Zonguldak

Afetzedeler mahallelerine dönmek istiyor

11:05 30 Ağustos 2015
Afetzedeler mahallelerine dönmek istiyor

FERDİ AKILLI - Zonguldak'ın Devrek ilçesinde geçen ay heyelan nedeniyle evlerini tahliye eden vatandaşlar, mahallelerine geri dönmek istiyor.

Karşıyaka Mahallesi Nizamlar mevkisinde, 16 Temmuz'da 66 evin etkilendiği heyelan bölgesinde, Orta Doğu Teknik, Hacettepe ve Bülent Ecevit üniversitelerinden akademisyenlerin yanı sıra ilgili kurumlardan yönlendirilen ekiplerle başlatılan çalışmalar devam ediyor.

Heyelandan evi etkilenen 66 ev sahibine İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürlüğü tarafından bugüne kadar 20 bin 555 lira kira yardımı yapıldı. Mağdur vatandaşlara 1 yıl boyunca kira yardımına devam edilecek.

- Mahallelerine dönmek istiyorlar

Evini tahliye edenlerden Süleyman Belen (72), doğduğundan itibaren Karşıyaka Mahallesi'nde yaşadığını ve heyelan nedeniyle evini boşaltmak zorunda kaldığını söyledi. 

Büyüdüğü evi boşaltmanın kendisi için acı verici olduğunu ifade eden Belen, şöyle konuştu:

"Heyelanın ardından devletimizin tüm kurumları, yaralarımızı sarmak için çalıştı. Heyelanın olduğu ilk gün devletin imkanlarıyla evimizi boşalttık. Tahliye edilmemizin ardından başka eve yerleştim. Kira konusunda yardımcı oldular. Devletimizden beklentimiz, heyelan durursa evlerimizde yerinde duracak. Başka bir beklentimiz yok. Büyüdüğüm evden uzaklaşamadım. Yaklaşık 200 metre uzağında ev kiraladım. Tek isteğimiz göçen yerin bir an önce yapılması. Önümüzdeki günlerde yağışlar başlarsa mahalleden geçen dereden akan su nedeniyle heyelandan etkilenmeyen evler de zarar görür."

Yetkililerin her gün bölgede inceleme yaptığını anlatan Belen, "Dere yatağı olduğu gibi heyelan nedeniyle kapandı. Toprak kayması durdu. Heyelan nedeniyle zarar gören ev çok. Onların yıkılması gerekiyor. Yetkililer çalışmalar bittikten sonra evimizde oturulamaz raporu verirse orada yaşamayız. Mecburen başka yerde yaşayacağız. Devletimiz bizi mağdur bırakmaz" dedi.

Afetzede Ali Gülseven (63) ise mahallelerinden geçen derenin de heyelandan etkilendiğini belirterek, "Yetkililerden dereyle ilgili çalışma yapsın istiyoruz. Önümüzdeki günlerde yağışlar başlayacak. O zaman dereden taşacak su mahalle halkına sıkıntı yaşatacaktır. Biz mahallemize geri dönmek istiyoruz. Devletimize de teşekkür ederiz" diye konuştu.

- Yeni afet konutları tahsis edilecek

Zonguldak AFAD Müdürü Ahmet Güngör de Karşıyaka Mahallesi Nizamlar mevkisinde Karayollarının çalışmalarının devam ettiğini dile getirerek, "Heyelanın ardından evlerini tahliye eden vatandaşlarımızı, kiralık ev bularak yerleştirdik. Kiraları devletimiz tarafından karşılanıyor. Kiraları 1 yıl süreyle ödenecek. Çalışmalar bittikten sonra oturulabilir evlerde oturulacak. Ağır hasarlı evlerin tamamı karşılığında devletimiz afet konutları yaparak tahsis edecek" diye konuştu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.