Aksaray

Aksaray Belediyesi’nden 1. sınıf katı atık getirme merkezi

09:19 11 Nisan 2021
Aksaray Belediyesi’nden 1. sınıf katı atık getirme merkezi

Aksaray Belediyesi tarafından ihalesi yapılan 1.Sınıf Atık Getirme Merkezi’nin inşaatının önümüzdeki günlerde başlaması bekleniyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hayata geçirilen ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan himayesinde başlatılan ‘Sıfır Atık Projesi’ kapsamında, Aksaray Belediyesi tarafından ihalesi  yapılan 1.Sınıf Atık Getirme Merkezi’nin inşaatının önümüzdeki günlerde başlaması bekleniyor.

“Sıfır Atık”; israfın önlenmesini, kaynakların daha verimli kullanılmasını, atık oluşum sebeplerinin gözden geçirilerek atık oluşumunun engellenmesi veya minimize edilmesi, atığın oluşması durumunda ise kaynağında ayrı toplanması ve geri kazanımının sağlanmasını kapsayan atık yönetim felsefesi olarak tanımlanan bir hedeftir

Aksaray Belediyesi 1.Sınıf Atık Getirme Merkezi tesisleri açıldığında bünyesinde bir çok istihdamı beraberinde getirecek

“Bu tesiste; İl merkezindeki çöpler içerisindeki cam, kağıt, metal, tekstil , bitkisel atık yağ, pil, elektronik atık gibi tüm geri dönüşüm sağlayabilecek malzemelerin il merkezinde konuşlandırılan konteynerlerden alınarak burada ayrıştırılıp geri dönüşüm atık merkezine  verilmesini sağlayan bir sistem kurulmuş oluyor. Böylece Çevre ve Şehircilik Bakanlığının geliştirdiği Sıfır Atık Projesi’ne de ciddi bir katkı sağlamış olunacak.

Aksaray Belediyesi 1.Sınıf Atık Getirme Merkezi inşaatı  “Yaklaşık 6 milyon  liraya mal olması bekleniyor Bunun 2 milyon gibi büyük bir bölümünü, Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız, Sıfır Atık Projesi kapsamında Aksaray Belediyesine hibe olarak tahsis etti.

Bu merkezle beraber şehir içerisinde bir çok  bölgede de buraya lojistik destek sağlayacak mobil atık konteynerleri olacak. O konteynerler de 7 bölmeli. Konteynerlerde birikenler buraya getirilecek, ayrıca vatandaşlar telefon ettiği zaman büyük çaptaki geri dönüşüm atıklarını belediye ekipleri  giderek teslim alıp buraya getirecekler. Bu merkezinde 13 ayrı bölmede bunlar biriktirilerek bakanlıktan lisans almış firmalara verilerek bu atıklar Aksaray'dan  uzaklaştırılmış, yan etkileri önlenmiş olarak ekonomiye de katkı sağlanmış olacak.

Aksaray Belediye Başkanı Evren Dinçer konuyla ilgili şunları belirtti

"Bilindiği gibi Cumhurbaşkanlığımızın başkanlığında ve eşleri Emine Erdoğan hanımefendinin  takipleriyle, Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız bu sıfır atık projesini yürütüyor. Bu proje ülkemiz için gerçekten önem kazanan bir konu.

Aksaray'ımızda  Aksaray Belediyesinin değerli Meclis üyelerinin onayı ile  katı atık getirme merkezi kurulması kararı alınmış ve İhalesini tamamlamıştı ilgili firma önümüzdeki günlerde temel atmaya hazırlanıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanımız Murat Kurum Beyefendiye vermiş olduğu katkılar için şükranlarımızı iletiyoruz. " diye konuştu.

" 0"ATIK TOPLAMA MERKEZİ NASIL ÇALIŞACAK

tesiste sosyal sorumluluk kapsamında geri kazanımın önemini anlatmak adına eğitim merkezi ve bilinçlendirme çalışmaları yapılması toplumu hazırlamakta önemli bir işlevi yüklenecek

Sıfır Atık Sistemi, firma, kurum veya kuruluşların Sıfır Atık’a dahil olabilmesi için uygulaması gereken adımlardan oluşan 7 aşamalı yol haritasıdır.

Sıfır Atık Ekibinin Oluşturulması Bu kişiler belediye genelinde sıfır atık yönetim sisteminin kurulmasını, geliştirilmesini, iyileştirilmesini, etkin ve verimli bir şekilde uygulanmasını ve izlenmesini sağlar.Toplama Altyapısının Oluşturulması Bu kapsamda ikili toplama sistemi kapsamında geri kazanılabilir atıklar için mavi, diğer atıklar için gri konteyner kullanılır. 1. sınıf atık getirme merkezleri kurulur, geri dönüşüm kumbaraları ve 2. Sınıf mobil atık getirme merkezleri yerleştirilir.

Atık Toplama Faaliyetlerinin Yürütülmesi Konutlar, iş yerleri ve AVM gibi yerlerden ikili toplama sistemi kapsamında atıkların toplanması, gerekli ekipmanın temini, Sokaklarda bulunun ekipmanların üzerine hangi atıkların atılabileceği ile ilgili yazı eklenmesi ve toplanan atıkların geri dönüşüm tesislerine aktarılması.

Tesis İhtiyacı Geri kazanılabilir atıkların düzenli depolama tesislerine gönderilmesi önlenir. Atık hiyerarşisine uygun olarak atıkların düzenli depolanması söz konusu ise atıklar düzenli depolanmadan önce mutlaka ön işlemden geçirilir.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.