Zonguldak

"Cumhurbaşkanlığı ve Yeni Hükümet Sistemi" konferansı

01:04 19 Mart 2017
"Cumhurbaşkanlığı ve Yeni Hükümet Sistemi" konferansı

AK Parti MKYK Üyesi ve İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu, "Bugünkü modelde diktatörlük doğmuyor ise bizim modelde hayli hayli doğmaz. Bugün cumhurbaşkanı çok daha rahat ve yetkisi var, sorumluluğu yok. Yeni modelde tamamen her icraatından sorumlu. Her adımından sorumlu ve yaptığı işten yargıya gidecek." dedi.

Kuzu, Ensar Vakfı Ereğli Şubesi tarafından düzenlenen, "Cumhurbaşkanlığı ve Yeni Hükümet Sistemi" konulu konferansta yaptığı konuşmada, 16 Nisan'da yapılacak halk oylamasının bugüne kadar yapılmış en önemli seçim olduğunu söyledi.

Türkiye'nin kurtuluş reçetesinin oylanacağını anlatan Kuzu, "Bilesiniz ki gelecek nesiller bizi mezarda yatırmaz, sürekli gelir sizi orada rahatsız eder, 'neden hayır verdin bak memleket ne hale geldi?' diye. Bu AK Parti ve MHP'nin projesi değildir. Bu sonuç olarak milletin milli bir meselesidir. Biz hazırladık, biz içerisinde olduk, iki partinin uzmanları bir araya geldik. Biz bu işi kurtardık belki ama bu işin bizi aşan boyutu var. Kaldı ki bu bizimle başlamış bir hareket de değil." diye konuştu.

Siyasi hayatında Turgut Özal, Süleyman Demirel, Alparslan Türkeş, Necmettin Erbakan, Muhsin Yazıcıoğlu ile çalıştığını Bülent Ecevit'in de birkaç kez başkanlık sistemiyle ilgili kendisiyle görüştüğünü belirten Kuzu, yaklaşık 40 yıldır bu işin arkasından koşturduğunu anlattı.

Türkiye'nin koalisyonları götürmede zorlanan bir ülke olduğunu, bu bölgede dirayetli, tuttuğunu koparan, sözü geçen liderlerle işlerin yürüyebileceğini vurgulayan Kuzu, 7 Haziran'da "koalisyon nedir" cümlesinin internet arama motorlarında en fazla tıklanan kavram olduğunu belirtti. Bugünkü modelde yasama ile yürütmenin iç içe geçtiğini, kuvvetler ayrımının olmadığını aktaran Kuzu, "CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu bunları duysun. 'Bugünkü modelde yasama organı gidiyor, geliyor böyle bir model olmayacak' şeklinde birtakım beyanları var. Çarpılır, düzelmez bir daha. Külliyen yalan söylüyor." diye konuştu.

Kuzu, başkanlık sisteminde gensoru olmayacağını ifade ederek, 1950'den bu yana 262 gensoru verildiğini, bunlardan hiçbirisinin kabul edilmediğini anımsattı. Çoğunluğun muhalefetin dediğini yapmayacağını vurgulayan Kuzu, "Demek ki bu modelin değişmesi gerekiyor. Bu modelde kuvvetler ayrımı, denge, yasama yok. Açık söylüyorum. Cumhurbaşkanı seçeceğiz, o cumhurbaşkanı yardımcılarını oluşturacak arkasından bakanlarını ve hükümeti kuracak. Parlamentoyu direkt milletten seçeceğiz. Cumhurbaşkanı sadece her açılış yılında ekim-kasım ayında bir açık konuşma yapar bir daha da gelmez. Şimdi bakıyorsun bakanlarla vekiller yan yana kol kola. Biz bunu ayırıyoruz. Bu önemli bir adım." değerlendirmesinde bulundu.

- "Bugünkü modelde diktatörlük doğmuyor ise bizim modelde hayli hayli doğmaz"

Yeni modelde siyasetçinin bürokratı ile birlikte hareket edeceğini vurgulayan Burhan Kuzu, konuşmasına şöyle devam etti:

"Bizim getirdiğimiz modelde siyasetçi ile bürokrat beraber gelecek, beraber gidecek. Bürokrat bizim elimiz kolumuz, onlarsız iş yapamayız. Ses sanatçısı çıkarın güzel bir türkü söylesin, alkışlayın. Ekibini gösterir, bürokrat olarak onları görür. O türküyü söylerken arka taraf havayı değiştirirse bak ne oluyor o zaman? Kemal Bey'den kötü olur. Diyorlar ki tek kişi yönetimi? Tek kişi yönetimi var ama bu yürütmede var. Sadece burada kocaman bir yasama ve yargı var. Tek kişi nasıl olur yasamaya, yürütmeye, yargıya hakimdir? Ondan sonra da zaten diktatörlük gelir. Bugün başbakan istese bunu yapar. Bugünkü modelde diktatörlük doğmuyor ise bizim modelde hayli hayli doğmaz. Bugün cumhurbaşkanı çok daha rahat ve yetkisi var, sorumluluğu yok. Yeni modelde tamamen her icraatından sorumlu. Her adımından sorumlu ve yaptığı işten yargıya gidecek. Her suçundan dolayı da yüce divanda yargılanacak. Böylesine de muazzam bir sorumluluk. Bakan ve bakan yardımcılarına da hep sorumluluk geliyor. Bu tamamen kestirmeden karalama yöntemleri."

Kuzu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, "Yeni anayasada başkan yardımcılarının sayısının belirtilmediği" yönünde eleştirilerde bulunduğunu anımsatarak, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Biz bir ve daha çok demişiz. Bunu böyle sorsa anlamlı bir soru, cevap da veririz. Orasını elastik tuttuk.Kemal Bey bunu efendim başkan yardımcısını boş bıraktılar ki 100 bin kişiyi başkan yardımcısı yapacaklar. Bunu ben nasıl düzelteyim? Ortasını bulsak ortası yok, 100 bin diyor. İkincisi burayı niye boş bıraktılar biliyor musun? Bütün akrabalarını başkan yardımcısı yapacaklar. Hani kendisi SGK'da Genel Müdürü iken Karabulut soy isminde akrabalarını doldurdu ya oraya ne kadar varsa. Herhalde öyle sanıyor yapacağımızı. 13 yaşındaki çocuğunu kendisi sigortalı yaptırdı. Bunu da burada söylemek zorunda kalıyorum. Bir şey düşündüğü falan yok. Ortalık karışsın diye her gün bir şeyle çıkıyor."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.