Zonguldak

Engelli ve eski hükümlü çalıştırmamanın faturası ağır oldu

11:07 30 Ocak 2016
Engelli ve eski hükümlü çalıştırmamanın faturası ağır oldu

FERDİ AKILLI - Zonguldak'ta yasa gereği engelli ve eski hükümlü çalıştırmayan 2 fabrika ile 1 iş yerine geçen yıl 3 milyon 85 bin 438 lira ceza uygulandı.

4857 Sayılı İş Kanunu'nun ilgili maddesine göre kamuda her 50 işçi için yüzde 4 engelli, yüzde 2 eski hükümlü, özel sektörde ise yüzde 3 engelli personel çalıştırma zorunluluğuna uymayan iş yerlerine idari para cezası kesiliyor.

Zonguldak Çalışma ve İş Kurumu görevlilerince yapılan incelemeler sırasında engelli istihdamını yerine getirmeyen iş yerleri ile kamu kurum ve kuruluşları, uyarılara rağmen istihdam sağlamamaları durumunda çalıştırmadıkları ay boyunca her bir engelli personel için 2 bin 95 lira ceza ödüyor.

Tahsil edilen cezalar, engellilerin ve eski hükümlülerin mesleki eğitim ve rehabilitasyonu, kendi işlerini kurmaları, iş bulmalarını sağlayacak destek teknolojilerinin yanı sıra bu gibi projelerde kullanılıyor.

İlgili kanunda engelli ve eski hükümlü açığı oluşan iş yerinin 5 iş günü içinde engelli işçi istediğini Çalışma ve İş Kurumuna bildirim yükümlülüğü bulunuyor.

Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Gönül Demirsu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, engelli vatandaşları çalıştırmayan iş yerlerine idari para cezası vermek yerine engellilerin kamu ve özel sektörde işe yerleştirilmesi için çaba sarf ettiklerini söyledi.

Müdürlüklerinde çalışan personelin ziyaret ettikleri iş yerlerinde yasayla ilgili bilgi verdiğini, uygulanmaması durumunda cezai işleme tabi tutulacaklarını anlattığını ifade eden Demirsu, şunları ifade etti:

"Ancak uyarılarımıza rağmen engelli istihdam etmemekte direnen işletmeler de oluyor. Geçen yıl yasa gereği çalıştırması gereken oranda engelli istihdam etmeyen 2 fabrika ile 1 iş yerine 3 milyon 85 bin 438 lira ceza uyguladık. İşletmelere çalıştırmadıkları her bir engelli için aylık kişi başına 2 bin 95 lira ceza uyguluyoruz. Engelli açığı oluşan iş yeri, 5 iş günü içinde açık oluştuğunu ve engelli işçi istediğini Çalışma ve İş Kurumuna bildirmekle yükümlü. Cezacı bir kurum değiliz. İş yerleri ceza ödemek yerine engelli istihdam etseler kendilerine yarar sağlayacaklar. Bu sayede engelli vatandaşlarımızın sosyal hayata katılımına yardımcı olacaklar. Yasanın emrettiği oranda istihdam sağlamayan işletmelere verilecek cezalar konusunda bilgilendirmeye devam edeceğiz. İş yerlerimizden tek isteğimiz yasada öngörülen oranda ya da daha fazla engelli çalıştırmalarıdır."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.