Zonguldak

Asırlık "varagel" turizme kazandırılacak

18:32 22 Ağustos 2017
Asırlık "varagel" turizme kazandırılacak

Ereğli ilçesine bağlı Kandilli beldesinde, yaklaşık 150 metrelik tepeden sahildeki madene 130 yılı aşkın süre işçi ve malzeme nakli gerçekleştiren raylı sistemin ülke turizmine kazandırılması için çalışma başlatıldı.

AK Parti Zonguldak Milletvekili Faruk Çaturoğlu, beraberinde AK Parti Ereğli İlçe Başkanı Fatih Çakır ve yaklaşık 100'e yakın belde sakini ile varagel (eğimli arazilerde vagonların çift yönlü taşındığı nakliyat yolu) bölgesinde incelemelerde bulundu.

Çaturoğlu, 1880'li yıllarda inşa edildiği tahmin edilen ve Türkiye Taşkömürü Kurumu'na (TTK) ait varagelin, yıllarca ülke ekonomisine sağladığı katkının turizme yönlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Varagelin turizme kazandırılması için Bakanlık düzeyinde de görüşmeler yapacaklarını anlatan Çaturoğlu, "Zonguldak Valiliği, TTK, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı, Turizm Müdürlüğü, Amelebirliği ile görüşeceğiz. Varagel konusunu merkezi hükümet olarak neler yapabiliriz, yerel idare burada neler çözebilir, bu konularda çalışma yapıyoruz." dedi.

İl genelindeki özel maden ocaklarının yeniden ülke ekonomisine kazandırılması için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Bakanlar Kurulu'nda alınan yönetmelik değişikliğini onaylaması ile Zonguldak'ın teşvikli bölge ilan edildiğini anımsatan Çaturoğlu, şöyle konuştu:

"TTK yeni bir süreç başlatıyor. Onunla ilgili çalışmalar var. Rödevans sistemi mi olur yoksa başka bir sistem mi olur üzerinde çalışılıyor. Buradaki ocaklar ekonomiye kazandırılacak. Bunu herkesten fazla istiyoruz. Buraların çalıştırılabilmesi için hukuki olarak önünü açtık."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.