Afyonkarahisar

Savaş kalıntılarında bulduğu Yunan parası koleksiyona dönüştü

11:19 05 Mart 2017
Savaş kalıntılarında bulduğu Yunan parası koleksiyona dönüştü

ARİF YAVUZ - Afyonkarahisar'da, Büyük Taarruz'un yaşandığı Kocatepe'de 1994 yılında bulduğu eski Yunan parasıyla koleksiyonculuğa başlayan doktor Kubilay Akman, 300 parçadan oluşan para koleksiyonu yaptı.

Akman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocukluğundan beri biriktirdiği paraların zamanla bir koleksiyona dönüştüğünü söyledi.

Tarihi paralara ilgisinin, Kocatepe'de bulduğu bir Yunan parası ile başladığını anlatan Akman, şöyle devam etti:

"Afyonkarahisar'da doğup büyüdüğüm köy, Kurtuluş Savaşı'nın gerçekleştiği Kocatepe'nin eteklerinde bir yer. Çocukluğumda orada gezerken savaşa ait kalıntılar buluyorduk. Silah parçaları, mermiler gibi... Bunun yanında paralar da buluyorduk. Yaklaşık 100 yıl önce insanlar gelip orada savaşmışlar. Gelirlerken sadece silahlarını getirmemişler, paralarını da getirmişler. Yani kültürlerinden de bir şeyler bırakmışlar. 1994 yılında, Büyük Taarruz'un yaşandığı Kocatepe'de bulduğum 1889 tarihli Yunan parası koleksiyonculuğa ilgimi artırdı. Sonrada eski paralar toplamaya başladım."

Para koleksiyonculuğunda herkesin bir hikayesi olduğunu dile getiren Akman, "Yaklaşık 23 yıldır para topluyoruz ama bunları parayla satın alarak yapmıyoruz. Bulduğumuz her paranın bir hikayesi var. Gittiğimiz yerlerden, köylerden, arkadaşlar vasıtasıyla bu paraları elde ettik. Oralarda hangi kültürler, devletler yaşamışsa, onların paralarını toplamaya başladık." diye konuştu.

Akman, madeni paraların yanında kağıt olanları da koleksiyonuna eklediğine işaret ederek, "Yaklaşık 200 yıllık paralarımız var. Yabancı ülkelerin paralarını da ekleyince koleksiyonumuz biraz daha genişledi. Yaklaşık 300 parçaya çıktı." dedi.

- Akvaryumunun içi eski para dolu

Koleksiyonunda ağırlıklı olarak Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine ait paraların bulunduğunu aktaran Akman, Pakistan'dan bir arkadaşının 1800'lü yıllara ait ABD doları ve Rus rublesi getirerek, hediye ettiğini ifade etti.

Akman, paraları önce ajanda şeklinde sergilediğini, sayı artınca farklı bir yöntem arayışına girdiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Gördüğüm kadarıyla koleksiyonlar genellikle dolaplarda ve raflarda sergileniyor. Ben farklı bir şekilde sergilenmesi için akvaryumu kullanmaya karar verdim. Görsel olarak insanların daha çok ilgisini çekeceğini düşündüm. İş yerine gelenler akvaryumdaki paraları görünce şaşırıyor. Misafirlerime paraların hikayelerini, nasıl ve nerede bulduğumu anlatıyorum. Koleksiyonuma katkıda bulunmak isteyenler de çıkıyor. Koleksiyonumun daha da genişlemesi için gayret ediyorum, oğluma da da para koleksiyonculuğunu sevdirmeye, onun da böyle zevkli bir hobiye ilgi duymasını sağlamaya çalışıyorum."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.