Adana

"James Bond'un düştüğü köprü"ye özel posta pulu

11:33 13 Mart 2016
"James Bond'un düştüğü köprü"ye özel posta pulu

İBRAHİM ERİKAN - PTT Genel Müdürlüğü, "James Bond" filminin önceki serisi "Skyfall"un aksiyon sahnelerinin çekildiği Varda Köprüsü'nün fotoğrafının yer aldığı posta pulu çıkarttı.

2016 Pul Emisyon Programında yer alan "Tarihi Köprüler" konulu anma pulunda, Adana'nın merkez Karaisalı ilçesinden geçen tarihi Varda Köprüsü de yer aldı. PTT Adana Başmüdürü Mehmet Kani Gümüşoğlu, "James Bond" filminin önceki serisi "Skyfall"un aksiyon sahnelerinin çekildiği köprüye özel 50 bin adet bastırılan pulla ilgili, AA muhabirine açıklamada bulundu.

Varda Köprüsü'nün Adana ve Türkiye açısından büyük bir tarihi öneme sahip olduğunu ifade eden Gümüşoğlu, "Bu özel seri pullar ülkeleri en iyi anlatan eserlerdendir. Pul dünyayı dolaşır, üretildiği ülkede ne olduğunu tüm coğrafyalara gösterir. Varda Köprüsü'nün de böyle bir tanıtımda yer alması gurur verici" diye konuştu.

Köprünün yer aldığı pulun "Tarihi Köprüler" konulu anma pulu olarak çıkartıldığını belirten Gümüşoğlu, şunları ifade etti:

"Bu pullar Cemal Paşa Postahanemizde, 9 Mart'a özel, üzerinde "09.03.2016 ADANA" yazılı ilk gün damgasıyla 50 bin adet üretildi. Artık posta pulları dünyada kaybolmaya başladı. Her şey elektronik ortamda yapılıyor. Biz de PTT olarak pul geleneğini filatelistlerle birlikte yaşatabilmek için bu tür özel seriler çıkartıyoruz. Varda Köprüsü'nün de böyle özel bir seride yaşatılması çok anlamlı. İnşallah ileriki dönemlerde bu seride tarihi Taşköprü'nün de yer almasını sağlarız. Taşköprü de bilindiği kadarıyla dünyanın halen kullanılan en eski köprüsü durumunda. Oranın da özel bir seriyle posta puluna basılması tarihimiz açısından önemli olacaktır."

- Özel seri filatelistleri sevindirdi

Adana Filatelistler Derneği Başkanı Bülent Candemir de Varda Köprüsü'nün önemli bir tarihi değer taşıdığını, posta pulunda bu köprünün yer almasının kendilerini sevindirdiğini söyledi.

Posta pulunun tarihte ilk kez 1840'lı yıllarda İngiltere'de kullanılmaya başladığı bilgisini veren Candemir, şöyle konuştu:

"O tarihten bu yana pullar dünyada önemli bir yer tutuyor. Hangi ülkede ne olduğunu pul serisiyle anlayabilirsiniz. Biz de filatelistler olarak özel pullarla, bir hikaye anlatan seriler oluşturmayı amaçlarız. Tarihi Köprüler serisi de bu açıdan çok önemli. Adana'nın en önemli değerlerinden Varda Köprüsü'nün bu seride yer alması hepimizi heyecanlandırdı ve mutlu etti."

Candemir, filatelistlerin "pul koleksiyoncusu" olmadığını, tarihi değer taşıyan seriler yapmaya çalıştıklarını da sözlerine ekledi.

- Varda Köprüsü

Adana'nın merkez Karaisalı ilçesi Hacıkırı (Kıralan) köyünde bulunan, yöre halkı tarafından "Koca Köprü" diye anılan Varda Köprüsü, Almanlar tarafından inşa edildiği için Alman köprüsü olarak da biliniyor.

Çelik kafes taş örme tekniğiyle yapılan köprü, 1888'de Osmanlı Hükümdarı 2. Abdulhamid ile Alman İmparatoru Kaiser Willhem tarafından imzalanan sözleşmeyle İstanbul-Bağdat-Hicaz Demiryolu hattını tamamlamak üzere inşa edildi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.