Zonguldak

Rödovanslı sahalara devlet desteği sağlanması

22:12 14 Temmuz 2016
Rödovanslı sahalara devlet desteği sağlanması

Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Metin Demir, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın Zonguldak'taki rödovanslı saha işletmelerine devlet desteği verilmesine ilişkin, yapılan düzenlemeyle 4 bin 500 liraya ulaşan işçilik maliyetinin bin 400 ile bin 700 liralık bölümünün devlet tarafından karşılanacağının söylendiğini bildirdi.

Demir, yaptığı yazılı açıklamada, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının, Türkiye Taşkömürü Kurumuna (TTK) Zonguldak'taki rödovanslı saha işletmelerinin çalıştırdıkları işçi başına bin 400 - bin 700 lira arasında devlet desteği verilmesine dair bakan oluru yazısının gönderildiğini belirtti.

Torba yasa ile gelen işçilik ve ek maliyetlerin yarısının devlet tarafından karşılanacağını anımsatan Demir, şunları kaydetti:

"Soma'da yaşanan iş kazası neticesinde yapılan hukuki düzenleme ile madencilik sektöründeki ek maliyetlerin devlet desteği ile azaltılmasına dair bakan oluru yazısı TTK'ya geldi. Yapılan düzenleme ile 4 bin 500 liraya ulaşan işçilik maliyetinin bin 400 ile bin 700 liralık bölümünü devlet tarafından karşılanacağı söylendi. 1989'dan bu yana Zonguldak taşkömürü havzasında TTK tarafından üretime değer görülmeyen atıl sahalarda, 5 bin 500 kişi direk istihdamla yılda 1 milyon ton kömür üretimi gerçekleştiren rödovanslı saha işletmelerinin, Soma kazası sonrası 11 Eylül 2014'te yürürlüğe giren 6552 sayılı Torba Yasa ile yeraltı işçiliklerine gelen yüklü ek maliyetlerin altında ezildiği ve işletmelerin kapanmaya başladığı tüm kamuoyunun malumudur. Ancak, 6552 sayılı Torba Yasadan gelen fiyat farkının karşılanmasıyla ilgili 23 Mayıs 2015'te yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı, Zonguldak havzasında faaliyet gösteren TTK ve rödovanslı sahaların maliyet farklarını karşılamada yeterli olamamıştır."

Demir, rödovanslı işletmelerin bu mağduriyetinin Zonguldak TSO olarak her platformda hükümet yetkililerine aktarıldığını vurgulayarak, "Rödovanslı saha işletmecilerinin TTK'ya olan rödovans borçlarının, destek ödemelerinden yıl sonuna kadar mahsup edilmesiyle sevkiyatların açılması konusunda TTK ve bakanlık nezdinde girişimlere devam edeceğiz. Sevkiyatlar açılmadıkça destekten yararlanmak mümkün olmayacaktır. Rödovans borçlarının destek ödemelerinden yıl sonuna kadar mahsup edilmesiyle sevkiyatların açılması ve destekten yararlanılmaya başlanılması ile üretim ve istihdamın artamaya başlayacak. Önümüzdeki yıldan itibaren rödovanslı sahalarda tekrar 5 bin üzerinde istihdam sağlanacağını öngörmekteyiz." ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.