Zonguldak

Ereğli açıklarında kargo gemisinin yan yatması

18:34 22 Ekim 2016
Ereğli açıklarında kargo gemisinin yan yatması

Zonguldak'ın Ereğli ilçesi açıklarında yan yatan kargo gemisinden kurtarılan 8 kişilik mürettebat, Sahil Güvenlik Komutanlığına ait botla Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanlığına getirildi.

Alınan bilgiye göre, İstanbul'daki Tuzla Limanı'ndan Rusya'ya gitmek üzere 20 Ekim'de demir alan "M/V Fom" isimli kargo gemisinin, Ereğli'nin 65 mil açığında fırtına nedeniyle yan yatmasının ardından başlatılan kurtarma çalışmaları tamamlandı.

Panama bandıralı kargo gemisinin 8 kişilik mürettebatı ise Deniz Kuvvetleri Komutanlığına ait TCG Yıldırım gemisince kurtarıldıktan sonra Ereğli açıklarında bekleyen Sahil Güvenlik Komutanlığına ait bota nakledildi.

Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanlığına getirilen mürettebatın, burada yapılan işlemlerinin ardından İlçe Emniyet Müdürlüğüne götürüleceği öğrenildi.

Gemi mürettebatından Ali Çetin Karapınar (58), AA muhabirine yaptığı açıklamada, 20 Ekim'den itibaren birtakım sıkıntılar yaşadıklarını ve geminin makinesinde arıza oluştuğunu söyledi.

Arızayı gidermek için uğraştıklarını anlatan Karapınar, "Gece 01.00'e kadar uğraştık. Arızanın üstesinden gelemediğimiz için Türk Radyo'yu aradık. 'Biz devamlı sürükleniyoruz, hava sert ve açığa gidiyoruz, 75 mile kadar çıktık. Gemi dalgalarla 35-45 derece yatıyor, kalkıyor' dedim. Ancak gemiyi 'yan yattı' diye anladılar. Sahil Güvenlik Komutanlığı hava şartları nedeniyle gelemedi. TCG Yıldırım gemisi olayı duymasının ardından süratle yanımıza geldi." diye konuştu.

Ali Çetin Karapınar, yanlarına gelen bir Rus tankerinin de TCG Yıldırım gemisi gelene kadar etraflarında tur atarak kendilerini beklediğini ifade ederek, "Savaş gemisi hava şartları nedeniyle bizi tahliye edemedi. Onların gözetimi altında sabaha kadar gemide durduk. Sabah harekat başladı. Helikopterle bizi aldılar." dedi.

Tuzla'dan yola çıktıklarını ve Rusya'ya gideceklerini anlatan Karapınar, Rusya'dan sonra da Mısır'a gitmeyi planladıklarını ifade etti.

Geminin ikinci kaptanı Abdulvahap Allahverdiyev de geminin sürüklendiğini ve yaptıkları çağrıların ardından kurtarıldıklarını kaydetti.

Tuzla Limanı'ndan Rusya'ya giden "M/V Fom" isimli kargo gemisi, Ereğli'nin 64 mil açığında fırtına nedeniyle yan yatmış, gemiden istenen yardım üzerine limandan ayrılan Sahil Güvenlik botunun fırtına nedeniyle çıkış yapamadığı, kurtarma çalışmalarının elverişsiz hava şartları nedeniyle sabah saatlerine bırakıldığı belirtilmişti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.