Adana

Bakkaldan aldığı kolonya limonlu su çıktı

12:51 22 Kasım 2020
Bakkaldan aldığı kolonya limonlu su çıktı

Adana'da, bakkaldan satın aldığı kolonyanın kokusundan şüphe edince gerçek olup olmadığını anlamak için çakmakla yakan Fırat Çınar (32), kolonyanın alev almaması üzerine büyük şaşkınlık yaşadı. Pandemi sürecinde piyasaya sahte kolonya sürenlere isyan eden Çınar, limonlu suyunu kolonya diye sattıklarını söyledi.

Çukurova Üniversitesi Kimya Bölümü Başkanı Prof. Dr. Emel Yıldırım ise "80 derecelik bir kolonyanın yanmaması mümkün değil. Bilindik firmaları tercih ederek kolonya almalıyız" dedi.

Türkiye'de ilk olarak Mart ayında etkisini gösteren corona virüs salgını sonrası birçok iş sektörü bu süreçten olumsuz etkilenirken, bazı sektörlerde ürün satışlarında patlama yaşandı. Bu sektörlerin başında özellikle maske, dezenfektan, kolonya gibi ürünlerin satışını yapan firmalar geldi. İnsanlar el hijyeni konusunda kolonyayı çokça tercih ederken özellikle 80 derece ve üstü kolonyaların fiyatlarında da artış gözlendi.

Adana'da merkez Seyhan ilçesindeki bir bakkaldan kolonya alan Fırat Çınar, eve gittikten sonra kolonyayı eline sürünce kokusunun farklı olduğunu fark etti. Bunun üzerine kolonyanın sahte olduğunu düşünen Çınar, kolonyadan biraz döktükten sonra çakmakla yaktı. Üzerinde 80 derece yazan kolonya Çınar'ın yakmasına rağmen alev almadı. Kolonyanın içinde alkol olmadığını anlayan Çınar, daha sonra ürünü satın aldığı bakkala giderek durumu anlattı. Bakkal Ahmet Yılmaz ise Çınar'a parasını iade ederek sahte olduğunu öğrendiği kolonyaları rafından kaldırdı.

KOLONYA DEĞİL LİMON AROMALI SU?

Kolonyayı döküp çakmakla yakmaya çalıştıktan sonra alev almaması üzerine şoke olduğunu kaydeden Fırat Çınar, defalarca denemesine rağmen kolonyanın yanmadığını kaydetti. Ardından eczaneden bilinen bir marka kolonyayı aldığını ve onun üzerinde aynı şeyi denediğini belirten Çınar, "Gerçek kolonya anında alev aldı. Sahte olan kolonya değil, bildiğiniz aromalı su. Burada hem bakkalı hem vatandaşı mağdur ediyorlar. Pandemi sürecinde bunun yaşanması daha da üzücü. Biz burada sahtekarlığı fark ederek deşifre ettik" dedi.

Müşterisinin sattığı kolonyayı sahte olduğu gerekçesiyle geri getirmesi üzerine çok şaşırdığını ve aynı denemeyi yaptıklarını kaydeden bakkal Ahmet Yılmaz ise sonuç karşısında çok üzüldüğünü, mahcup olduğunu belirtti.

'80 DERECELİK KOLONYANIN YANMAMASI MÜMKÜN DEĞİL'

Özellikle pandemi süreciyle birlikte el hijyeni için kolonyaya olan ilginin arttığını kaydeden Çukurova Üniversitesi Kimya Bölümü Başkanı Prof. Dr. Emel Yıldırım ise kaliteli gerçek bir kolonyada ortalama 80 derece etil alkol bulunması gerektiğini söyledi. Bu tür sahte kolonyaları piyasaya sürenlerin ellerini kolonyayla dezenfekte ettiğini düşünen bir insanı yanıltarak sağlığıyla oynadıklarını vurgulayan Yıldırım, "Etil alkol yerine ucuza kaçmak için metil alkol ya da alkolsüz aromalar tercih ediyorlar. 80 derecelik bir kolonyanın yanmaması mümkün değil. Limon ya da benzeri aromaları kullanarak elde edilmiş ürünler yapıyorlar. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta bilinen firmalarla iş yapılmasıdır. Adını sanını bilmediğimiz ürünlerden uzak durmalıyız" diye konuştu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.