Zonguldak

El işi kurban bıçaklarının kullanılması önerisi

13:25 29 Ağustos 2016
El işi kurban bıçaklarının kullanılması önerisi

Alaplı ilçesinde bıçakçılık mesleği ile uğraşan Kadir Özdemir (70), kurbanlık hayvanlara eziyet edilmemesi ve kazasız bir kesimin yapılabilmesi için çelikten üretilen bıçakların kullanılmasını tavsiye ettiklerini bildirdi.

Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 150 yıldır Yedigelli köyünde dedelerinden kalan atölyede el yapımı bıçak üretme geleneğini sürdürdüklerini söyledi.

Alaplı başta olmak üzere Batı Karadeniz bölgesindeki birçok hayvan pazarında kurbanlık bıçak sattıklarını ifade eden Özdemir, şöyle konuştu:

"Babadan kalan mesleği ailece 150 yıldır sürdürüyoruz. Benden sonra bu mesleği oğlum sürdürecek. Tamamı el işi olan ürünlerimizi ateşte tavladıktan sonra, örs üzerinde döverek suyunu veriyoruz. Ardından bıçağın işleyerek sapını isteğe göre fiber, geyik boynuzu ve kemikten yapıyoruz. Kurban kesilen bıçağın çelik kısmının en az 20 santimetre olması gerekir. Kurbanlık hayvanlara eziyet edilmemesi ve kazasız bir kesimin yapılabilmesi için örsün üzerinde dökülerek çelikten üretilen bıçakların kullanılmasını tavsiye ediyoruz. Çin malı bıçaklar piyasa çok fazlasıyla var. Bu tür bıçaklardan kesinlikle uzak durulması gerekir. Ürettiğimiz bıçakları başta Zonguldak olmak üzere Bartın, Karabük, Kastamonu ve İstanbul'a gönderiyoruz."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.