Zonguldak

ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasına tepkiler

16:10 08 Aralık 2017
ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasına tepkiler

Kocaeli, Düzce ve Zonguldak'ta cuma namazı sonrası çeşitli sivil toplum örgütleri ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararına tepki gösterdi.

Kocaeli Gönüllü Kültür Teşekkülleri ve Kocaeli Milli Kuruluşlar Birliği işbirliğinde düzenlenen çeşitli siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla Kocaeli'nin İzmit ilçesindeki Sabri Yalım Parkı'nda cuma namazı sonrası bir araya gelen binlerce vatandaş, İsrail ile ABD aleyhine slogan attı.

Vatandaşlar "Kudüs Müslümanların onurudur", "Kudüs ilk kıblemizdir", "Kudüs özgür değilse dünya tutsaktır" yazılı dövizler taşıdı.

İl Müftüsü Yusuf Doğan tarafından Kudüs için dua edilmesinin ardından sivil toplum kuruluşları adına açıklama yapan Şahin Yaşlık, Kudüs'ün insanlığın ortak mirası olduğunu belirterek, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasının dünyanın barış adası Kudüs'ü savaş gerekçesine dönüştürmeyi amaçladığını kaydetti.

Yaşlık, Kudüs'ün bütün inançlar için ortak tarih, kültür ve kader anlamına geldiğini dile getirerek, "Kudüs'ün bu vasıflarının yok edilmesine izin vermeyeceğiz. Kudüs'ün insanlığın ortak mirası olması gerçeğine ihanet ettirmeyiz. Maalesef İslam coğrafyası ümmet ve kardeş olamadığından savaşın ve gözyaşının merkezi olmuştur. Kana ve göz yaşına doymayan ABD ve İsrail ortaklığı, yeni bir savaş alanı açmayı planlıyor. Korsan İsrail, Kudüs'ü başkent yapma gibi bir hataya düşmemelidir." şeklinde konuştu.

Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Sosyal Tesis önünde toplanan Anadolu Gençlik Derneği (AGD) Kocaeli Şubesi Üniversite Komisyonu öğrencileri, ellerinde "Komutanı Hz. Muhammed olan ümmet asla boyun eğmez", "Ayağa kalk Kudüs İslamdır" yazılı dövizler taşıyarak, "Kudüs'e selam, direnişe devam", "Cenk, cihat, şehadet" şeklinde sloganlar attı.

Grup adına açıklama yapan AGD Kocaeli Şube Üniversite Komisyonu Başkanı Mücahit Sarımsakçı, ABD'nin aldığı bu kararın sadece Müslümanları ilgilendirmediğini, vicdan sahibi olan her insanı ilgilendirdiğini belirtti.

- Zonguldak

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde Devrim Bulvarı'nda İnsani Yardım Vakfı (İHH) tarafından düzenlenen siyasi parti ilçe başkanları, sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle çok sayıda vatandaşın katıldığı protesto eyleminde konuşan İHH Ereğli Temsilcisi Abdullah Çetintaş, Kudüs'ün Filistin'in başkenti olduğunu söyledi.

İsrail ve İsrail'in yanında duranlara yönelik siyasi, ticari ve ekonomik boykot uygulanması gerektiğini belirten Çetintaş, "Türkiye'de ise hükümeti, siyasi partileri, sivil toplum kuruluşlarını ve hangi görüşten olursa olsun diğer tüm aktörleri Filistin'i desteğe, Kudüs'ü muhafazaya çağırıyoruz. Kudüs, Filistin'in başkentidir, Müslümanların kutsalıdır. Hiçbir zaman İsrail'in başkenti olmayacaktır." değerlendirmesini yaptı.

AK Parti Ereğli İlçe Başkanı Fatih Çakır da Kudüs'ün Müslümanların kırmızı çizgisi olduğunu vurgulayarak, alınan bu karardan en kısa sürede dönülmesini istedi.

Ellerinde Türk ve Filistin bayrakları ile çeşitli dövizler bulunan grup İsrail ve ABD aleyhine slogan attı, tekbir getirdi.

- Düzce

Düzce'de cuma namazı çıkışı Cedidiye Camisi önünde toplanan yaklaşık 5 bin kişi "Siyonist İsrail", "Kudüs'e selam direnişe devam" sloganları atarak ellerindeki Filistin bayrağıyla Anıtpark Meydanı'na yürüdü.

TÜGVA Düzce İl Temsilcisi İsa Yazıcı, Müslümanların ilk kıblesinin bulunduğu Filistin'in, 1948 yılından beri, "Büyük İsrail Projesi" çerçevesinde adım adım işgal altına alındığını söyledi.

Kudüs'ün işgal altına alınmaya çalışıldığını aktaran Yazı, şöyle konuştu:

"Kudüs'ün, işgalci siyonistlerin başkenti olarak işgal etmesi, bir eşkıya ordusuna karşı dik durmak, bir Müslüman için namus meselesidir. Bunu tüm İslam alemi bilmelidir. Reel, politik kaygılardan arınarak Amerika'dan, İsrail'den değil, Allah'tan korkmaya ve ona teslim olmaya çağırıyoruz. Din, dil ırk ayrımı gözetmeksizin tüm mazlumların hakkını savunmaya daha gür sesle devam edeceğiz. Kendilerini dünyanın efendisi, diğerlerini de köle olarak gören, kendisinden başkasına yaşam hakkı tanımayan insanları, medeniyete davet ediyoruz."

Sivil toplum kuruluşları adına konuşan Ömer Faruk Çelebi de Kudüs'ün yalnız olmadığını vurguladı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.