Zonguldak

"Motorine atık yağ harmanlanması" çalışmalarına destek

11:42 20 Nisan 2016
"Motorine atık yağ harmanlanması" çalışmalarına destek

GÖKHAN YILMAZ - Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, motorin türlerine bitkisel atık yağlardan elde edilen biyodizelin katılması çalışmalarına ilişkin "Türkiye’de yılda 20 bin ton civarında atık yağ toplanabildiğinden, motorin türlerine bitkisel atık yağdan üretilmiş YAME (yağ asidi metil esteri/biyodizel) ilave edilmesi uygulamasına binde 1'le başlanması ve kademeli olarak binde 2’ye çıkarılmasını öneriyoruz." dedi.

Büyükhelvacıgil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) geçen yıl hazırlayarak ilgili tarafların ve kamuoyunun görüşüne sunduğu "Motorin Türlerine Yağ Asidi Metil Esteri (Yame/Biyodizel) Harmanlanması Hakkında Tebliğ Taslağı"na yönelik çalışmaların yeniden gündeme geldiğini, bu uygulamanın özellikle bitkisel atık yağ toplamanın önünü açacağını söyledi.

Türkiye'de yıllık 1 milyon ton likit, 500 bin ton margarin olmak üzere toplam 1,5 milyon ton yağ tüketildiğini anlatan Büyükhelvacıgil, "Tüketilen likit bitkisel yağın ne kadarının kızartmalık, ne kadarının yemeklik olduğu konusunda net bir bilgi yok. Bu nedenle Türkiye’de bitkisel atık yağ miktarı konusunda da kesin bir rakam bulunmuyor." diye konuştu.

Büyükhelvacıgil, Türkiye'de yılda yaklaşık 17 milyon ton dizel yakıt kullanıldığına işaret ederek şunları kaydetti:

"Ülkemizde motorin türlerine binde 2 oranında bitkisel atık yağdan üretilmiş YAME ilave edilmesi, yaklaşık 34 bin ton bitkisel atık yağdan üretilmiş biyodizele tekabül etmektedir. Türkiye’de yılda 20 bin ton civarında atık yağ toplanabildiğinden, motorin türlerine bitkisel atık yağdan üretilmiş YAME ilave edilmesi uygulamasına binde 1'le başlanması ve kademeli olarak binde 2’ye çıkarılmasını öneriyoruz. Avrupa’da yüzde 5,75 oranında zorunlu biyodizel harmanlaması uygulaması mevcut, ancak burada rakamın tamamının bitkisel atık yağ kaynaklı biyodizel olduğu bilgisi yanlış. Bunun içinde kanola yağı gibi bitkisel yağlar da mevcut. Bitkisel atık yağların çevreye verdiği zararların önlenmesi ve ekonomiye kazandırılması için mutlaka toplatılması gerektiğine inanıyoruz. Bunun da toplanan bitkisel atık yağların biyodizel olarak değerlendirilmesiyle mümkün olacağını savunuyoruz."

- "Geri kazanım projemizi 7 yıl önce başlattık"

Atık yağlar konusunda geri kazanım projesini 7 yıl önce başlattıklarını aktaran Büyükhelvacıgil, "Evsel bitkisel atık yağların toplanması amacıyla uzun Ar-Ge çalışmaları sonucunda Bitkisel Atık Yağ Toplama Makinesi (BAYTOM) geliştirilmiştir. Bu makineyle kızartmalık bitkisel atık yağlardan yabancı maddeler ayrıştırılarak bir promosyon karşılığı toplanması sağlanılıyor." ifadesini kullandı.

Büyükhelvacıgil, bugüne kadar toplam 450 makineyle çevre bilinci veren, temiz, geri dönüşümü kolaylaştırıcı ve vatandaşları atık yağ toplamaya teşvik edici toplama noktası oluşturulduğunu dile getirerek, yenilenebilir enerji kullanımın öneminin her geçen gün artması dolayısıyla bitkisel atık yağların biyodizel olarak kullanılmasında büyük fayda olduğunu söyledi.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.