Zonguldak

Erozyonla Mücadele Haftası

14:58 09 Kasım 2015
Erozyonla Mücadele Haftası

 TEMA Vakfı Zonguldak Şubesi Başkanı Berran Aydan, insan faaliyetlerinin bir sonucu olarak atmosfere salınan sera gazlarının iklim değişikliğinin temel nedeni olduğunu söyledi.

Aydan, Erozyonla Mücadele Haftası dolayısıyla düzenlediği basın toplantısında, vakfın erozyon, su ve kuraklık konusuna dikkat çektiğini vurguladı.

İklimle toprağın birbiriyle çok yakından ilgili doğal varlıklar olduğunu belirten Aydan, şöyle konuştu:

"Atmosfer ile toprak birbiri arasında gaz alışverişi yapmaktadır ve bu süreçler karbon döngüsünün önemli bir parçasıdır. Toprak, okyanuslardan sonra dünyanın en büyük karbon yutağıdır ancak karbonun toprakta kalma zamanı ve biyolojik çeşitliliğe yönelik yaptığı katkı toprağı en önemli depo yapmaktadır. Diğer yandan atmosferde meydana gelen iklim olayları, toprak oluşumunu ve doğal erozyonu sağlar. İnsan faaliyetlerinin bir sonucu olarak atmosfere salınan sera gazları, iklim değişikliğinin temel nedenidir. Yine insan faaliyetlerinin sonucunda gerçekleşen, bu faaliyetlere olanak sağlayan arazi kullanımı, diğer arazi bozunumu türleri yanında hızlandırılmış erozyona neden olmaktadır. Yani toprağın yanlış kullanımı ve kaybı atmosfere daha fazla sera gazının salımına neden olur."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.