Afyonkarahisar

Türk Halk Müziği Sanatçısı Eroğlu, AKÜ'de söyleşiye katıldı

14:59 01 Nisan 2016
Türk Halk Müziği Sanatçısı Eroğlu, AKÜ'de söyleşiye katıldı

Türk Halk Müziği Sanatçısı Musa Eroğlu, temelinde dostluk olan, içinde sevgiyi anlatan edebi ürünlere ağırlık vermeleri gerektiğini belirtti.

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Devlet Konservatuarı'nda söyleşiye katılan Türk Halk Müziği Sanatçısı Eroğlu, burada yaptığı konuşmada, türkülerin toplum hafızasını gelecek nesillere aktardığını söyledi.

Eroğlu, "Biz geçmişimizi geleceğe taşırken, toplum hafızası koca bir gövde, bunu kaybedenler çakma oluyor. Uydu adam oluyoruz. Kim ne derse oraya gidiyoruz. Emperyalist bir yaşam diyoruz. Bu bir masa değil, dört ayağı olan mobilya değil, araba hiç değil. İşte toplum hafızasını tahrip edip, seni kimliksizleştirmek isteyen sistemin adı emperyalizm. Sen, sen olmayacaksın, uydu adam olacaksın. Senin kimliğin olmayacak" diye konuştu.

Radyolarda 50 yıl önce "arkası yarın" kuşaklarının bulunduğunu ve bu dizilerin görsele geçmesiyle hafızaların jiletlenmeye başlandığını dile getiren Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kulağımızı dayayarak dinlerdik. Bunlar bizi anlatırdı. Sonra bunlar görsele geçti. Yine diziler görsele geçti. Ama orada anlatılanlar, radyoda anlatılanları anlatmıyor. Hafızanız jiletleniyor yani. Önce macun uzunluğunda Brezilya dizileri geldi. Bir mahallede bir ailenin aşk hikayeleri anlatıldı. Ondan sonra bunu şimdi size görüntü olarak size sunuyorlar. Peki değerler nerede? O buranın malı değil ki değeri olsun. Biz bilmiyoruz. Burnumuzun dibinde biri hakka yürüdüğü zaman, ona ağıt yakıyoruz. İşte o sensin. İşte senin kimliğin orada yatıyor."

Halk Müziği Sanatçısı Eroğlu, televizyonun hakim olduğu bu zamanlarda kimliği korumanın çok zorlaştığını kaydetti.

"Elimizden değerlerimiz birer birer alınıyor. Kimliksiz bir güruh istiyorlar" diyen Eroğlu, şöyle dedi:

"Bugün her gün gelen şehit haberleri, toprak haberleri, etnisite haberleri, ırkçılık haberleri yüzünden bugün ne konuşacağımı çok düşündüm. Türkiye direndiği için, okuyup yazanı var bu ülkenin, her şeye rağmen çoğunlukta. Onun için değilse, çok çabuk alacaklar kimliğinizi. Her gün acı haberler alıyoruz. Bu haberler yüzünden insan abandone oluyor. Doğru düşünememeye başlıyor. Yarın bunları yaşamamak için temelinde dostluk olan, içinde sevgiyi anlatan edebi ürünlere ağırlık vermeliyiz."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.