Afyonkarahisar

Eber Gölü'nü 25 yıldır gezdiriyor

12:08 11 Mayıs 2017
Eber Gölü'nü 25 yıldır gezdiriyor

MUSTAFA BAYER - Afyonkarahisar'da yer alan Türkiye'nin önemli sulak alanlarından Eber Gölü'nde engeline rağmen rehberlik yapan Kadir Ateş, 25 yıldır fotoğrafçılar, avcılar ve doğaseverlere gölü gezdiriyor.

Çocukluğu Çay ilçesinde geçen Ateş (43), 27 yıl önce köyde patozun kayışına kaptırdığı kolunu kaybetti. Birkaç yıl protez kullanan, bir süre sonra kırılan protezin yenisini almayan Ateş, üniversiteyi birinci sınıfta bırakıp, bölge için geçim kaynağı ve kuş gözlemi açısından önemli bir nokta olan Eber Gölü'nden geçimini sağlamaya başladı.

Bir doğa tutkunu olan, gölü ve ekolojik çevresini iyi bilen Ateş, ziyaretçileri sazlıklar arasında gezintiye çıkarıyor.

Ateş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çok sevdiği Eber Gölü'nü ziyaret edenlere yardımcı olmaktan mutluluk duyduğunu söyledi.

Kocatepe ve Dumlupınar milli parkları resmi alan kılavuzu olarak da cumhuriyetin kurulduğu topraklarda yerli ve yabancı ziyaretçilere tarihi olayları aktardığını belirten Ateş, "Turistler, avcılar ve fotoğraf meraklılarına Eber'i tanıtıyorum. Görsel açıdan dünyada eşi benzeri olmayan Eber Gölü'nün tutkunuyum. Burada büyüdüm, buranın tüm güzelliklerini yakından biliyorum." diye konuştu.

- Nilüfer tarlalarında doyumsuz güzellikler oluşuyor

Gölde göçmen kuşların yanı sıra bitki ve böcek türleri ile bölgeye has hayvanların bulunduğunu ifade eden Ateş, yılın belirli zamanlarında açan çiçeklerle oluşan nilüfer tarlalarında doyumsuz güzelliklerin ortaya çıktığını aktardı.

Ateş, kışın Türkiye'nin birçok yerinden gelen avcılara kılavuzluk yaptığını dile getirerek, şöyle devam etti:

"Av yasağının ardından şubat ayında balık dönemi başlar. Bahar aylarında gelen grupları, doğa ve fotoğraf tutkunlarını teknelerimizle gezdiriyoruz. Bu gezilerde Eber'deki canlı türleri, endemik bitkiler ve göl hakkında bilgi veriyoruz. Kılıç teknenin ardına bağladığımız kamış teknelerinde tamamen doğal şartlarda, kendini korumayı başarmış Eber Gölü'nün tüm güzelliklerini gösteriyoruz. Doğa bilincinin artmasına yardımcı olmaya çalışıyoruz."

Göl gezisini sazlıklar arasında belirli güzergahı takip ederek gerçekleştirdiklerini anlatan Ateş, şu değerlendirmede bulundu:

"Gölde baraka türünde kulübelerimiz var. Misafirlerimize orada çay ikram ediyoruz. Eber Gölü gün batımı fotoğrafı çekmek için çok güzel bir yer. Ziyaretçilerimizi gün batımında en iyi fotoğrafı çekebilecekleri yerlere götürüyoruz. Su eşittir hayat. Su varsa hayat var. Eber Gölü doğaseverler için görsel açıdan görülmesi gereken mükemmel yerlerden birisi. Dünyada eşi benzeri bulunmayan kopaklar (yüzen ada) burada. Doğa tutkunları rüzgarın etkisiyle göl üzerinde hareket eden bu kopakları mutlaka gelip görsünler. Eber benim için yaşam kaynağı. Ziyaretçilerimiz kuş türlerinden tutun da gölde yüzerek kopaklar arası seyahat eden yaban domuzlarını, bitki çeşitlerini, çok şanslılarsa göl vaşağını görebilirler. Yavrusunu sırtına almış karabataklar, sakar mekeler de görülebilecek güzellikler arasında."

Ateş, gölle ilgili bazı sıkıntıların da olduğuna işaret ederek, "Eber'in çevresindeki sanayi tesislerinin atıkları tehlike oluşturuyor. Eber Gölü'nün kurtarılmasını, doğaya ve bize verilmesini istiyoruz." ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.