıklıkla, kapalı ortamlarda açık ocaklar, bacası çekmeyen soba, şofben ve bacasız gaz sobalarında yakıtın iyi yanmaması nedeni ile meydana gelir. Karbonmonoksit ile meydana gelen zehirlenmelerde kısa süre içerisinde tıbbi müdahale yapılmazsa, zehirlenmeler ölümle sonuçlanabilir. Bu nedenle, hangi tip soba olursa olsun, soba yanarken aynı odada uyumamalıyız. Yatmadan önce sobayı mutlaka söndüm eliyiz.''

Şimşek, karbon monoksit zehirlenmelerinin yorgunluk, baş ağrısı baş dönmesi, bulanık görme, halsizlik hissi, uyku hali, bulantı, kusma, huzursuzluk gibi belirtiler göstereceğini vurguladıi.

Bu rahatsızlıkların görülmesi durumunda, kişinin mutlaka açık havaya çıkarılması ve odanın havalandırılması gerektiğini aktaran Şimşek, vakit kaybetmeden sağlık ekiplerinden yardım talep edilmesi gerektiğini dile getirdi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.