Yozgat

Yerköy'deki hasarlı binanın çökmesi

17:54 19 Ocak 2016
Yerköy'deki hasarlı binanın çökmesi

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanı (AFAD) Fuat Oktay, Yozgat'ta 5 katlı binanın çökmesine ilişkin, "Burada yıkılan binanın kalitesini değerlendireceğiz. Bütün değerlendirmeleri yaptıktan sonra kesin verileri açıklayacağız" dedi.

Oktay, Kırşehir'in Çiçekdağı ilçesinde meydana gelen 5 büyüklüğündeki depremde hasar gören ve dün çöken Yozgat'ın Yerköy ilçesindeki binada incelemede bulundu.

Yozgat Valisi Abdulkadir Yazıcı'dan bilgi alan Oktay, gazetecilere yaptığı açıklamada, 10 Ocak'ta Kırşehir Çiçekdağı'nda meydana gelen depremin ardından AFAD'ın çalışmalara başladığını söyledi.

Deprem sonrası hasar tespit çalışmalarının devam ettiğini belirten Oktay, "Ağır hasarlı konutları, Çiçekdağı'nda merkezde ve köylerde hasar gören binaları, yapıları ve iş yerlerinin tamamını yerinde görelim istedik. Sonrasında kaymakamlarımızla, valilerimizle neler yapabileceğimiz hakkında tekrar bir durum değerlendirmesi yapacağız" diye konuştu.

Oktay, çöken binada can kaybının yaşanmamasının kendilerini sevindirdiğini anlatarak, "Burada yıkılan binanın kalitesini değerlendireceğiz. Bütün değerlendirmeleri yaptıktan sonra kesin verileri açıklayacağız. Bu şekilde yıkılan binamız yok" ifadelerini kullandı.

Van depreminden sonra deprem sigortasıyla ilgili yeni bir yasa çıktığını hatırlatan Oktay, şunları kaydetti:

"Bu mevzuata göre, bütün illerimizde, ilçelerimizde, beldelerimizde, büyükşehirlerimizde, köylerimizde deprem sigortası zorunlu. Kamuoyunda henüz bu farkındalık yok. Deprem sigortası olmadığı zaman devletin tekrardan konut yapma şansı yok. Dolaysıyla biz bütün Türkiye'ye bunu anlatmaya çalıyoruz. Zorunlu deprem sigortası çok önemli. Özellikle Kırşehir ve Yozgat büyükşehir belediyesi olmadığı için köylerde deprem sigortası zorunluğumuz yok. Ağır hasarlıysa yasanın koyduğu yüzde 10'luk zorunluluk var. Hasar yüzde 10'un üzerindeyse afet etkinlik kararı alınıyor ve konut yapıyoruz. Yüzde 10 altındaysa o zaman ne yapabiliriz onun araştırmasını yapıyoruz. Zaten bugün burada da bu çalışmaları yaptıktan, verileri değerlendirdikten sonra sayın valilerimizle 'nasıl katkı verebiliriz?' onu değerlendireceğiz. Şu an bir şey söylemek çok erken."

Öte yandan AFAD ve İl Özel İdare ekipleri enkaz kaldırma çalışmalarını sürdürüyor.

Kırşehir'in Çiçekdağı ilçesinde 10 Ocak Pazar günü meydana gelen 5 büyüklüğündeki depremde hasar gören ve boşaltılan Yozgat'ın Yerköy ilçesi Ayanoğlu Mahallesi'ndeki 5 katlı bina dün çökmüştü.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.