Zonguldak

Ceviz pazara inmeden tarlada satılıyor

13:14 29 Ekim 2017
Ceviz pazara inmeden tarlada satılıyor

Alaplı ilçesinde ceviz yetiştiricisi Mert Eroğlu (60) topladığı cevizin tarlada alıcısını buluyor.

İlçeye bağlı Aydınyayla köyünde çiftçilikle uğraşan Mert Eroğlu, 15 yıl önce bir arkadaşının Kanada'dan getirdiği ceviz fidanını aşılayarak bahçesine dikti.

Bir yıl sonra ürün veren ceviz ağacından 350 adet fidan aşılayarak 12 dönümlük bahçesine diken Eroğlu, yılda 2 ton ceviz toplayarak pazara getirmeden tarlada kilogramını 30 liradan satıyor.

Eroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir ceviz fidanıyla başladığı yetiştiricilikte 15 yılda 350 ceviz ağacı sahibi olduğunu ifade etti.

Çiftçilikle geçimini sağladığını ifade eden Eroğlu, şunları söyledi:

"Fındık para yapmadığı için ceviz yetiştirmeye karar vermiştim. Fındığın ücretini esnaf belirliyor ama ceviz fiyatını biz belirliyoruz. Ben bu ceviz yetiştiriciliğini herkese tavsiye ediyorum. 350 ağaçtan bu yıl 2 ton civarında ceviz topladım. Direk bahçeden cevizi almak isteyenler oluyor. Pazara gittiğimde kapış kapış satılıyor. Diğer illerde almaya gelenler var. Ceviz, fındıktan daha güzel para kazandırıyor. Bugün 30 lira kabuklu cevizi satıyorum. Sadece içini isteyenlere ise 40 liradan veriyorum."

Cevizin bakımının kolay olduğunu belirten Eroğlu, "Ceviz fındık gibi bakımı zor değil. Bakımı kolay olan bir ürün. Toplaması da bir o kadar basit. Cevizlerimi gözüm gibi bakıyorum. Ayrıca bahçemdeki cevizlerden yaptığım aşılarıda satıyorum." dedi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.