Aksaray

Aksaray turizmin de gözdesi haline geliyor

09:42 08 Ocak 2021 8 Yorum Var
Aksaray turizmin de gözdesi haline geliyor

Kapadokya Bölgesinin en önemli illerinden biri olan Aksaray sanayileşmede bölgenin ekonomisine zenginlik katarken, Ihlara Vadisi, Hasan Dağı, Narlı Göl, Tuz Gölü gibi tabii güzellikleri, tarihi ve kültürel mekanlarıyla son yıllarda kültür ve turizmin gözdesi haline geldi dedi...

Aşıklı Höyük, Güvercinkayası, Acem Höyük, Nora kazı alanları, Ihlara Vadisi, Manastır Vadisi, Sofular Vadisi, Hasan Dağı, Narlı Göl, Tuz Gölü, Sultanhanı Kervansarayı, Ulu Camii, Eğri Minare, Zinciriye Medresesi, Somuncu Baba Türbe ve Külliyesi, Yunus Emre, Tapduk Emre Türbeleri, Selime Katedrali, yeraltı şehirleri, peribacaları, kaplıcaları, kiliseleri, kaya oyma mekanları, Güzelyurt kaya otelleri, sayısız tarihi ve mimari eserleri ile Aksaray Kapadokya destinasyonu içerisinde yer alan bir il olarak önümüzdeki yıllarda 5 milyon yerli ve yabancı turisti ağırlamayı hedefliyor. 

İlk çağlardan itibaren önemli bir medeniyet merkezi olan Aksaray eski çağlardan günümüze kadar gelen kazı alanları, Roma- Bizans döneminin zengin mirası ile özellikle İslami döneme ait muhteşem değerleriyle kültür ve inanç turizminde de öne çıkan şehirlerimizin başında geliyor.

Yunus Emre, Tapduk Emre, Somuncu Baba ve daha pek çok tarihi ve manevi şahsiyetin yaşadığı topraklar olarak bilinen ve tarihi kayıtlarda Şehr-i Süleha( Salihler Şehri) olarak adlandırılan Aksaray, sahip olduğu kültür ve turizm potansiyelini harekete geçirmek adına turizm ve tanıtım alanında önemli adımlar atıyor. Kültür ve turizm alanında zengin bir potansiyele sahip olan Aksaray yapılacak yatırımlarla turizmde de hak ettiği yere gelmeyi amaçlıyor. 

Örneğin İlimiz sınırları içerisinde yer alan ve geçmiş dönemlerde insanların yaşam sürerek medeniyet değerleri ürettikleri dünyanın en büyük kanyonu olma özelliğini taşıyan Ihlara Vadisi'ni 2019 yılında 543 bin yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiğini görüyoruz. Ihlara Vadisi içerisinde yer alan 14 Kilometrelik yürüyüş yollarının yapılmasıyla beraber bölgeye gelen turist grupları artık vadi içerisinde yürüyüşü tercih ediyorlar ve burada daha fazla zaman geçiriyorlar.

Bu bölgede özellikle Aşıklı Höyük, Hasan Dağı, Nora, Narlı Göl gibi yerlerde oluşturulacak yeni ziyaret alanlarıyla ilimizin Kapadokya turizmindeki yeri ve önemi daha da artacak. Ihlara Vadisinde başlatılan sıcak hava balonu uçuşları gün geçtikçe gelişiyor, uçuş izni alan firma sayısı artıyor. Bütün bu gelişmelerle birlikte başta Aksaray'lı yatırımcılar olmak üzere turizm sektörü içerisinde yer alan tüm yatırımcıların turizm'de gelişmeye namzet Aksaray iline yatırım yapmaları bekleniyor. Otel, restorant, balon, atv, atlı tur vs.

Aksaray'ın kültür ve turizm alanındaki bu özelliklerinin değerlendirilmesi ve ilimizin turizmden daha fazla pay alması için Aksaray Valiliği öncülüğünde çalışmaların hızlandırıldığı görülüyor. 

Aksaray Valisi Hamza Aydoğdu ilimizin bu özelliklerine her fırsatta dikkat çekiyor ve Aksaray'ın tanıtımı ve turizm alanında gelişimi yönünde önemli adımlar atıyor. Aydoğdu; ‘’il sınırları içerisinde yer alan Ihlara Vadisi, Manastır Vadisi, Hasan Dağı, Tuz Gölü, Narlı Göl, Sultanhanı, Ağzıkarahan, Alayhan, Öresinhan, Saratlı Yeraltı Şehri, Selime Katedrali, Güzelyurt ilçemizdeki diğer turistik mekanlar ile il merkezinde yer alan tarihi ve turistik değerlerimizle yerli ve yabancı turistleri buluşturmak istiyoruz. Bunun için de girişimlere başladık. Marka şehir olabilmek için geçtiğimiz günlerde kentin tüm dinamikleriyle "Aksaray Marka Kent Çalıştayını" düzenledik. Buradan çıkacak sonuçlar doğrultusunda yeni stratejilerin belirlenmesi ve buna göre yatırım ve projelerin geliştirilmesi planlanmaktadır. Bir yandan da ilimizin çok yönlü tanıtımı ile ilgili çalışmalara başladık.’’ dedi. 

Aydoğdu; "Aksaray'ın tüm kanatlarıyla yükselmesini hedefliyoruz. Tarım-hayvancılık, sanayi-ticaret, kültür-turizm. Aksaray'ın saydığımız bu alanlarda ciddî bir potansiyelinin olduğunu biliyor, tüm sektörlerimizin gelişimi için gayret gösteriyoruz. Tarımda, sanayide olduğu gibi turizm alanında da yatırımları teşvik edecek, turizmcilerin şehrimizde yatırım yapmalarının önünü açacak çalışmalar yürütüyoruz. Aksaray ilimiz, tarihi ve doğal güzellikleri ile birçok ilimizi kıskandıracak zenginliktedir. Biz artık bu konuda harekete geçerek ilimize ait olan bu değerlerimize sahip çıkmak ve turizm gelirini Aksaraylı vatandaşlarımızın hizmetine sunmak istiyoruz. Hedefimiz pandemi sonrası turizm ve tanıtım çalışmalarının daha da yoğunlaştırılması yönündedir." 

Mercedes Benz Kamyon Fabrikasıyla anılan Aksaray ilinin,15.000 kişiye iş imkanı sunan Organize Sanayii konusunda da  oldukça ileride olduğunu izah eden Vali Hamza Aydoğdu, çok yönlü gelişen Aksaray'ın alternatif gücüyle bölgenin kalkınması için model oluşturduğunu belirterek her alanda olduğu gibi turizm konusunda da iddialıyız dedi . 

Aksaray İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Doğan, Aksaray ilinin Kapadokya'nın temeli olduğuna vurgu yaparak, "Aksaray olmadan bir Kapadokya düşünülemez. Aksaray Kapadokya'nın kapısı, penceresi falan değil, ta kendisir. Bunu bu şekilde ifade etmek daha doğru bir tanımlama olacaktır. Zira Aksaray sahip olduğu kültür ve turizm değerleriyle Kapadokya'nın genel özelliklerini yansıtan en önemli şehirlerden biridir.

Halihazırda her yıl 1 milyon ziyaretçisi ile ülkemizin öne çıkan turizm merkezleri arasındadır. Aksaray 11 bin yıllık kadim tarihi ile bölgemizin, hatta Anadolu'nun en eski uygarlık merkezlerinden biridir. M.Ö. 9 binli yıllara kadar uzanan tarihi geçmişiyle bilinen Aşıklı Höyük Kapadokya'nın ön sözüdür

Anadolu'da ilk köy yerleşimi, üretim faaliyetleri, hayvanların evcilleştirilmesi, cerrahi bir müdahale ile ilk beyin ameliyatı gibi daha pek çok gelişmenin yaşandığı Aşıklı Höyük aynı zamanda Aksaray tarihinin de başladığı yerdir. 2020 yılında burası Bakanlığımızca kazı alanı olmasının yanında ören yeri olarakta ilan edildi. Burada yapılacak karşılama merkezi projesi ile Aşıklı Höyüğün Kapadokya destinasyonu içerisindeki en önemli ziyaret noktalarından biri olmasını hedefliyoruz. Aksaray kültür ve turizm değerleri yüksek bir şehir, turizm bölgelerimizde yer alan tarihi ve turistik mekanlarımızda yürütülen çalışmalarla şehrimizin turizm kapasitesi daha da geliştiriliyor. 

2019 yılında Ihlara Vadisi 543 bin ziyaretçi sayısı ile ülkemizde en çok ziyaret edilen ilk 5 ören yerinden  biri olmuştur. Ihlara Vadisini sırasıyla Sultanhanı Kervansarayı ve Saratlı Yeraltı Şehirleri takip ediyor. Ayrıca Öresinhan, Güzelyurt Manastır Vadisi ve Somuncu Baba Türbe ve Külliyesi de Aksaray'da en çok ziyaret edilen mekanların başında geliyor. Aksaray zengin kültür ve turizm değerleri ile Kapadokya ve ülkemiz turizmi içerisinde ziyaretçi yoğunluğu en yüksek illerimizden biri, 2019 yılında Aksaray'ı 1 Milyon 50 bin turist ziyaret etmiştir.

İlimizde son dönemlerde yapılan tanıtım çalışmalarıyla bu sayı her geçen gün daha da artıyor. Halihazırda etkisini sürdüren pandemi nedeniyle tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde ve ilimizde 2020 yılında ziyaretçi sayılarında azalmalar yaşansa da özellikle Ihlara Vadisi pandemi sürecinde de yine en çok ziyaretçi ağırlayan ören yerleri arasında yer almıştır.’’ dedi. 

Aksaray ili tanıtım ve turizm stratejisini, bilimsel çalışmalar çerçevesinde belirleyerek, Kapadokya turizmine artı değerler katmayı, komşu illerle birlikte hareket etmeyi amaçlıyor.

YORUMLAR

8 Yorum Var
  • Suna 3 yıl önce Şikayet Et
    Yazınız harika olmuş. Aksarayın tanıtımına katkı sağlayacağını düşünüyorum. Emeğinize saglik
    Cevapla
  • İsmail 3 yıl önce Şikayet Et
    Avrupa’da yaşayan bir gurbetçi olarak memleketim bu kadar güzel anlatılmasından gurur duydum Teşekkür ederim
    Cevapla
  • Hatice 3 yıl önce Şikayet Et
    Aksaray doğduğum ortaokul, liseyi okuduğum cok anılarımın gectığı guzel memleketim hala arada da olsa giderim suan orda yaşamıyorum ama gençliğimin en guzel yıllarını yaşadığım şahane bir şehir ❤️
    Cevapla
  • Cihan 3 yıl önce Şikayet Et
    Bir. AKSARAY'LI. OLARAK GURURLA TAVSİYE EDİYORUM VE HÂLÂ BİLİNMEYEN BİR ÇOK YÖNÜ OLDUĞUNU SÖYLEMEK İSTİYORUM.MESELA. SOFULAR VADİSİNDE BULUNAN. 40 TANE GÖZÜ OLAN. KIRKGÖZ MAĞARASI VE KRATER GÖLÜMÜZÜN ÜST TARAFINDA BULUNAN ESKİ KİLİSE VE KAYALARIN ARASINDA DURAN ESKİ MEZARLIK BULUNUYOR.
    Cevapla
  • Ramazan Akpınar 3 yıl önce Şikayet Et
    Yazı, memleketimizin tarihini, sanayisini ve turizm potansiyelini çok güzel anlatmış. Teşekkür ederim.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.