Amasya

Yeşilırmak üzerinde yapılması planlanan HES projesi

15:03 09 Nisan 2016
Yeşilırmak üzerinde yapılması planlanan HES projesi

Yeşildere Vadisi'nde bulunan 12 köyün sakinleri, Yeşilırmak üzerine yapılması planlanan hidroelektrik santralini (HES) protesto etti.

Tokat ile Amasya arasında bulunan Yeşildere Vadisi'nde toplanan köylüler, yapılacak HES projesine tepki gösterdi. Gösteriye CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, CHP Amasya Milletvekili Mustafa Tuncer ve CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz da katıldı.

Özel, burada yaptığı açıklamada, HES projesini protesto eden köylülerin Türkiye’ye örnek olacak bir direniş gösterdiklerini söyledi.

Türkiye'nin en tuhaf HES projesiyle karşı karşıya olduklarını savunan Özel, şöyle konuştu:

"Bugün yürürlükte olan kanuna göre onluk olan hidroelektrik santralinin altında HES yapmak yasak. Buraya üçlük yapıyorlar. Yani bugün bu şirket başvursa, bugünkü kurallara göre buraya izin verilmiyor ama maalesef 2011 yılında alınmış bir izinle 3 megawatlık bir HES santrali yapmak istiyorlar. 'Yapsınlar, ne olacak' diyemeyiz. Yaparlarsa el koydukları, kamulaştırdıkları yerdeki köylüler topraksız kalacak. Onların çoluğu çocuğu ekmeksiz, aşsız kalacak. Verdikleri 3 kuruşluk kamulaştırma parası bitecek, daha sonra hayata tutunacak bir şeyleri kalmayacak."

Köylülerin direnişine destek verdiklerini belirten Özel, "Oradan binlerce, onbinlerce kamyon moloz çıkacak. Dökecek yerleri yok, döktükleri her yerde doğayı tahrip edecekler. Bu güzel coğrafyanın canına okuyacaklar. Bugün geldiğimiz noktada o HES yapılırsa, şirket birkaç milyon dolar para kazanacak. Hepsi bu ama sizler doğanızı, ırmağınızı ve geleceğinizi kaybedeceksiniz. Bunun farkında olarak burada teyzelerimiz, ninelerimiz, dedelerimiz ve amcalarımız gelmişler direniş gösteriyorlar." ifadelerini kullandı.

Keçeli köyü muhtarı Rıza Güngör ise eylemlerini HES projesi iptal olana kadar sürdüreceklerini dile getirerek, "Bir yıldır HES projesinin iptali için mücadele ediyoruz. HES projesini istemiyoruz, tabiatın, doğanın ölmesini istemiyoruz. Yeşilırmak'ın özgürce akmasını istiyoruz. Köyümüz yok olmasın, doğada yaşayan canlılar ölmesin istiyoruz. Bu projeye başlamadan bizden görüş alınmadı. Sadece Orman Bölge Müdürlüğünden izin alınmış. Köyümüz için gelecek nesiller için mücadele ediyoruz." dedi.

CHP heyeti, açıklamanın ardından bölgeden ayrıldı.

Eylemci grup, daha sonra Tokat-Amasya karayolunu yaklaşık bir saat trafiğe kapattı. Eylemciler, jandarmanın ikna çabaları sonucunda bölgeden ayrıldı, yolda da yeniden ulaşım sağlanmaya başladı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.