Adıyaman

Gramı 500 TL’nin üzerinde, Adıyaman’da üretiliyor

11:39 26 Mayıs 2021 3 Yorum Var
Gramı 500 TL’nin üzerinde, Adıyaman’da üretiliyor

Türkiye’de pilot olarak Adıyaman’da başlatılan ve 1 gramı 500’nin üzerinde olan arı zehri üretimiyle arı üreticileri ciddi gelir elde etmeye hazırlanıyor.

Apiterafi ve alternatif tıp dallarında önemli bir yere sahip olan arı zehri, Türkiye’de pilot olarak uygulamaya konulan 26 il arasındaki Adıyaman’da üretilmeye başlandı. 2020 yılı sonunda GAP Kalkınma İdaresine Başkanlığına Adıyaman Sert Kabuklu Meyveler Araştırma Enstitüsü tarafından sunulan Sağlık İçin Arı Zehri isimli proje kabul edildi.

5 YIL BOYUNCA MUHAFAZA EDİLEBİLİYOR

Proje kapsamında 20 arı üreticisinin her birine 16 adet arılı kovan, 10’lu arı zehri toplama aparatı, oto buzdolabı ve zehir muhafaza şişelerinden dağıtıldı. Sert Kabuklu Meyveler Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı ve Arıcılık Bölüm Başkanı Atilla Öztokmak ve arı üreticilerinin katılımı ile arı zehri üretim eğitimi verildi. Eğitimin ardından ilk arı zehri üretimi gerçekleştirildi. Kovanlara bırakılan elektrikli camı gelen ve sokmak isteyen arılar zehirlerine bu camın üzerine bırakıyor. Yarım saatlik beklemenin sonunda bu cam aparatlar kovandan alınarak üzerindeki arı zehirleri şişeleniyor. Haftada bir defa yapılan bu işlemden elde edilen arı zehirleri oto buzdolabında eksi 18 derece 5 yıl boyunca muhafaza edilebildiği öğrenildi.

İLK DEFA ADIYAMAN’DA ÜRETİLİYOR

Sert Kabuklu Meyveler Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı ve Arıcılık Bölüm Başkanı Atilla Öztokmak, Güneydoğu Anadolu bölgesinde ilk defa Adıyaman’da arı zehri üretimi başladığını belirterek, “Apiterapi dediğimiz yani arı ürünleriyle insanlar tedavi ediliyor. Arı ürünleriyle tedavi içerisinde bal, polen, propolis, arı sütü, arı ekmeği ve arı zehri bulunuyor. Ülkemizde de GETAP yani geleneksel ve tamamlayıcı alternatif tıp kapsamında arı zehri tedavisi kabul edildi ve uygulamaya geçildi." dedi.

İLERİDE TÜM GÜNEYDOĞU’DA ÜRETİMİ HEDEFLENİYOR

Öztokmak devamında ise şu ifadeler yer verdi: "Ülkemizde pilot olarak belirlenen 26 il içerisinde yer alan Adıyaman yer alıyor. Bu projemizle arı zehri üretimi yaparak, bu elde ettiğimiz arı zehrini gerek apiterapide kullanılmak amacıyla, gerekse de ilaç ve kozmetik sanayine ham madde üretmiş olacağız.  Burada 20 kişilik model bir grup ile üretime başladık. Güneydoğu Anadolu bölgesinde ilk defa Adıyaman’da arı zehri üretimi bu proje ile yapılmış olacak. Bu projenin model olacağını ve sonrasında da Güneydoğu'daki bütün illerde arı zehrinin üretilmesini hedefliyoruz” 

“YETKİLİLER ÇOK DESTEK VERİYOR”

Arı Üreticisi Zeynel Kizir ise bundan, bal üretiminin yanında arı zehri üreteceklerini belirterek, “Bundan sonra arı zehri üreteceğiz. Muaffak olursak inşallah, arı zehri, arı sütü, arı ekmeği, polen, propolis, bunlara da geçeceğiz. Yetkililer bize çok büyük destek veriyor. İnşallah bizde onların emeğini boşa çıkartmayız” ifadelerini kullandı.

 

YORUMLAR

3 Yorum Var
  • mtdrgn 2 yıl önce Şikayet Et
    peki maliyeti ne kadar?
    Cevapla İlk beğenen sen ol
  • Can 2 yıl önce Şikayet Et
    Bir gün dolmuştayken aniden tansiyonum yükseldi. Ölçemedim ama büyük tansiyon herhalde 19 olmuştu. Yanımda ilaçta yoktu. Hemen dolmuştan inip bir eczaneye koşayım derken, kırmızı ışıkta duran dolmuşun camından içeri bir arı girdi ve benim açık olan kolumu sokuverdi. Daha 1 dakika olmamıştı ki tansiyonum düştü ve rahatladım. Bu sayede dolmuştan inmeyip yoluma devam ettim.24 saat koruyanından ani etkilisine kadar hiç bir tansiyon ilacı arı zehri kadar hızlı ve ani etki göstermedi.
    Cevapla
  • TOSUN 2 yıl önce Şikayet Et
    1 gr zehir binlerce arının ölümü demek
    Cevapla
  • müdür 2 yıl önce Şikayet Et
    arı iğnesini bırakmıyor bu işlemde dolayısıyla ölmüyor.
  • Fatih 2 yıl önce Şikayet Et
    Arı soktuğunda iğnesini dokudan geri çekemediği için ölür. Bu yöntemde zehrini cam yüzeyine bırakıyor.
  • Can 2 yıl önce Şikayet Et
    Zehir sağma sırasında cama zehrini boşaltan arı, iğnesini kaybetmediği için ölmez. Yorum yazmadan önce internetten bir arama yapma zahmetine katlansaydın böyle boş laf etmezdin.
  • Demir Ersoy 2 yıl önce Şikayet Et
    Yanlışınız var arı ölmüyor arıya düşük voltajlı elektrik veriliyor cam panelin üzerine zehirini bırakıyor o kadar arı zehiri nasıl elde ediliyor vidoları var izlersen tam nasıl olduğunu görürsün
Daha fazla yorum görüntüle
ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.